Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πολιτική κρίση στα Σκόπια



Aνήσυχες είναι οι Βρυξέλλες για την τεταμένη πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από το Kοινοβούλιο στα Σκόπια και τα αιματηρά επεισόδια σε βάρος της αντιπολίτευσης στα Τίρανα. Τους φόβους της για την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ εξέφρασε χθες και επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας να δεσμευθεί για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που στόχο θα έχουν τη μεγαλύτερη προσέγγιση με την Ε.Ε.

Ειδικότερα, κληθείσα να σχολιάσει το αδιέξοδο που παρατηρείται στον κοινοβουλευτικό διάλογο στη γειτονική χώρα, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Stefan Füle, Natasha Butler, επέμεινε στην ανάγκη ο πολιτικός διάλογος στην ΠΓΔΜ να διεξάγεται στο πλαίσιο του Kοινοβουλίου. Η εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου εξέφρασε ακόμη τη λύπη της για το γεγονός ότι τα τελευταία γεγονότα δεν κινούνται στο πλαίσιο των όσων περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση προόδου της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, όπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Η αντιπολίτευση στα Σκόπια αποχώρησε από τη Βουλή κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Nikola Gruevski για «απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας», ενώ επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ελέγξει όλα τα ΜΜΕ στη χώρα.
Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNΕ του Nikola Gruevski σημείωσε ότι η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Branko Crvenkovski επιδιώκει την υπονόμευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Επιπλέον κατηγόρησε τον Crvenkovski ότι προστατεύει το «οικονομικό έγκλημα» που διέπραξε συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του ΜΜΕ τα οποία θεωρούνται φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση.
Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση για την κατάσταση στην Αλβανία, η εκπρόσωπος του Füle τόνισε την ανάγκη ο γενικός εισαγγελέας να ολοκληρώσει την έρευνά του για τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια με πλήρη διαφάνεια αλλά και με την υποστήριξη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Στη φωτογραφία, η σύλληψη του Velija Ramkovski, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της ΠΓΔΜ.

strategyreport.gr