Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Ψάχνουν τα πλαστά μεταπτυχιακά

Ερευνα για τους τίτλους σπουδών που αγόραζαν εκπαιδευτικοί για να παίρνουν προαγωγές
Ψάχνουν τα πλαστά μεταπτυχιακά
Απόφοιτος πανεπιστημίου του εξωτερικού κρατά στα χέρια το πολύτιμο πτυχίοΑθήνα

Εκτεταμένη έρευνα διέταξε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομη απόκτηση από εκπαιδευτικούς μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από το εξωτερικό έναντι αμοιβής.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκπαιδευτικοί αγόραζαν πλαστούς τίτλους σπουδών για να εξασφαλίσουν προαγωγές και άλλα υπηρεσιακά προνόμια.


«Η απόκτηση παράνομων μεταπτυχιακών τίτλων έναντι αμοιβής εγείρει μείζονα θέματα ηθικής και νομιμότητας στο χώρο της Παιδείας, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τις αμοιβές των εκπαιδευτικών, με τη δυνατότητα και τον τρόπο εξέλιξης τους σε θέσεις διοικητικής και παιδαγωγικής ευθύνης»,
αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:


- Δόθηκε εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στο Νομό Χαλκιδικής, όπου υπήρξαν οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Εφόσον προκύψουν στοιχεία, που τεκμηριώνουν τις παραπάνω καταγγελίες, θα παραπεμφθούν άμεσα στον Εισαγγελέα.


- Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλης της χώρας, να στείλουν για έλεγχο στο υπουργείο τους μεταπτυχιακούς τίτλους, που έχουν κατατεθεί από εκπαιδευτικούς και έχουν αποκτηθεί από πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τις αντίστοιχες ισοτιμίες του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).


Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται πρόταση, ώστε τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών του να ελέγχουν στο μέλλον τη γνώση της ξένης γλώσσας, στην οποία έχει αποκτηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, προκειμένου να μοριοδοτούν τους μεταπτυχιακούς τίτλους κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών.

ΤΟ ΒΗΜΑ