Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Μύθος η σχέση των αυγών με την κακή χοληστερόλη

Μύθος είναι ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη, ισχυρίζεται μία νέα αμερικανική έρευνα, επειδή τα αυγά περιέχουν σήμερα λιγότερη χοληστερόλη συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν.
Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων USDA κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού συνέλεξε αυγά από δώδεκα τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα έστειλε στο εργαστήριο για εξέταση. Όπως προκύπτει με βάση τα νέα δεδομένα, τα αυγά περιέχουν χαμηλές ποσότητες χοληστερόλης και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, σε αντίθεση με την επικρατούσα μέχρι σήμερα επιστημονική άποψη.
Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό περιέχει 13% λιγότερο χοληστερόλη και 64% περισσότερη βιταμίνη D, από ότι νομίζαμε. Ένα μέσο αυγό περιέχει 185 mg χοληστερόλης, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε κάλλιστα να τρώμε ένα – δυο την ημέρα χωρίς να ξεπερνάμε την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 300 mg.
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή τη μείωση της χοληστερόλης των αυγών στη βελτίωση των ζωοτροφών με τις οποίες τρέφονται οι κότες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ίδιο το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), το οποίο ανακοίνωσε το 2007 ότι παύει να ισχύει η έως τότε σύστασή του να περιορίζεται η κατανάλωση αυγών σε 3 την εβδομάδα, καθώς πολλές μελέτες είχαν δείξει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη.