Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αλέκα κατά Μίκη -Το μανιφέστο: Πρόσω για λαϊκή εξουσία

Ο Περισσός έχει βάλει πλώρη για την εξουσία! Αλλά ποιά εξουσία; Το ΚΚΕ δεν παλεύει για να είναι μια ζωή στην αντιπολίτευση, αλλά ούτε σε κυβερνήσεις οι οποίες «διαχειρίζονται την τύχη του καπιταλιστικού συστήματος δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος», ούτε ενδιαφέρεται για εξουσία ενός κομμουνιστικού κόμματος τύπου ΚΚ Κίνας! Αυτό επεσήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, περιγράφοντας τι εννοεί ο Περισσός όταν επαναλαμβάνει ότι οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να κατευθύνονται στο ζήτημα της εξουσίας.

«Εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι εξουσία της εργατικής τάξης» εξήγησε. Και πρόσθεσε: «Και δεν μιλάμε για εξουσία του ΚΚΕ. Αυτό θα είναι τραγικό λάθος. Μιλάμε για εξουσία της εργατικής Τάξης που την ασκεί μαζί με τους συμμάχους της, βεβαίως στο πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι έξω η δύναμη του ΚΚΕ. Αλλά απορρέει από εκεί, από το ποια Τάξη είναι στην εξουσία,όχι ποιο Κόμμα». Μάλιστα, απαντώντας στο ερώτημα πότε ο λαός θα δώσει ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη στο ΚΚΕ, είπε: «Όταν συνειδητοποιήσει την ανάγκη της αλλαγής τάξης στην εξουσία. Δεν θα το κάνει έτσι απλά και τυχαία.Άρα το θέμα είναι να δυναμώσει το κίνημα και ό,τι υποχρέωση μας αναθέσει,εμείς θα παλέψουμε να την κάνουμε πραγματικότητα, έχοντας πει πριν στον λαό τι ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε».

Πάντως, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η κυρία Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην έχουν αυταπάτες ότι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ μπορούν να φέρουν λύση, όπως επίσης το ότι μπορεί να είναι εναλλακτικές λύσεις στις μονοκομματικές κυβερνήσεις «οι πολιτικές δυνάμεις που αποτελούν αντικειμενικά τσόντες και δεκανίκια των δύο, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Επιπλέον, σχολιάζοντας τις θέσεις της «Σπίθας» του Μίκη Θεοδωράκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία της με όσους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κρίσης και της Τρόικα ως πρόβλημα εισβολής κάποιων που κατέλαβαν την Ελλάδα και λένε ότι χρειάζεται ένα κίνημα εθνικής απελευθέρωσης. «Δεν είναι έτσι», επεσήμανε, «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεις το κίνημα με όρους ας πούμε 19ου αιώνα», προσθέτοντας ότι σήμερα «η αστική τάξη δεν μπορεί να είναι δύναμη αντίστασης». Το σύνθημα, το οποίο κατά την κυρία Παπαρήγα, αποτελεί τη "γραμμή" στην οποία πρέπει να συσπειρωθούν δυνάμεις είναι: «Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία».
Ο Δεκέμβρης και η βιτρίνα του συστήματος
Οσον αφορά στο ενδεχόμενο η ένταση που υπάρχει και σκληρή στάση της κυβέρνησης να οδηγήσει σε γεγονότα τύπου Δεκέμβρη, δεν το απέκλεισε. Μπορεί ένα γεγονός να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, σημείωσε η κυρία Παπαρήγα, «αλλά αυτό πρόκειται όχι μόνο για καρικατούρα κινήματος αλλά πρόκειται για μοχλό υπονόμευσης του κινήματος», με την έννοια, όπως είπε, ότι οι κυβερνήσεις αντιπαλεύουν το κίνημα και «με τη συστηματική φθορά,χρησιμοποιώντας την προβοκάτσια ή αξιοποιώντας ανθρώπους που συναισθηματικά ή ανώριμα κάνουν την άλφα ή τη βήτα επιλογή».
Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν σημαίνει στο όνομα της προβοκάτσιας δεν αναπτύσσω αγώνες για να μην έχω προβοκάτσια, γιατί αυτό επίσης θα κάνει καλό στους προβοκάτορες και αυτούς που τους αξιοποιούν αλλά και αυτό πρέπει να το πάρεις υπόψη».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ σημείο αναφοράς «δεν είναι ο Δεκέμβρης του 2008. Είναι και η πείρα του παρελθόντος, αλλά και το τι κίνημα απαιτείται σήμερα και για ποιο σκοπό. Η κουκούλα, το σπάσιμο της βιτρίνας και η πέτρα δεν είναι κίνημα. Το πραγματικό κίνημα είναι αυτό που ζητάει η ιδιοκτησία του πλούτου να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία». Μάλιστα, επανέφερε τη φράση που είχε σχολιαστεί πολύ το 2008, όταν είχε πει ότι «σε αυτή τη λαϊκή εξέγερση που εμείς θα στηρίξουμε δεν θα σπάσει βιτρίνα» και την ανέλυσε αυτή τη φορά ως εξής: «Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο αντίπαλος δεν θα μας σπάσει τα κεφάλια. Αλλά ο στόχος δεν θα είναι η βιτρίνα του συστήματος, ο στόχος θα είναι το ίδιο το σύστημα αυτό»

TO BHMA