Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τα αντιβιοτικά βλάπτουν τα "καλά" μικρόβια του εντέρου
antibioticsΜια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ακόμα και τα πιο ελαφρά αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την ισορροπία των μικροβίων που ζουν στο έντερο, μειώνοντας τον αριθμό των "καλών" μικροοργανισμών με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ατόμου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η μελέτη, υπό τους Λες Ντέθλεφσεν και Ντέηβιντ Ρέλμαν του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά καταστέλλουν ολόκληρους πληθυσμούς ευεργετικών μικροβίων του εντέρου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση ισορροπίας των μικροοργανισμών στο στομάχι του.
Οι ερευνητές μελέτησαν σε καθημερινή βάση τρεις εθελοντές που έπαιρναν επί πέντε μέρες ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό (ciproflaxin) και, παράλληλα, έκαναν ελέγχους DNA για να βρουν ποια μικρόβια ζούσαν στο έντερο των εθελοντών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση του αντιβιοτικού πάνω στα μικρόβια του εντέρου ήταν "βαθιά και γρήγορη". Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας με το αντιβιοτικό, οι μικροβιακές κοινότητες είχαν μεν αρχίσει να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αλλά η ανάνηψή τους συχνά δεν ήταν πλήρης.

Το ανθρώπινο έντερο είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα όργανα, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές και μεταξύ άλλων επηρεάζει την παχυσαρκία, τις αλλεργίες, τις μολύνσεις από ιούς, τις ποικίλες φλεγμονές κ.α. Τα αντιβιοτικά του φέρνουν αναστάτωση και βοηθάνε στην εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και στην μεταφορά από γενιά σε γενιά γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ