Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Διεθνής κινητικότητα για Λιβύη, μετακινούν πλοία οι Αμερικανοί

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQYP56S07zw1Hr-0ASQEqbMKblMCdNo8LmeaJgOpAGfFwyhOA7Qsg Το USS Kearsarge ετοιμάζεται να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών 
 
Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο, USS Kearsarge, στο οποίο επιβαίνουν αρκετές εκατοντάδες πεζοναύτες πλησιάζει στη Λιβύη, ανακοίνωσαν δύο αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας των ΗΠΑ, σε μια στιγμή που οι Δυτικοί εντείνουν την πίεση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.
Το USS Kearsarge, ένα ελικοπτεροφόρο που μεταφέρει και αποβατικά σκάφη, και δυο πλοία συνοδείας, ετοιμαζόταν να περάσει τη Διώρυγα του Σουέζ προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αξιωματούχοι αυτοί υπό την κάλυψη της ανωνυμίας.
«Μετακινούμε τα πλοία για να πλησιάσουν» στη Λιβύη, δήλωσε ένας από αυτούς.
Η μονάδα αμφίβιων επιχειρήσεων του Kearsarge, με περίπου 800 πεζοναύτες, στόλο ελικοπτέρων και ιατρικές εγκαταστάσεις, μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, καθώς και στρατιωτικές. «Ένα πλοίο, όπως το Kearsarge μπορεί να πραγματοποιήσει πολλούς τύπους αποστολών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ετοιμάζουν μια λίστα επιλογών που θα προτείνουν στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και συνομιλούν με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, αλλά «η ασάφεια παραμένει», όσον αφορά την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης, σύμφωνα με την πηγή αυτή.
Οι επιλογές αυτές κυμαίνονται «από μια επίδειξη δύναμης, σε κάτι πιο ενεργό», υπογράμμισε ο αξιωματικός αυτός, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει σχετικά με το ρόλο του στρατού».
Σύμφωνα με αναλυτές, μια συμβολική επίδειξη δύναμης στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης θα μπορούσε να είναι αρκετή, για να αυξηθεί η πίεση στον Καντάφι. Αλλά ο αξιωματούχος ερωτηθείς, δήλωσε ότι η αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων κοντά στη Λιβύη, δεν ήταν μια ανώδυνη χειρονομία.
«Υπάρχουν ναυτικοί στα σκάφη που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι κάτι το αληθινό», επέμεινε.
Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS Enterprise, που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού, θα μπορούσε επίσης να κληθεί σε ενίσχυση για να αντιμετωπίσεί τη λιβυκή κρίση. Το πλοίο αυτό βρίσκεται σήμερα στο βόρειο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αμερικανικού πολεμικού Ναυτικού.
Εξετάζουν όλες τις επιλογές
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις δυνατές επιλογές για τη Λιβύη, όμως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, μολονότι η Ουάσινγκτον εντείνει τις πιέσεις προς το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί, ανακοίνωσε απόψε το Πεντάγωνο.
Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Πεντάγωνο μετακινεί δύο αμφίβια αποβατικά σκάφη και εκατοντάδες πεζοναύτες στη Μεσόγειο προκειμένου να βοηθήσουν στην εκκένωση των προσφύγων και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εφόσον χρειαστεί.
Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, είπε ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει όλες τις δυνατές επιλογές της αλλά προς το παρόν δεν έχει λάβει αποφάσεις.
Αποβολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών. Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαιρέτισε την απόφαση περί αποβολής της Λιβύης από το Συμβούλιο, της σύστασης μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Οι ενέργειες αυτές στέλνουν ένα ισχυρό και σημαντικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα τιμωρηθούn, οι θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης θα επικρατήσουν», ανέφερε ο Μπαν.
Στέλνει φρεγάτα ο Καναδάς
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνησή του πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος, χωρίς να διευκρινίσει την αξία τους. Από κυβερνητική πηγή ωστόσο έγινε γνωστό ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ότι το ποσό ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Καναδάς θα στείλει τη φρεγάτα Charlottetown στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών για να βοηθήσει στην απομάκρυνση Καναδών και άλλων ξένων από τη Λιβύη, πρόσθεσε ο Χάρπερ. Το πλοίο θα αναχωρήσει αύριο Τετάρτη από το Χάλιφαξ αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πότε αναμένεται να φτάσει στην περιοχή, ούτε και σε ποια περιοχή ακριβώς.
Για «κάθε ενδεχόμενο» ετοιμάζεται το ΝΑΤΟ
Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει τις διαβουλεύσεις ώστε να προετοιμαστούν για «κάθε ενδεχόμενο» προκειμένου να απαντήσουν στην κρίση στην Λιβύη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ότι μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα απαιτούσε την έγκριση του ΟΗΕ.
«Συνεχίζουμε τις ενεργές διαβουλεύσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου, αναφέροντας ότι το ΝΑΤΟ «δεν έχει δώσει ποτέ λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις του».
«Προφανώς είναι μία επιλογή που συζητήθηκε, αλλά σε αυτό το στάδιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έδωσε εντολή για μια τέτοια ενέργεια», είχε δηλώσει χθες Δευτέρα στο CNN ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν, σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Γαλλία: Aντιπαραγωγική τυχόν παρέμβαση του ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, χαρακτήρισε σήμερα «αντιπαραγωγική, έναντι της αραβικής κοινής γνώμης» μία ενδεχόμενη παρέμβαση του ΝΑΤΟ με στόχο της τη Λιβύη.
«Ακριβώς γιαυτόν τον λόγο είναι που τονίζω ότι, η προετοιμασία μιας Νατοϊκής ενέργειας, με στόχο της τη Λιβύη, θα πρέπει 'να μελετηθεί δύο φορές', πριν να γίνει», υπογράμμισε ο γάλλος αξιωματούχος, που απαντούσε σε σχετικό ερώτημα ενός δημοσιογράφου του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση στο Ιράν ο κ. Ζιπέ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση στο Ιράν επίσης είναι δικτατορική. Μετακινούν πολεμικά πλοία τους οι Αμερικανοί (κοντύτερα στη Λιβύη), όμως δεν έχουν λάβει απόφαση για στρατιωτική δράση, προς το παρόν», επισήμανε τέλος ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ -προ ημερών, μόλις, διαδέχθηκε στο υπουργείο αυτό την κυρία Αλιό Μαρί.
Σχέδιο Μάρσαλ προτείνει ο Θαπατέρο
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο πρότεινε σήμερα, με την ευκαιρία επίσημης επίσκεψής του στο Κατάρ να τεθεί σε λειτουργία ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για να βοηθηθούν οι αραβικές χώρες να δεσμευτούν προς τη δημοκρατία.
«Οι αλλαγές στη βόρεια Αφρική και σε όλον τον αραβικό κόσμο θα πρέπει να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα να δεσμευτεί σε μια επιχείρηση οικονομικής υποστήριξης, να τεθεί σε ισχύ ένα σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες αυτές», δήλωσε ο κ. Θαπατέρο σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
«Θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι δυνατότητες ανάπτυξης έχουν οι χώρες όπως η Τυνησία», ανέφερε ο σοσιαλιστής ισπανός πολιτικός που αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στην Τυνησία στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της περιοχής.
«Πρέπει να σταθμίσουμε την πολιτική σταθερότητα» στις χώρες αυτές και «να αναμένουμε την επαναλειτουργία των οικονομιών τους», εκτίμησε στη συνέχεια ο κ. Θαπατέρο που είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που θα επισκεφθεί την Τυνησία μετά την πτώση του πρώην προέδρου Μπεν Αλι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ