Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα από το Ισραήλ καταγγέλλει ο ΟΗΕ

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQGt1QYotu8JCDm-AlbEidO4J_ppwy7ZaOecQI1KmYNxI7f049u
Η υπάτη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα N. Πιλάι κατήγγειλε τις παραβιάσεις τους στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. 
 
Η υπάτη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ζήτησε σήμερα από τις ισραηλινές αρχές να μεταχειρίζονται πιο ήπια τον υπό κατοχή παλαιστινιακό λαό.
Παράλληλα η κ. Πιλάι εξέφρασε την ανησυχία της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη, που βρίσκεται υπο τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Ιερουσαλήμ κατά την πρώτη επίσκεψή της στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ.
«Εντυπωσιάστηκα από τη συγκατάβαση των ισραηλινών αρχών με τις οποίες συζήτησα αυτά τα θέματα σχετικά με την τύχη των Παλαιστίνιων που πλήττονται από το Τείχος» που κτίζουν οι Ισραηλινοί για να χωρίσουν το ισραηλινό τμήμα της Δυτικής Οχθης από το παλαιστινιακό.
«Επισήμανα ότι το ζήτημα αυτό τελικά αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα» υπογράμμισε η κ. Πιλάι εκφράζοντας τη λύπη της για τον «πραγματικό τρόμο» που προκαλούν τέτοιες πολιτικές.
«Δεν κάνω πολιτική, εφαρμόζω το δίκαιο» συνέχισε η κ. Πιλάι που υπογράμμισε «την παρανομία που συντελείται με βάση το διεθνές δίκαιο από την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, από την κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ και από το τείχος στη Δυτική Οχθη.
Όσον αφορά τους Παλαιστίνιους χαιρέτισε τις δεσμεύσεις του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ αλλά παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για τις πρόσφατες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «πολλοί πολίτες κρατούνται παράνομα και άλλοι υφίστανται κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους».
«Μένω έκπληκτη από τις πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανόμενων των δικαιωμάτων των γυναικών και την επιβολή της ποινής του θανάτου, παραβιάσεις που σχετίζονται με τις αρχές της Γάζας» πρόσθεσε καταλήγοντας η κ. Πιλάι αναφερόμενη σαφώς στο ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ