Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μια διαφορετική φωνή: "Καιρός ήταν να εξεγερθούν οι Ευρωπαίοι στις φαντασιώσεις των Γερμανών"!


Image
«Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times, ξεχωρίζοντας εμφανώς από τις υπόλοιπες επικριτικές και... τρομοκρατικές φωνές των περισσότερων ξένων ΜΜΕ, που αναφέρονται εκτενώς στο μετεκλογικό σκηνικό, την παραχώρηση της διερευνητικής εντολής και την πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών, τονίζοντας μάλιστα την πιθανότητα να μείνει η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τη Γαλλία, ο Π.Κρούγκμαν αναφέρει: «Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το πόσο γρήγορα οι ψήφοι θα οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά είναι βέβαιο ότι ο χρόνος της "στρατηγικής της ανάκαμψης μέσω λιτότητας" τελειώνει - και αυτό είναι καλό».

 
Ο οικονομολόγος επισημαίνει ότι «οι περικοπές σε μια οικονομία σε ύφεση απλά βαθαίνουν περισσότερο την ύφεση» και συνεχίζει: «παρά τις θυσίες το αντάλλαγμα είναι πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο».
Ο Π.Κρούγκμαν προσθέτει ότι οι Γερμανοί «θα μείνουν γαντζωμένοι στις φαντασιώσεις τους για ευημερία μέσω της οδύνης. [...] Αλλά φαίνεται ότι δεν θα έχουν πια την "τυφλή" υποστήριξη του Μεγάρου των Ηλυσίων. Και αυτό, είτε το πιστεύετε είτε όχι, σημαίνει ότι τόσο το ευρώ, όσο και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από όσες είχαν πριν από λίγες ημέρες».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr