Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ΟΛΚΕ ζήτησε ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Καταγγελίες για αδιαφανείς αναθέσεις έργων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ.Στάλια

Μεγάλο το ενδιαφέρον απο όλα τα εθνικά ΜΜΕ

 

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης για τις καταγγελίες επτά πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σπ. Στάλια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο την Τετάρτη εστάλη επιστολή των επτά μελών στην οποία υπέβαλλαν την παραίτηση τους κάνοντας λόγο για αδιαφανείς αναθέσεις έργων από τον κ.Στάλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι από τον Ιανουάριο του 2011 και μετά «αντιληφθήκαμε ότι εκτελούνται εργασίες στη λιμενική ζώνη που δεν είχαν περάσει από Δ.Σ.» και ότι «κατά την έναρξη εργασιών δεν υπήρχαν καν συμβάσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι «παρ' όλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις του διευθύνοντα για τακτοποίηση του προβλήματος, οι κατατμήσεις και οι απευθείας αναθέσεις συνεχίστηκαν» και επισημαίνονται οι ενέργειες που έχουν αναληφθεί καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα για ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου.

Το Δ.Σ. του ΟΛΚΕ παραιτείται επειδή, όπως αναφέρει, «δεν θέλουμε να ανεχτούμε άλλο την αδιαφορία και τη σιωπή του αρμόδιου υπουργείου, πριν από τη δική σας παρουσία, στις έγγραφες αναφορές ενός ολόκληρου Δ.Σ. για διαχείριση έργων με κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις που δεν συζητήθηκαν στο Δ.Σ. του ΟΛΚΕ Α.Ε.», «δεν εφαρμόζεται το σύστημα ''Διαύγεια''» και «δεν δεχόμαστε άλλο τη συγκεκριμένη λειτουργία του διευθύνοντος συμβούλου»

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Θάνος Πάλλης αποδέχθηκε την παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου προκειμένου να διευκολυνθούν οι περαιτέρω έρευνες. 
 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=419917&h1=true
 
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2056414
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4657283

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=310016
 
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=309920
 
http://www.express.gr/news/politics/518720oz_20110915518720.php3
http://www.skai.gr/news/greece/article/180282/edoli-hrusohoidi-gia-eisaggeliki-epemvasi-ston-organismo-limenos-kerkuras-/

 
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παραίτησης των μελών του Δ.Σ..


Δ.Σ. ΟΛΚΕ Α.Ε.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
           ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
           & ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
            Κύριο Μ. Χρυσοχοίδη


Κέρκυρα, 10/09/2011

Θέμα: «ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ Δ.Σ. ΟΛΚΕ Α.Ε.»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Από την Περίοδο του Ιανουαρίου 2011 και μετά, αντιληφθήκαμε ότι εκτελούνται εργασίες στη λιμενική ζώνη που δεν είχαν περάσει από Δ.Σ..
Διαπιστώσαμε ότι κατά την έναρξη εργασιών δεν υπήρχαν καν συμβάσεις. Οι εργασίες αυτές αποτελούσαν τμήματα ενιαίων έργων, π.χ. ανάπλαση πλατειών, δεντροφύτευση και ελαιοχρωματισμοί εντός λιμενικής ζώνης και η εκτέλεση αυτών των εργασιών γίνονταν με απευθείας αναθέσεις, ενώ θα έπρεπε να γίνουν διαγωνισμοί ανάλογα με τον προϋπολογισμό του έργου και σύμφωνα με το νόμο περί δημοσίων έργων.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε πολλά Δ.Σ. μέχρι και το Μάιο. Παρ’ όλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Διευθύνοντα για τακτοποίηση του προβλήματος, οι κατατμήσεις και οι απ’ ευθείας αναθέσεις συνεχίστηκαν, γεγονός που μας υποχρέωσε και στείλαμε στις 08/06/2011 στον Υπουργό κ. Διαμαντίδη πλήρη φάκελο με όσα στοιχεία είχαμε στη διάθεση μας. Μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, στείλαμε στις 04/07/2011 τον ίδιο φάκελο στον νέο Υπουργό κ. Παμπούκη.

Την 12/07/2011 σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Διευθύνων, δημοσιοποίησε το πρόβλημα, παρουσιάζοντας τις καταγγελίες του Δ.Σ. σαν προσπάθεια συνδιοίκησης και υπονόμευσης του, γεγονός που μας ανάγκασε να βγάλουμε στις 13/07/2011 Δελτίο Τύπου για αποκατάσταση της αλήθειας. Την 18/07/2011 εξέδωσε σχετικό Δ.Τ. η ΝΟΔΕ Κέρκυρας, στην οποία απαντήσαμε, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσουμε την απαντητική επιστολή μας.

Στις 03/08/2011 κατετέθη επερώτηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Χαραλάμπους, σχετικά με το θέμα, και η Γ.Γ. Λιμένων του Υπουργείου, με το υπ’ αριθμ. 8222/180/11/8-8-2011 έγγραφο της ζητάει από τον ΟΛΚΕ ενημέρωση. Στο έγγραφο απαντάει ο Διευθύνων με προσωπική του επιστολή, χωρίς καμία συζήτηση με το Δ.Σ., εκθέτοντας μόνον την προσωπική του άποψη.

Με e-mail, ενημερώνουμε τη Γενική Γραμματεία στις 10/08/2011 ότι υπάρχει πλήρης φάκελος στο Υπουργείο και με άλλο έγγραφο ζητάμε από τον κ. Παμπούκη 17/08/2011 συνάντηση για ενημέρωση επί του θέματος.
Μέχρι την ανάληψη των αρμοδιοτήτων από εσάς, για όλα αυτά έχουμε εισπράξει από το Υπουργείο μόνο σιωπή. Τίποτε άλλο. Καμία ενόχληση, ούτε καν ερώτηση. Στο μεταξύ διάστημα ο Διευθύνων έχει επιδοθεί σε έντονη προσπάθεια προσωπικής διαφήμισης με στόχο να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για το Δ.Σ. Έφτασε στο σημείο να μη χορηγεί στοιχεία και να δίνει εντολές στο προσωπικό να μην δίνουν έγγραφα, ακόμη και σε έγγραφο αίτημα του Προέδρου του Δ.Σ.

Η βούληση μας για την παρουσία μας στο Δ.Σ. του ΟΛΚΕ Α.Ε. έχει σαν μοναδικό κίνητρο τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά μας με λειτουργίες ομαδικής δουλειάς που υπηρετούν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, με διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης. Με βάση αυτές τις αρχές προσπαθήσαμε να παραχθεί έργο, που είχε τη συνδρομή όλων μας, το οποίο να ωφελεί τον Οργανισμό και τον Κερκυραϊκό λαό, ειδικότερα σήμερα, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τη γενική κρίση αξιών που βιώνει η χώρα μας. Πετύχαμε αρκετά. Επιτελέσαμε έργο που έχει τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων μας. Θέλαμε να πετύχουμε περισσότερα και ειδικότερα να βελτιώσουμε τις υποδομές και τις συνθήκες λειτουργίας εντός της ζώνης του Λιμένος.

Νιώσαμε απογοήτευση όταν αφού υποχρεωθήκαμε να αναφέρουμε στους εποπτεύοντες Υπουργούς γεγονότα και στοιχεία από την λειτουργία του Διευθύνοντα του ΟΛΚΕ Α.Ε. για διαχείριση έργων, εισπράξαμε μέχρι σήμερα μόνο σιωπή. Η αντιμετώπιση αυτή δημιουργεί σε εμάς δυσάρεστες σκέψεις και μας έχει προβληματίσει τόσο πολύ που μας είναι αδύνατο να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν ενυπόγραφες αναφορές ολόκληρου του Δ.Σ., το εποπτεύον Υπουργείο σιωπούσε μέχρι την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του από εσάς.

Επειδή δε μπορούμε να ανεχόμαστε τις απειλές και τις κατηγορίες του κ. Στάλια, ούτε να αντικρούουμε κάθε φορά τα ψέματα του.
Επειδή δε θέλουμε να κάνουμε αυτοσκοπό το προσωπικό marketing και την αυτοδιαφήμιση, αλλά ούτε και τη διάψευση κάθε κακόφημης φημολογίας, και ειδικά τις συκοφαντίες ότι είμαστε ενεργούμενα πολιτικών προσώπων.
Επειδή δε θέλουμε να ανεχτούμε άλλο την αδιαφορία και τη σιωπή του αρμόδιου Υπουργείου, πριν τη δική σας παρουσία, στις έγγραφες αναφορές ενός ολόκληρου Δ.Σ. για διαχείριση έργων με κατατμήσεις και απευθείας αναθέσεις που ΔΕΝ συζητήθηκαν στο Δ.Σ. του ΟΛΚΕ Α.Ε.
Επειδή δε δεχόμαστε να μην εφαρμόζεται το σύστημα «Διαύγεια», παρ’ ότι το ζητούσαμε επανειλημμένως στα Δ.Σ.
Επειδή θεωρούμε ότι οι δαπάνες για έργα καλλωπισμού π.χ. λουλούδια και φωτογραφίες, δεν πρέπει να είναι σε βάρος των δαπανών για διαφήμιση και υποδομές στη κρουαζιέρα.
Επειδή δε δεχόμαστε άλλο τη συγκεκριμένη λειτουργία του Διευθύνοντα, ο οποίος όχι μόνο συνεχίζει τα ίδια παρά τις αναφορές μας και όχι μόνο δε παρέχει καμία ενημέρωση, αλλά μας συκοφαντεί ότι τον εμποδίζουμε στο έργο του, αν και όσα θέματα εισηγήθηκε στο Δ.Σ. τα ψηφίσαμε ομόφωνα.
Επειδή δεν είχαμε απαντήσεις στο από 08/06/2011 υπόμνημα μας στο οποίο είχαμε θέσει τις παραιτήσεις μας στη διάθεση του Υπουργού.

Για τους λόγους αυτούς, υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας από το Δ.Σ. του ΟΛΚΕ Α.Ε. και ελπίζουμε οι εξελίξεις να είναι προς όφελος του ΟΛΚΕ Α.Ε. και του Κερκυραϊκού Λαού.


                                               Με τιμή,

 Για το Δ.Σ.,

Χρήστος Τζουβελέκης                          Γεώργιος Χονδρογιάννης
Μαθηματικός, Πρόεδρος Δ.Σ.                    Οικονομολόγος, Πρόεδρος
                                          Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας


Αικατερίνη Αθανασίου                                 Αθηνά Κουλούρη
Πρόεδρος Ναυτιλιακών Πρακτόρων                    Οικονομολόγος
Κέρκυρας


Ιωάννης Μπάνος                                       Αλκίνοος Μπαλατσινός
Δ/ντης AlphaBank                                        Πολιτικός Μηχανικός


Χρήστος Σιμώνης
Πολιτικός Μηχανικός