Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Εμφύλια σύρραξη στην Αίγυπτο- Αιματοχυσία τη νύχτα στο Κάιρο, πέντε νεκροί στις συγκρούσεις αντιπάλων και οπαδών του Μουμπάρακ


Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ και αντικυβερνητικών διαδηλωτών


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί από πυρά που ερρίφθησαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε πέντε ο αριθμός των νεκρών κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τη νύχτα.

Τα πυρά προέρχονταν από το σημείο όπου έχουν πάρει θέση οι οπαδοί του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Υπάρχουν επίσης αρκετοί τραυματίες, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που ήταν στην πλατεία δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε τις «απεχθείς» αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν.

Ενώ πυρά ακούγονταν σήμερα το πρωί στην Πλατεία Ταχρίρ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στο
αντιπρόεδρο της Αιγύπτου 'Ομαρ Σουλεϊμάν για να επισημάνει ότι τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη «ήταν μια απεχθής εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων».

«Η υπουργός ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις βίαιες αυτές ενέργειες». «Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δρώντας με μετριοπάθεια στις ειρηνικές διαδηλώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα η Ουάσινγκτον κάλεσε νωρίς σήμερα τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο και επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, να μεταβούν «αμέσως» στο αεροδρόμιο, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

«'Ολοι οι αμερικανοί πολίτες που παραμένουν και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο με πτήση της αμερικανικής κυβέρνησης και που είναι σε θέση να το κάνουν, θα πρέπει να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις 3 Φεβρουαρίου στον Τερματικό HAJ, Αίθουσα 4, του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Πρόσθετες αμερικανικές πτήσεις μετά την Πέμπτη δεν προβλέπονται», προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ,σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ, άνοιξαν πυρ τα ξημερώματα της Πέμπτης εναντίον αντί-κυβερνητικών διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό επτά άλλων.

Το δίκτυο ειδήσεων Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή του επεισοδίου, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό του διαδηλωτή στην πλατεία Ταχρίρ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ