Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Λαοθάλασσα στο Κάιρο κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ

Λαοθάλασσα που έφτασε το ένα εκατομμύριο ανθρώπους πλημμύρισε την κεντρική πλατεία στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, καθώς οι διαδηλωτές κλιμάκωσαν σήμερα τις διαμαρτυρίες εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.
Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι πέτυχαν τον στόχο του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική - νέοι και ηλικιωμένοι, φτωχοί και εύποροι τραγούδησαν και φώναξαν συνθήματα, απαιτώντας να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ μέχρι την Παρασκευή.
«Ελπίζουν ότι όλα θα τελειώσουν μέχρι την Παρασκευή, και ονομάζουν την Παρασκευή "ημέρα της αποχώρησης", αλλά ελπίζω ότι ο Μουμπάρακ θα φύγει νωρίτερα... Δεν πιστεύω ότι θέλει να δει περισσότερο αίμα» , είπε ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya TV. Ανταποκριτές του BBC στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο μετέδωσαν ότι τα πλήθη είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι τις περασμένες επτά ημέρες της διαμαρτυρίας.
Η διαδήλωση ήταν ειρηνική. Στρατιώτες επάνω στα τανκς μοίραζαν σοκολάτες την ώρα που ήλεγχαν τις τσάντες και τις ταυτότητες των διαδηλωτών.
Στην πλατεία ο κόσμος είχε σηκώσει τεράστια πανώ, δίπλα σε αιγυπτιακές σημαίες. «Φύγε» έγραφαν τα περισσότερα, απευθυνόμενα στον Μουμπάρακ. Διαδηλωτές έκαψαν ομοίωμα του προέδρου υπό επευφημίες και χειροκροτήματα.
Τα αιτήματα έχουν αλλάξει σημαντικά μέσα σε επτά ημέρες. Στην πρώτη «ημέρα της οργής» οι διαδηλωτές ζητούσαν να φύγει ο υπουργός Εσωτερικών. Τώρα δεν θα τους ικανοποιήσει παρά η αποχώρηση του προέδρου, που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Αίγυπτο επί 30 χρόνια.

Δάκρυα, τραγούδια και ελπίδα

Δημοσιογράφοι στην πλατεία εκτιμούσαν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι - άνδρες, γυναίκες και παιδιά από όλες τις τάξεις της αιγυπτιακής κοινωνίας - έλαβαν μέρος στη διαδήλωση. Ελλείψει επίσημων στοιχείων, δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθεί ο αριθμός των διαδηλωτών.
Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν δεσμευθεί να μην κάνουν χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.
Στο μεταξύ, ο νέος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι θα έχει δια-κομματικές συνομιλίες με θέμα την συνταγματική μεταρρύθμιση.
Ο Μουμπάρακ ανασχημάτισε την κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα, απομακρύνοντας τον υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Αντλι, αλλά η κίνηση δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει την λαϊκή οργή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.
Ο 82χρονος Μουμπάρακ θα είναι ο δεύτερος άραβας ηγέτης που θα ανατραπεί από λαϊκή εξέγερση στην ιστορία της σύγχρονης Μέσης Ανατολής, μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλι, τον περασμένο μήνα.

ΤΟ ΒΗΜΑ