Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Στις 26 Ιουλίου αναμένονται στην Ελλάδα οι ελεγκτές



Στις 26 Ιουλίου αναμένονται στην Ελλάδα οι ελεγκτές
Στις 26 Ιουλίου αναμένονται στην Ελλάδα οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να προβούν στην τελική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μηχανισμό στήριξης τον Σεπτέμβριο.

Βέτο στις... πολιτικές φιλοδοξίες της τρόικας έβαλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε θέμα συντονισμού στις επαφές της τρόικας με τους υπουργούς για θέματα στα οποία εμπλέκονται περισσότερες υπηρεσίες ώστε να λύνονται επί τόπουαπορίες.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εκπροσώπους της τρόικας να συμπεριφέρονται σαν πρωθυπουργοί και να κάνουν μίνι υπουργικά συμβούλια. Αν θέλουν,  να πηγαίνουν σε κάθε έναν χωριστά.
Οχι να συνεδριάζουν  με δυο-τρεις υπουργούς ταυτόχρονα» παρενέβη με αυστηρότητα ο κ. Πάγκαλος. Και αμέσως μετά χαλάρωσε την ατμόσφαιρα λέγοντας: «Οι “φον  φούφουτοι”,αν θέλουν,μπορούν να συνεννοούνται πολύ  ωραία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.Οι υπουργοί είναι άλλο».
Νωρίτερα στις 21 Ιουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που αφορούν στην ικανότητα αντίστασης των τραπεζικών ιδρυμάτων σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Τα τεστ αυτά έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς από τα 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μετέχουν στη δοκιμασία, τα έξι είναι ελληνικά.
Χθες, το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από δημοπρασία των εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) διάρκειας 13 εβδομάδων ή ενός τριμήνου, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το Δημόσιο ζητούσε 1,5 δισ. ευρώ και άντλησε από ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές προσφορές 1,95 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ η δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές, έναντι υπερκάλυψης κατά 4,61 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία της 20ής Απριλίου.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%, από 3,65% στις 20 Απριλίου, ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές και την υπερκάλυψη της προσφοράς. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 13 Ιουλίου ο OΔΔHX είχε δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας (26 εβδομάδων), αντλώντας τελικά από τις αγορές περίπου 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,65%.
Το επιτόκιο αυτό είναι μεν χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο μας χρηματοδοτεί, μέσω του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλ- λά σημαντικά υψηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν οι άλλες περιφερειακές αγορές για αντίστοιχες εκδόσεις (π.χ. Πορτογαλία 1,94% στη δημοπρασία του Ιουλίου, Ισπανία  1,57% στη δημοπρασία του Ιουνίου).

hbnews