Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση της Ουγγαρίας από τις δηλώσεις για χρεωκοπία

«Ατυχείς και υπερβολικές»


Σε προσπάθεια να ανασκευάσει τις δηλώσεις περί χρεοκοπίας και του πανικού που προκάλεσαν στις αγορές αποδύθηκε η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι δηλώσεις για μία κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους παρόμοια με αυτή της Ελλάδας ήταν «υπερβολικές» και «ατυχείς» υπογράμμισε Ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος.


Σε ερώτηση αν το χρέος τόνισε ότι «κάθε σύγκριση με χώρες με μεγαλύτερα CDS (δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου) είναι ατυχής» υπονοώντας την Ελλάδα. Προσθέτει ότι οι συγκρίσεις δεν δίνουν αξιόπιστη εικόνα για την κατάσταση της Ουγγαρίας και ότι η κυβέρνηση της χώρας του έχει υπό έλεγχο το στόχο της για το χρέος, παρά τα σχετικά μειωμένα έσοδα. Το έλλειμμα της Ουγγαρίας για το 2009 ήταν στο 4% του ΑΕΠ.

Οι δηλώσεις έφεραν αναστάτωση στις αγορές και έσπρωξαν το ευρώ σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου.

Υπερβολικούς θεωρεί ο Όλι Ρεν τους φόβους περί κατάρρευσης της ουγγρικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρός Καν, εξέφρασε και αυτός την «έκπληξη» του από τις δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας, με μόλις μία εβδομάδα θητείας, ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη των Σοσιαλιστών απέκρυψε τα στοιχεία που έδειχναν της πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Παραταύτα, παρά την σαφή πλειοψηφία που διαθέτει στο Κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση η οποία κατά τις αγορές αρκεί για να υλοποιήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι δηλώσεις για την πιθανότητα χρεοκοπίας δείχνουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στα μέρη της.

Την ίδια ώρα οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του ο οίκος Goldman Sachs σημειώνει ότι οι δηλώσεις έγιναν για εσωτερική κατανάλωση ώστε να μην υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Στη Βουδαπέστη βρίσκεται κλιμάκιο του ΔΝΤ για ανεπίσημες συνομιλίες. Η Ουγγαρία είχε ζητήσει ενίσχυση από το ΔΝΤ αλλά η νέα κυβέρνηση δηλώνει ότι θα δηλώσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων πριν από τον Οκτώβριο όπου λήγει η συμφωνία. 
ΤΑ ΝΕΑ