Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΟΗΕ: Αποφάσισε νέες κυρώσεις στο Ιράν





OHE_symvoulio_asfaleiasΈτος και δέσμη κυρώσεων, είναι η επίδοση του Ιράν, από το 2006 και μετά, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τη "στατιστική" συμπλήρωσε η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη νέα δέσμη κυρώσεων που αποφάσισε.

Η νέα απόφαση είναι η "απόφαση 1929" συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία τη Γαλλία και τη Βρετανία, με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά, και μία αποχή. Η Βραζιλία και η Τουρκία ψήφισαν κατά, ενώ ο Λίβανος απείχε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες αποφάσεις όχι μόνο δεν αναιρούνται, αλλά αντίθετα επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής τους. 


Σε πρακτικό επίπεδο, το Ιράν δεν θα μπορέσει να επενδύσει στο εξωτερικό, σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη ουρανίου, και τα πλοία του θα πρέπει να επιθεωρούνται στην ανοικτή θάλασσα, ενώ μέχρι σήμερα ο έλεγχος ήταν επιτρεπτός μόνο στις αποβάθρες των λιμανιών. Παράλληλα απαγορεύεται η πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης.

Στον τραπεζικό τομέα προβλέπεται επέκταση παλαιότερων αποφάσεων στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τραπεζών του Ιράν και απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό για συγκεκριμένα πρόσωπα. Στην πρώτη ρύθμιση περιλαμβάνονται 40 ονόματα φορέων και τραπεζών και στη δεύτερη μόνο ένα νέο όνομα, αυτό του Τζαβάντ Ραχίκι, επικεφαλής του κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (AEOI).

"Η απόφαση είναι ένα λανθασμένο βήμα. Δεν είναι ούτε εποικοδομητικό ούτε αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Πιστεύουμε ότι θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Alam.

Δηλώσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε:
"Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα του Ιράν όπως και σε όλες τις χώρες όσον αφορά την απόκτηση ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας , αλλά τα δικαιώματα αυτά φέρνουν και υποχρεώσεις. Οι σημερινές κυρώσεις είναι οι πλέον περιεκτικές και πλέον αυστηρές που έχουν ψηφιστεί κατά της ιρανικής κυβέρνησης. Οι νέες αυτές κυρώσεις σε καμία περίπτωση δεν κλείνουν την πόρτα στο διπλωματικό διάλογο με το Ιράν".

Η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν για να συζητήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας.

"Ο στόχος των προσπαθειών μας είναι να επιτευχθεί μια συνολική και μακρόχρονη συμφωνία η οποία θα αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη στον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της.

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Γκούιντο Βεστερβέλε δήλωσε: "Η απόφαση είναι ένα σαφές μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα ότι τα ατομικά όπλα για το Ιράν δεν είναι αποδεκτά. Στόχος μας παραμένει η εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Η πόρτα είναι ακόμη ανοικτή στη συνεργασία και τη διαφάνεια".

"Η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή, και ελπίζουμε ότι το Ιράν θα κάνει τελικά την επιλογή να συνεργαστεί", αναφέρεται σε δήλωση του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τη συμμόρφωση του Ιράν ζήτησε ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ. "Η Κίνα καλεί όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να εφαρμόσουν την απόφαση για τις κυρώσεις συνολικά και με καλή πίστη", δήλωσε ο Λι Μπαοντόνγκ.

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό