Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στον αγιασμό τον περίμεναν, στη Λευκίμμη πήγε...



Την ικανοποίηση και νέων αιτημάτων πρόσληψης προσωπικού υποσχέθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για το νέο νοσοκομείο, μέσα από την προκήρυξη που «τρέχει» το Υπουργείο, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη δέσμευση για τον αριθμό του προσωπικού και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της υπόσχεσης αυτής.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά σήμερα το απόγευμα, αφού ανέτρεψε το (ούτως ή άλλως ποτέ επίσημο) πρόγραμμά του, απάντησε σε πλειάδα ερωτήσεων, ελάχιστα «χειροπιαστά» ωστόσο έδωσε στους Κερκυραίους και το τοπικό σύστημα υγείας.
Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος απέφυγε να παραστεί στον αγιασμό του νέου νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, προτιμώντας να φύγει… χιλιόμετρα μακριά, έστω και εντός νομού, πραγματοποιώντας επίσκεψη στις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης!


Αόριστες υποσχέσεις για περαιτέρω ενίσχυση

Ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ανισοκατανομή και αδικίες που επικρατούν σε όλη την Ελλάδα και, κυρίως, στην περιφέρεια αφού υπάρχει απροθυμία ιατρών να μετακινηθούν σε επαρχιακό νοσοκομείο. Είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο στην πρόσληψη των δύο παθολόγων που έχει ανάγκη το νοσοκομείο αλλά και να ξεμπλοκάρει την πρόσληψη παιδιάτρου που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πάντως, υποστήριξε ότι η χώρα μας διαθέτει αναλογικά πολύ περισσότερους ιατρούς από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες (υπερδιπλάσιους από ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία, τόνισε χαρακτηριστικά) την ώρα που, δυστυχώς, έχει υποτριπλάσιο αριθμό νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Για την κατάσταση αυτή στηλίτευσε διαχρονικά τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από πέρσι που ανέλαβε την εξουσία, προσλήφθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 3100 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό. Ο διοικητής του νοσοκομείου Κ. Γρηγορόπουλος διευκρίνησε ότι στην Κέρκυρα έχουν προσληφθεί από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα 52 άτομα μόνιμο και 38 επικουρικό προσωπικό, καθώς και 20 ακόμα άτομα που θα ενταχθούν στην δύναμη του νοσοκομείου τις επόμενες ημέρες. Όμως, το προσωπικό υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 40 άτομα έχουν αποχωρήσει με σύνταξη ή παραίτηση από το ΕΣΥ, την ώρα που η διοίκηση του ιδρύματος υποστηρίζει ότι οι αποχωρήσεις δεν ξεπερνούν τις 18.

Για την έλλειψη υλικών

Ο Α. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αναλώσιμα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και υποστήριξε ότι το πρόβλημα οδεύει προς την οριστική επίλυσή του με αλλαγή της μεθόδου προμήθειας των υλικών από το ΕΣΥ.
Μάλιστα, εντός των αμέσως προσεχών ημερών το πρόβλημα στην Κέρκυρα θα περιοριστεί στο ελάχιστο, την ώρα που σήμερα διευθυντές τμημάτων καταγγέλλουν ότι έχουν ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα ιατρικά υλικά, από γάζες μέχρι και σύρριγγες αλλά και ακριβότερα που χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις!

Για το παλιό νοσοκομείο


Απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υγείας αστικού τύπου ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να παραχωρήσει το κτίριο και το οικόπεδο σε όποιον φορέα της αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας καταθέσει το γρηγορότερο ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του μεγάλης αξίας χώρου στο κέντρο της πόλης. Και, μάλιστα, παραχωρώντας το με το συμβολικό αντίτιμο του ενός ευρώ.

Καμία σκέψη για κέντρο υγείας αστικού τύπου...

Άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να μην προγραμματιστούν μη ρεαλιστικές δράσεις με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες που θα παραπέμψουν την όποια αξιοποίηση στις ελληνικές καλένδες (μάλλον σαφής αναφορά σχετικά με τις αρχικές σκέψεις αλλά και τις διεκδικήσεις του ίδιου του τοπικού ΠΑΣΟΚ για δημιουργία ενός κέντρου υγείας εντός της πόλεως): «Είδα το κτίριο να είναι στο κέντρο της πόλης. Φαντάζομαι ότι είναι προτιμότερο ένα ρεαλιστικό γρήγορο σχέδιο παρά φιλοδοξίες υπέρμετρες που θα οδηγήσουν για άστο γι΄ αύριο ή άστο για ποτέ».
Ουδεμία αναφορά έκανε επίσης στην πρόταση του Δήμου Κέρκυρας για προσωρινή χρήση του χώρου ως σχολείο, κάτι για το οποίο πρόσφατα ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής είχε ανακοινώσει ότι είχε έρθει σε επαφή με τον υφυπουργό Μιχάλη Τιμοσίδη που το είχε δει θετικά. Ο Δήμος επιθυμεί να στεγάσει στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου τα τεχνικά λύκεια για το διάστημα που θα απαιτηθεί για την ανακατασκευή του κτιρίου που σήμερα στεγάσει το συγκρότημα.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε, όμως, την εκτίμηση ότι στην όποια χρήση του χώρου, θα είναι οικονομικότερη η κατασκευή νέου κτιρίου παρά η χρήση του παλιού με παρεμβάσεις.

Παραμένει το Ψυχιατρείο αλλά με τη νέα του δομή


Για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, προανήγγειλε την κατάργηση της απαρχαιωμένης όπως τη χαρακτήρισε μεθόδου του ψυχιατρείου – ασύλου. Η σημερινή λειτουργία θα «νεκρωθεί» οργανικά και θα αντικατασταθεί από το δίκτυο των μονάδων των νήσων του Ιονίου που θα παραμείνει υπό τη σκεπή του ιδρύματος του Ψυχιατρείου Κέρκυρας.


Περιοδείες και επισκέψεις


Ο κ. Λοβέρδος ο οποίος την τελευταία στιγμή αποφάσισε να πάει χθες το βράδυ στην Αθήνα από την Ήπειρο που βρισκόταν και να μεταβεί με τη μεσημβρινή πτήση προς Κέρκυρα σήμερα, συνοδευόμενος από την Άντζελα Γκερέκου. Και ενώ ο κα Γκερέκου μετέβη όπως ήταν το πρόγραμμα στο νέο κτίριο του νοσοκομείου για την τελετή του αγιασμού, ο κ. Λοβέρδος άλλαξε κατεύθυνση και από βόρεια διεύθυνση για Κοντόκαλι, κατευθύνθηκε στο νότο και επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Λευκίμμης. Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην πόλη, μετέβη στο Ψυχιατρείο και στο χώρο του παλιού νοσοκομείου πριν τελικά καταλήξει στις 4 το απόγευμα στο νέο νοσοκομείο όπου και είχε σύσκεψη με τη διοίκηση του ιδρύματος και τους εκπροσώπους των ιατρών.

Αιχμές από τους εργαζόμενους



Τον Υπουργό είχαν ζητήσει να δουν τα μέλη του σωματείου εργαζομένων, τα οποία όμως αποχώρησαν πριν από την άφιξη του Υπουργού υποστηρίζοντας ότι είναι εργαζόμενοι, βρίσκονται στο χώρο από το πρωί περιμένοντας τον Υπουργό και δεν ήταν δυνατόν να αποδεχθούν να γίνει η συνάντηση το βράδυ.
Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος απάντησε στη συνέντευξη Τύπου ότι ήταν ανοικτός να δει όποιον φορέα του το ζητούσε, όσο αργά και αν απαιτούταν να παραμείνει στο χώρο, όμως, το πρόγραμμα που προηγήθηκε το είχε αποφασίσει ο ίδιος προκειμένου πριν από οποιαδήποτε σύσκεψη και ανακοίνωση, να έχει ιδίαν αντίληψη για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας του νομού.
Πάντως, «θερμή» υποδοχή είχαν προγραμματίσει για τον Υπουργό μέλη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, ωστόσο, η καθυστερημένη κατά τέσσερις ώρες εμφάνισή του στο νοσοκομείο συνετέλεσε στο να περιοριστεί ο όγκος του κόσμου στο προαύλιο του ιδρύματος.

Αύριο στον Άη Θανάση


Το βράδυ, ο Υπουργός συναντήθηκε με το Σπύρο Σπύρου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από τον οποίο δέχθηκε αιτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών της περιφέρειας και τη στελέχωση των νοσοκομείων των Επτανήσων. Ο Α. Λοβέρδος θα παραμείνει απόψε στο νησί και θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι, αφού προηγουμένως επισκεφθεί το Κέντρο Υγείας Αγ. Αθανασίου.
 
corfupress