Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Καντόνια θέλουν οι Αλβανοί

Κεντρική πλατεία της πόλεως Μοναστήρι (Μπίτολα), στην ΠΓΔΜ. Ακόμα και η επιγραφή ίσως δείχνει την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο κράτος των Σκοπίων, όπου η μια εθνότητα είναι αντιμέτωπη με την άλλη! Η επιγραφή παραπέμπει στον Ηράκλειτο και στην ρευστότητα που υπάρχει και υποβόσκει στη FYROM: Τα πάντα ρει!
 Σχέδιο για καντονοποίηση της FYROM έχει θέσει σε εφαρμογή το αλβανικό κόμμα DPA, κάτι που επίσημα πλέον με δηλώσεις του διακηρύσσει ο ηγέτης του Μεντούχ Θάτσι.Ο Θάτσι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Προέδρου Ιβανόφ για κοινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Το άλλο αλβανικό κόμμα, η «Νέα Δημοκρατία», έλαβε μέρος, αλλά η κοινή σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα ή συμφωνία. 

Από την πλευρά του, ο Θάτσι συναντήθηκε με τον ηγέτη του δεύτερου αλβανικού κόμματος Βαλόν Μπέλλα, με σκοπό την δημιουργία κοινού αλβανικού αντιπολιτευτικού μετώπου.

Όπως είπε, είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε επόμενη συνεδρίαση των τεσσάρων πολιτικών δυνάμεων, αφού όμως πρώτα καθοριστεί το αντικείμενο αυτής της συζήτησης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1986 ο τότε αρχηγός του VMRO  Λιούπτσε Γκεοργίεφσκι (αργότερα πρωθυπουργός που πήρε βουλγαρικό διαβατήριο),  σε εκπομπή του κρατικού Ρ/Σ των Σκοπίων και στο πρόγραμμα Μπιλιάνα, είχε μιλήσει από τότε για διαχωρισμό του κράτους σε 2 καντόνια, σε Μουσουλμανικό (Βόρειο) και χριστιανικό (Νότιο).
 
Τηλέμαχος Κόκκος-elzoni.gr