Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κοροϊδία με τους ημιυπαίθριους

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Γλίτωσαν την τσιμπίδα της Εφορίας και του ΙΚΑ, καθώς και τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά πέφτουν στο στόμα των δημοτικών αρχόντων! Οι περίπου 500.000 ιδιοκτήτες που ήδη δήλωσαν, καθώς και όσοι σκοπεύουν να δηλώσουν τις παρανομίες σε ημιυπαίθριους, πιλοτές, σοφίτες, υπόγεια, κ.λπ., παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στους δήμους, ενδεχομένως και αναδρομικά.
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη Με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου ενθαρρύνονται μάλιστα οι δήμοι να απευθυνθούν στις πολεοδομίες, που πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, να κάνουν αντιπαραβολή με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν με πρόστιμα όσους έχουν αποκρύψει τετραγωνικά από το ακίνητό τους.
«Υπερισχύει ο νόμος της εγκυκλίου», διευκρινίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφήνοντας όμως έτσι τους ιδιοκτήτες να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα με τους δημάρχους, που αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Ο νόμος 3843/2010, με βάση τον οποίο υποβάλλονται οι δηλώσεις τακτοποίησης, αναφέρει ρητώς ότι οι χώροι απαλλάσσονται από:
Ο νόμος
* Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση.
* Εισφορές υπέρ του ΙΚΑ λόγω οικοδομικών εργασιών.
* Φόρο ακίνητης περιουσίας και τεκμήρια διαβίωσης.
* Τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και ενδεχόμενες ειδικές εισφορές που επιβάλλει ένα δημοτικό συμβούλιο.
Διευκρινίζεται μάλιστα, τόσο με το νόμο όσο και με τις εγκυκλίους του υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι η απαλλαγή από εισφορές και φόρους δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Διαφορετική είναι η ερμηνεία του υπουργείου Εσωτερικών, που με την εγκύκλιό του ανατρέπει την ουσία του νόμου και διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
Η εγκύκλιος
* Οι ημιυπαίθριοι, τα υπόγεια, οι σοφίτες, οι πιλοτές κ.λπ., ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι αλλάξει χρήση και πριν από την ψήφιση του νόμου, χαρακτηρίζονται ως στεγασμένοι χώροι και επομένως επιβαρύνονται με τέλη φωτισμού, καθαριότητας και ηλεκτροδοτούμενων χώρων.
* Υπόκεινται επίσης σε όλες τις ειδικές επιβαρύνσεις που αποφασίζουν τα δημοτικά συμβούλια για συγκεκριμένους σκοπούς.
* Τα τέλη αυτά βαρύνουν τον χρήστη του ακινήτου, αφού πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. Επομένως ο υπόχρεος μπορεί και να μην είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
* Προβλέπονται πρόστιμα για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία για τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου τους, ανεξάρτητα από το νόμο του 2010, και επομένως οι δημοτικοί άρχοντες έχουν τη δυνατότητα να καταλογίσουν αναδρομικά τέλη για τις επιφάνεις που έχουν αποκρυβεί.
Πραγματική «βόμβα» είναι τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με το ΤΑΠ, που εισπράττουν οι δήμοι.
Κατά παράβαση του νόμου 3843/2010, σημειώνει ότι υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου και για όλα τα τετραγωνικά του, νόμιμα ή τακτοποιημένα.
«Υπάρχει νόμος, που ψηφίστηκε από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και με ευρεία συναίνεση», δήλωσε στην «Ε» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Ντόλιο και θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις που του έδωσε και επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διγλωσσία μεταξύ των δύο υπουργείων.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν πάντως στην «Ε» ότι κατά την εκπόνηση του νομοσχεδίου είχε ζητηθεί η γνώμη του υπουργείου Εσωτερικών και είχε συμφωνήσει με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και σημείωναν ότι «ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου». * 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ