Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Πορτογαλία: Ογκώδεις διαδηλώσεις «Αγανακτισμένων»

https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcTe0k1YLrFZzuM1shlyM7r0CBrIhByvKJYji2HrXNa3IkdNaLu5OAΑρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώσαν σήμερα στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων».
Στη Λισαβόνα διαδήλωσε σύμφωνα με τους διοργανωτές περίπου 2000 άτομα. «Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πλακάτ.
«Αυτή η ημέρα είναι για εμάς ο εορτασμός των μαχών ενός έτους. Πλέον οι άνθρωποι κατανοούν την άμεση αναγκαιότητα να αντιδρούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος του κινήματος Ζοάο Καμάργκο.

Εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε αντάλλαγμα ενός δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που της δόθηκε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ύφεση στη χώρα έχει επιδεινωθεί, ενώ η ανεργία, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%, επηρεάζει κυρίως τους νέους σε ποσοστό 35%.
«Έξω από το ΔΝΤ», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακουγόταν συχνά από τους διαδηλωτές, ενώ άλλοι έβαζαν στο στόχαστρό τους τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η ανεργία μπορεί να είναι «μια ευκαιρία για να αλλάξει κανείς τη ζωή του».
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Πόρτο, η Κολίμπρα και η Φάρο. 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΤΙΚΗ