Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οι Έλληνες ξαναγυρίζουν στα χωράφια...

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSsbVxOEfQ78r8spTmGK23a2CKsV4ZLogpnIcADUVqGmzti0amC

Της Ρούλας Σαλούρου

Αύξηση του αγροτικού πληθυσμού, κατά 8% παρουσιάζεται, μετά από πολλά χρόνια, το 2010, καθώς η κρίση φαίνεται πως σπρώχνει τους Έλληνες, κυρίως τους νέους, προς τις παραδοσιακές δουλειές, με εξελιγμένα όμως όπλα, όπως είναι οι βιολογικές καλλιέργειες.

Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, δεν είναι λίγοι αυτοί που τον προηγούμενο χρόνο, γύρισαν σελίδα και επέστρεψαν στις ρίζες τους... Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, μέσα στο 2010 οι αγρότες αυξήθηκαν κατά 8%.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για ετεροεπαγγελματίες που ακόμη και για ασφαλιστικούς λόγους, θυμήθηκαν ότι έχουν κάποια χωράφια τα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν, αλλά για ανθρώπους, κυρίως νέους, που επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους και εντάχθηκαν στο επάγγελμα κι εγγράφηκαν στους συνεταιρισμούς. Σε απόλυτους αριθμούς, υπολογίζεται πως όσοι ασκούν το αγροτικό επάγγελμα αυξήθηκαν κατά περίπου 60.000. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, όμως υπάρχουν και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που επιλέγουν το επάγγελμα του αγρότη, ως απάντηση στην ανεργία. Η δεύτερη αυτή κατηγορία αφορά κυρίως σε πρώην εργαζόμενους κλάδων όπως ο κατασκευαστικός ή ο τουριστικός.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τάση ξεκίνησε ανοδικά το 2008 και ότι το 2010, καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση. Επισημαίνουν δε πως η συμβολή του πρωτογενούς τομέα, ειδικά σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, όπως για παράδειγμα η Κεντρική Μακεδονία (20,3%), η Θεσσαλία (11,9% και η Δυτική Ελλάδα (11,2%).

Εμφανής, αν και με μειωμένο ρυθμό αύξησης το τελευταίο 12μηνο, είναι η στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες. Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Ε.Ε. ο αριθμός των καλλιεργητών που απασχολούνται στη χώρα μας με τη βιολογική γεωργία 5πλασιάστηκε την περίοδο 2000-2008. Συγκεκριμένα, από 5.343 βιοκαλλιεργητές το 2000, οι απασχολούμενοι αγρότες στη βιολογική γεωργία έφθασαν τα 24.057 άτομα, το 2008. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μικρή κάμψη, καθώς πέραν της οικονομικής κρίσης και κατά συνέπεια της μειωμένης κατανάλωσης, από το 2006 και μετά δεν «τρέχει» κανένα πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής.

Με το βλέμμα στη... Δύση

Δεν είναι λίγοι δε, οι νέοι που αναζητούν την εργασιακή τους τύχη στη... Δύση. Είναι χαρακτηριστικό, πως στο ευρωπαϊκό δίκτυο Eures, βάσει των τελευταίων στοιχείων, έχουν κατατεθεί 13.765 βιογραφικά, από Έλληνες που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί βέβαια, πως δεν αφορούν μόνο σε ανέργους αλλά και σε εργαζόμενους που αναζητούν βελτίωση των συνθηκών και των όρων εργασίας, στο εξωτερικό. Πάντως, το ενδιαφέρον των ελλήνων για το δίκτυο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους άλλωστε, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται δραματικά και αδιάλειπτα.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία του δικτύου, τα 5 επαγγέλματα που ζητούνται περισσότερο, είναι:

1. επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα και επαγγελματίες σύμβουλοι πωλήσεων,
2. εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών οικιακού καθαρισμού και των υπηρεσιών εστιατορίων,
3. πωλητές σε καταστήματα και υπάλληλοι επίδειξης προϊόντων,
4. εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ατομικής φροντίδας και σε συναφή επαγγέλματα,
5. μηχανικοί και εφαρμοστές ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Όμως, βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής υπηρεσίας του Eures, η προσφορά των Ελλήνων αφορά περισσότερο σε ειδικότητες υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης και λιγότερο σε ανειδίκευτη απασχόληση.

   Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr