Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μέση Ανατολή: Ιρανικά πολεμικά πλοία ετοιμάζονται να περάσουν το Σουέζ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου

Ιρανικά πολεμικά πλοία ετοιμάζονται να περάσουν το Σουέζ, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ισραήλ .
Δύο πολεμικά πλοία του Ιράν σχεδιάζουν να περάσουν από τη Διώρυγα του Σουέζ αργότερα απόψε με κατεύθυνση προς τη Συρία. Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ως «πρόκληση» από την πλευρά της Τεχεράνης και προσέθεσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να την αγνοήσει.
Παράλληλα ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει γι΄ αυτό τα «φιλικά κράτη στη Μέση Ανατολή» και ότι παρακολουθεί εκτενώς την κατάσταση. Από το Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι ενήμερος για τον πλου των ιρανικών πλοίων. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ αρνήθηκε όμως να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα.
Από τις αιγυπτιακές αρχές έγινε γνωστό ότι τα πολεμικά πλοία οποιασδήποτε χώρας χρειάζονται ειδική άδεια για τη διέλευσή τους από το Σουέζ. Τέτοιο ιρανικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν «Φαρς» είχε μεταδώσει στις 26 Ιανουαρίου ότι οι δόκιμοι του ιρανικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μεσόγειο.

TO BHMA