Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας στην Αίγυπτο

   Η κυκλοφορία άρχισε ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς της που άρχισαν χθες.

    Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

    Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

    Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.

    "Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων θα διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας για μια περίοδο έξι μηνών ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι αποφάσεις που έλαβε η στρατιωτική ηγεσία περιλαμβάνουν "τη διάλυση της Ανω και της Κάτω Βουλής" και "τη συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος και τον καθορισμό των κανονισμών για ένα λαϊκό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό".

    Σύμφωνα εξάλλου με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οιονδήποτε προκαλέσει "χάος και αναταραχή".

    Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

    Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε ότι τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές.

    "Είναι μια νίκη της επανάστασης", δήλωσε ο Νουρ μετά την ανακοίνωση από τη στρατιωτική ηγεσία μέτρων, μεταξύ των οποίων και η διάλυση του Κοινοβουλίου.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου είχε κλείσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε σημειώσει πτώση 10% χάνοντας σε αξία 70 δισ. λίρες Αιγύπτου (12 δισ. δολάρια, κάτι λιγότερο από 9 δισ. ευρώ) μέσα σε 48 ώρες.

    Αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο

    Ο αραβικός κόσμος υποστήριξε σήμερα την προοπτική μιας ειρηνικής μετάβασης στην Αίγυπτο, μόλις την επομένη ημέρα αφότου κατά το 18ο 24ωρο των λαϊκών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την προεδρία.

    Ο Αραβικός σύνδεσμος εξήρε το έργο του αιγυπτιακού ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου "που μέσα σε λεπτές αντικειμενικές συνθήκες προχωρεί προς την εκπλήρωση της δημοκρατίας, της μεταρρύθμισης, της κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ισλαμικής διάσκεψης επισήμανε ότι "ο ισλαμικός κόσμος βρίσκεται ενώπιος με ιστορικούς μετασχηματισμούς, που απαιτούν ακριβή οράματα και υψηλό βαθμό σοφίας".

    Ο γγ του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου "συνεχάρη τον αιγυπτιακό λαό για τον θρίαμβο της βούλησής του, ευχόμενός του πρόοδο κι ευημερία".

    Τέλος, στη Δαμασκό, όπου έγιναν σήμερα επίσημες ιρακινοσυριακές συνομιλίες, τονίστηκε στο περιθώριό τους ότι "ο αιγυπτιακός λαός θα τα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες στη χώρα του, να εδραιώσει τον ρόλο της στον αραβικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα", ενώ επισημάνθηκε ότι "θα πρέπει ο αιγυπτιακός λαός ελεύθερα να μπορέσει να εκφράσει τη βούλησή του και να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας". Το Ιράκ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του, Οσάμα αλ Νουτζαΐφι, ενώ τη Συρία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

ΑΠΕ