Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Θέμα δημοκρατίας θέτει Ιταλός τραπεζίτης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης

ImageΘέμα διατήρησης της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά από τυχόν αναδιάρθωση του χρέους (προφανώς μη σε μη συμφωνημένη ιαι ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, αναφέρεται) θέτει με συνέντευξή του στην στην ιταλική Il Sole Ο Ιταλός τραπεζίτης ο Lorenzo Bini Smaghi λέγοντας: "Σύμφωνα με τη ανάλυση μας, αναδιάρθρωση χρεών θα οδηγήσει σε πτώχευση μεγάλο τμήμα του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, η ελληνική οικονομία θα γονατίσει με καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή και την διατήρηση της δημοκρατίας σε αυτή την χώρα''.
 
Και επειδή είχε πληροφορηθεί τις δηλώσεις και κυρίως το ύφος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Lorenzo Bini Smaghi τα' χωσε στους Γερμανούς και στα ''παιχνίδια'' τους : ''Είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει τον δρόμο που θα προχωρήσει, δεδομένου ότι θα υποφέρει τις χειρότερες επιπτώσεις. Και οι άλλες χώρες όμως, θα πρέπει να μην την ωθούν προς την καταστροφή''.

 
Την ίδια ώρα ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Axel Weber μπορεί να απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρεών, όμως είπε ξεκάθαρα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ΤΩΡΑ :''Σε αυτό το σημείο δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε μία συζήτηση για το εάν η αναδιάρθρωση χρεών είναι αναγκαία όμως η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί να επιταχύνει κάποιες δεσμεύσεις της εάν το πρόγραμμα τεθεί σε κίνδυνο.


Πάντως το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Ifo συνεχίζει το βιολί του και ανακοινώνει πως περιμένει ''επίσημη πτώχευση" από την Ελλάδα στο "κοντινό μέλλον".

Μάλιστα ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου συμπληρώνει ότι η διάσωση της Πορτογαλίας θα μπορούσε να γίνει ένα "απύθμενο πηγάδι" για τις χώρες της Ευρωζώνης ενώ τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος η κρίση να μεταδοθεί και στην Ισπανία λόγω της έκθεσης των ισπανικών τραπεζών στην Πορτογαλία
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr