Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Νέο «κουκούλωμα» σκανδάλου στον ΟΤΕ;

ote_ana2008Λίγες ημέρες πριν εμφανισθούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών ο Παναγής Βουρλούμης και ο Γιώργος Ιωαννίδης, για να δώσουν τις τελευταίες εξηγήσεις τους για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης που χειρίσθηκε προσωπικά ο «μαύρος ταμίας» της Siemens, Πρ. Μαυρίδης, δημιουργούνται έντονες υπόνοιες, ότι η Deutsche Telekom, σε αγαστή σύμπραξη με τη σημερινή διοίκηση του ΟΤΕ, επιδιώκουν το «κουκούλωμα» και αυτού του σκανδάλου.
Στην υπόθεση Γερμανός, ως γνωστόν, όλοι οι εμπλεκόμενοι απηλλάγησαν των κατηγοριών, κυρίως χάρη σε δύο πραγματογνωμοσύνες, με τις οποίες κρίθηκε εύλογο το τίμημα της εξαγοράς. Τώρα, μια άλλη πραγματογνωμοσύνη, που παραγγέλθηκε από την Deutsche Telekom επί διοίκησης Βουρλούμη στον ΟΤΕ και παραδόθηκε επί…  βασιλείας Μ. Τσαμάζ, «βγάζει λάδι» τα υπερβολικά τιμήματα των συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης, για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί βούλευμα Συμβουλίου Εφετών, για την παραπομπή σε δίκη των κ.κ. Βουρλούμη και Ιωαννίδη!
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, οι κ.κ. Βουρλούμης και Ιωαννίδης προτίθενται να αξιοποιήσουν κατάλληλα για την υπεράσπισή τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγουν την παραπομπή σε δίκη, έκθεση οίκου ορκωτών ελεγκτών, που παρήγγειλε η Deutsche Telekom το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την παραπομπή τους.
Η «βολική» έκθεση των ορκωτών, σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέουν» από το μέγαρο του ΟΤΕ, διαπιστώνει ότι το τίμημα άνω των 40 εκατ. ευρώ, που αποφασίσθηκε τον Δεκέμβριο του 2004 να καταβάλει ο  Οργανισμός σε Siemens, Intracom και ΑΝΚΟ για τη συντήρηση των συστημάτων δεν ήταν απλώς εύλογο, αλλά ίσως και χαμηλό! Και αυτό παρότι η αρμόδια Διεύθυνση του ΟΤΕ, βάσει των παραστατικών που είχε στη διάθεσή της, δεν δικαιολογούσε την καταβολή περισσότερων από 26,5 εκατ. ευρώ!
Η μελέτη των ορκωτών διαπιστώνει τώρα, έξι χρόνια αργότερα, ότι τελικά δεν είχε ευθύνη το δίδυμο Βουρλούμη-Ιωαννίδη για την υπερκοστολόγηση των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, αλλά έφταιξε η Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης, που δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα παραστατικά για να δικαιολογηθούν οι απαιτήσεις των «εθνικών προμηθευτών»!
Οι ορκωτοί δεν λαμβάνουν καν υπόψη, όπως φαίνεται, την πλήρη δικαίωση του αρμόδιου διευθυντή, Ν. Μπαριτάκη, από την Ελληνική Δικαιοσύνη, που έχει κρίνει οριστικά ότι έκανε σωστά τη δουλειά του και αποπέμφθηκε από τον ΟΤΕ, μόνο και μόνο επειδή δεν συναίνεσε σε υπερκοστολογήσεις, για τις οποίες πιέσθηκε από το δίδυμο Βουρλούμη-Ιωαννίδη.
Το γεγονός της δικαίωσης Μπαριτάκη, που καθιστά τουλάχιστον ύποπτες τις ευθύνες που του αποδίδει τώρα η έκθεση των ορκωτών, έχει άλλωστε επισημανθεί και στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens:
«Στις 27.01.2009 εκδόθηκε από τον Άρειο Πάγο απόφαση με την οποία εγένετο δεκτή η αγωγή του κ. Νικήτα Μπαριτάκη κατά του ΟΤΕ, με την οποία ο τέως Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης ζητούσε την αποκατάσταση της τιμής του την βλαπτική συμπεριφορά της εταιρείας, εναντίον του, η οποία τον αντικατέστησε τα διευθυντικά του καθήκοντα. Οι αποφάσεις και των τριών βαθμίδων της δικαιοσύνης, Πρωτοδικείου, Εφετείου, Αρείου Πάγου, δικαιώνουν τον κ. Νικήτα Μπαριτάκη και διατάσσουν την επαναφορά του στη θέση που κατείχε στον ΟΤΕ πριν από την απομάκρυνσή του. Ο κ. Παναγής Βουρλούμης αρνείται να εκτελέσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», ανέφερε η Επιτροπή στο πόρισμά της.
Υπενθυμίζεται, ότι με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, οι κ.κ. Βουρλούμης και Ιωαννίδης παραπέμφθηκαν σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση αυτή, στην οποία αφιέρωσε αρκετές σελίδες και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens. Οι δύο άνδρες άσκησαν έφεση κατά του βουλεύματος και έχουν κληθεί να εμφανισθούν αυτοπροσώπως στις 2 Μαρτίου ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα κρίνει την έφεσή τους.
Μια σημαντική λεπτομέρεια της υπόθεσης, η οποία συνδέει ευθέως το σκάνδαλο Siemens με τις «αμαρτωλές» συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης, είναι ότι η τελική διαπραγμάτευση των αμοιβών των «εθνικών προμηθευτών» έγινε απευθείας μεταξύ του κ. Βουρλούμη και του «μαύρου ταμία» της Siemens, Πρόδρομου Μαυρίδη –προφανώς, ούτε αυτό κίνησε την προσοχή των ορκωτών της Deutsche Telekom
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση των γεγονότων εκείνης της εποχής, που γίνεται στο πόρισμα της Εξεταστικής για την Siemens:
«Στις 17.12.2004 το ΔΣ του ΟΤΕ:
(α) ενέκρινε την καταβολή για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για το 2004 σε SIEMENS και INTRACOM 18 εκατ. € και 21 εκατ. € αντίστοιχα.
(β) Ανέθεσε απευθείας την τεχνική υποστήριξη για τα έτη 2005 μέχρι 2007 με τίμημα που για κάθε προμηθευτή δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ετήσιο τίμημα που είχε συμφωνηθεί για καθένα από τα έτη 2003 και 2004.
Με αυτόν τον τρόπο η Διοίκηση του ΟΤΕ καταλόγισε υπέρ της SIEMENS τίμημα 30% υψηλότερο από αυτό που είχε δοθεί για τα έτη 2005 μέχρι 2007 αυξάνοντας το υπερτίμημα για τη SIEMENS κατά περίπου 25 εκατ. €, χωρίς να έχει κάνει προηγούμενη εκτίμηση. Φαίνεται ότι υπήρχε εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ του κ. Παναγή Βουρλούμη και SIEMENS, αφού το τελικό τίμημα συμφωνεί με το ποσό που ζητούσε ο κ. Πρόδρομος Μαυρίδης με την επιστολή του στις 07.12.2004».

Σ10