Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αμερικανικό τελεσίγραφο στον Μουμπάρακ

«Ετοιµος να πεθάνει»  προκειµένου να έρθει η αλλαγή στην Αίγυπτο δήλωσε χθες στο CNN ο Ουαέλ Γονίµ, ο µάνατζερ της Google που αναγορεύτηκε, µετά τη 12ήµερη αυθαίρετη κράτησή του, «εκπρόσωπος των επαναστατών  της Πλατείας Ταχρίρ». «Ο καιρός για διαπραγµατεύσεις έχει παρέλθει», είπε.  «Κατεβήκαµε στους δρόµους στις 25 Ιανουαρίου και θέλαµε να διαπραγµατευτούµε, θέλαµε να µιλήσουµε στην κυβέρνησή µας, χτυπούσαµε την πόρτα.  Αποφάσισαν να διαπραγµατευτούν µαζί µας τη νύχτα, µε πλαστικές σφαίρες,  µε κλοµπ, µε αντλίες νερού, µε δακρυγόνα και µε τη σύλληψη περίπου 500  ανθρώπων. Ευχαριστούµε, το πήραµε το µήνυµα. Αν είστε πραγµατικοί Αιγύπτιοι», πρόσθεσε απευθυνόµενος στο καθεστώς, «είναι καιρός να φύγετε».
Το καθεστώς απαντά στη λαϊκή πίεση µε απειλές για πραξικόπηµα αλλά οι διαδηλωτές δεν οπισθοχωρούν και προαναγγέλλουν µεγάλη κινητοποίηση για αύριο 
 
Νέα τροπή πήρε από χθες η επονοµαζόµενη Επανάσταση του Νείλου, καθώς οι διαµαρτυρίες «ξέφυγαν» από τα στενά όρια της πλατείας Ταχρίρ και µετασχηµατίστηκαν σε πολλαπλασιαζόµενες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, όχι µόνο στο Κάιρο αλλά σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Μπροστά στην εντεινόµενη λαϊκήπίεση, το καθεστώς καταφεύγει σε απειλές. «Ή διάλογος ή πραξικόπηµα»,ήταν µε απλά λόγιατο τελεσίγραφο που έδωσε ο νεοδιορισµένος αντιπρόεδρος Οµάρ Σουλεϊµάν στουςδιαδηλωτές. «Κωµική» χαρακτήρισ αν εκείνοι την οµιλία του προαναγγέλλοντας για αύριο Παρασκευή «διαδήλωση εκατοµµυρίων».

Κάπου 10.000 Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν χθες, 16η ηµέρα της εξέγερσης,στην πλατεία Ταχρίρ, κιας µην είχε προγραµµατιστεί επισήµως διαδήλωση. Ακόµα 2.000 δήλωναν έτοιµοι να παραµείνουν«όσο χρειαστεί» µπροστά στο κοινοβούλιο, αξιώνοντας την άµεση διάλυσή του. Αλλά το έδαφος τηςΑιγύπτου σαν να είχε γίνειξαφνικά ιδιαίτερα εύφορο για κάθε είδους διαµαρτυρίες. Σε ολόκληρη τη χώρα, χιλιάδες εργαζόµενοι στο δηµόσιο και εξαθλιωµένοι από τη φτώχεια Αιγύπτιοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους.

Μπροστά στη (δηµόσια) επιχείρηση ηλεκτρισµού Νότιου Καΐρου, εκατοντάδες εργαζόµενοι αξίωναν την αποµάκρυνση του διευθυντή.

Μπροστά στο Ανώτατο Συµβούλιο Αρχαιοτήτων, δεκάδες εργαζόµενοι στα κρατικά µουσεία απαιτούσαν αυξήσεις στους µισθούς τους.

Περίπου 3.000εργαζόµενοι στονοργανισµό σιδηροδρόµων ανακοίνωσαν πως ξεκινούν απεργία, το ίδιο λέγεται πως θα κάνουν σήµερα και οι εργαζόµενοι στα λεωφορεία του Καΐρου. Στοβιοµηχανικόπροάστιο Ελουάν, εκατοντάδες εργάτες σε δύοεργοστάσια διαδήλωσαν ζητώντας καλύτερεςσυνθήκες εργασίες και απολαβές. Κάπου 8.00

0 διαδηλωτές, κατά κύριο λόγο αγρότες,έφτιαξαν οδοφράγµατα από φλεγόµενους φοίνικεςστην επαρχία Ασιούτ, στα νότιατης χώρας, διαµαρτυρόµενοι για τις ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωµί.

Εκατοντάδες κάτοικοι παραγκούπολης στο Πορτ Σάιντ, στη ∆ιώρυγα του Σουέζ, έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικό κτίριο εξοργισµένοι γιατην απουσίααξιοπρεπούς στέγης. Στην πόλη Σουέζ, οι απεργοί σε διάφορες κρατικέςεταιρείες, συµπεριλαµβανοµένου ενός ναυπηγείου, είχανφτάσει χθες, δεύτερη ηµέρα των κινητοποιήσεων, τους 5.000.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ»,
σηµείωνε µε νόηµα ο αιγύπτιος δηµοσιογράφος και µπλόγκερΧοσάµ Ελ Χαµαλάουι, «µας έχει δείξει πως η βιοµηχανική εργατική τάξη είναι συνήθως η τελευταία που προσχωρεί σε µια εξέγερση, η παρέµβασή της όµως είναι συχνά καθοριστική. Το είδαµε και στην Τυνησία: όταν η εργατική τάξη µπαίνει στην αρένα µε µαζικές απεργίες, είναι το τέλος του καθεστώτος. Σήµερα (χθες) η εργατική τάξηµπήκε καιεπισήµως στη µάχη».

«∆εν µπορούµε να συνεχίσουµε καιρό»,διακήρυξε από την πλευρά του ο Οµάρ Σουλεϊµάν χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις «πολύ επικίνδυνες». Το καθεστώς, είπε, θέλει να επιλυθεί η κρίση αυτή µέσωτου διαλόγου, «δεν θέλουµε», προειδοποίησε, «να αντιµετωπίσουµε την αιγυπτιακή κοινωνία µε αστυνοµικά εργαλεία». Ανδεν υπάρξει διάλογος, συνέχισε τις απειλές, «ηεναλλακτικήείναι να σηµειωθεί ένα πραξικόπηµα, που θασήµαινε αλογάριαστα καιβιαστικά βήµατα, συµπεριλαµβ ανοµένωνπολλών παραλογισµών».

Ο Σουλεϊµάν άφησε να εννοηθεί πως το καθεστώς σχεδιάζει να προχωρήσει µε το «µεταρρυθµιστικό πρόγραµµά» του ακόµα και χωρίςσυνοµιλητές– είναι άλλωστε δεδηλωµένη η πεποίθησή του πως «η Αίγυπτος δεν είναι έτοιµη για δηµοκρατία».

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ
έγινε χθες εντός και εκτός της χώρας του Νείλου για το τι ακριβώς εννοούσε ο Σουλεϊµάν προτάσσοντας ως µοναδική εναλλακτική λύση στον διάλογο «ένα πραξικόπηµα».

Αλλά οι νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ κατάλαβαν αµέσως: «Απειλεί να επιβάλει στρατιωτικό νόµο, που σηµαίνει πως όλους στην πλατεία θα µας συνθλίψουν», δήλωσε ο ΑµπντούλΡαχµάν Σαµίρ, εκπρόσωπος µιας συµµαχίας πέντεοργανώσεων νέων. «Αλλά τι θα κάνει µε τους υπόλοιπους 70 εκατοµµύρια Αιγυπτίους που θα µας ακολουθήσουν µετά;

Ο Σουλεϊµάν δηµιουργεί ένα καταστροφικό σενάριο. Απεργούµε και θα διαδηλώνουµε και δεν θα διαπραγµατευτούµε µέχρι να φύγει οΜουµπάρακ. Οποιος θέλει ναµας απειλήσει, ας το κάνει».

Οι εξεγερµένοι νέοι χαρακτήρισαν «κωµική» την οµιλία του Σουλεϊµάν

Οι Βεδουίνοι κατηγορούν τη βασίλισσα για διαφθορά

∆ΕΚΑ∆ΕΣ ΦΥΛΑΡΧΟΙ της Ιορδανίας – που παραδοσιακά στηρίζουν τη µοναρχία – εξέδωσαν ανακοίνωση, µε την οποία ζητούν άµεσες και βαθιές µεταρρυθµίσεις στη χώρα, καθώς και να τεθεί «τέλος στη διαφθορά», διότι αν δεν γίνουν όλα αυτά η χώρα θα ακολουθήσει τον δρόµο της Τυνησίας και της Αιγύπτου. «Πριν από τη σταθερότητα και τα τρόφιµα, ο λαός της Ιορδανίας ζητά ελευθερία, αξιοπρέπεια, δηµοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα και ανθρώπινα δικαιώµατα», αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία υπέγραψαν 36 αρχηγοί φυλών, κυρίως Βεδουίνοι. Την ανακοίνωση δηµοσίευσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ammonews, η οποία σχεδόν αµέσως δέχθηκε επίθεση από χάκερ. «Οι µυστικές υπηρεσίες µάς ζήτησαν να κατεβάσουµε το κείµενο επειδή αντιτίθεται στα εθνικά συµφέροντα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας.

Στην ανακοίνωση γίνεται επίθεση στη βασίλισσα Ράνια, η οποία έχει κατηγορηθεί για έλλειψη ευαισθησίας και διαφθορά. Οι 36 φύλαρχοι ζητούν την επιστροφή µεγάλων εκτάσεων γης που φηµολογείται ότι κατέληξαν στην οικογένεια της Ράνιας. «Η βασίλισσα», προστίθεται, «φτιάχνει κέντρα προκειµένου να ενισχύσει τη δύναµή της και να εξυπηρετήσει τα δικά της συµφέροντα», ενώ γίνεται αναφορά και σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το γραφείο της βασίλισσας βοήθησε 78.000 Παλαιστινίους να πάρουν την υπηκοότητα της Ιορδανίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Η άσκηση κριτικής στη βασιλική οικογένεια της χώρας επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, γεγονός που καθιστά πρωτοφανή την κίνηση των φυλάρχων.


Το Κάιρο απέρριψε το αυστηρό τελεσίγραφο του Μπάιντεν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ


Οι Ηνωµένες Πολιτείες αύξησαν αισθητά χθες την πίεση προς το αιγυπτιακό καθεστώς, αγνοώντας τις αντίθετες συστάσεις ορισµένων συµµάχων τους, και ιδιαίτερατων γειτόνων της Αιγύπτου. Ο αµερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον αιγύπτιο οµόλογό του Οµάρ Σουλεϊµάν και του έθεσεσε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο τέσσερις απαιτήσεις που έχειη Ουάσιγκτον από τοΚάιρο. Λίγες ώρες αργότερα, ο αιγύπτιοςυπουργός Εξωτερικών Αµπού Γέιτ απέρριψε αυτό το τελεσίγραφο, λέγοντας στο αµερικανικό δίκτυο PBS ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο Κάιρο.

Η πρώτη απαίτηση των Αµερικανών είναι να σταµατήσουν αµέσως οι συλλήψεις και οι επιθέσειςεναντίον δηµοσιογράφων, πολιτικών και ακτιβιστών, και να αποκατασταθούν οι ελευθερίες της συγκέντρωσης και της έκφρασης. Η δεύτερη είναι να αρθεί αµέσως το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει εδώ και τριάντα χρόνια. Η τρίτη, να λάβουν µέρος στον εθνικό διάλογο όλα τα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Και ητέταρτη, να συνταχθούν µαζί µε την αντιπολίτευση ένας «οδικός χάρτης» και έναχρονοδιάγραµµα γιατη µεταβίβαση της εξουσίας.

ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΝ σε κύριο άρθρο τους οι «Νιου Γιορκ Τάιµς», «οιΗνωµένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση µπορεί να µην έχουν τη δυνατότητα να διώξουν τον πρόεδρο Μουµπάρακ από την εξουσία, είναι φανερό όµως πως έκαναν λάθος όταν εµπιστεύτηκαν τον αντιπρόεδρο Σουλεϊµάν για να ηγηθεί της µετάβασης προς τη δηµοκρατία. Ο Σουλεϊµάν µπορεί να µιλά γλυκά στην Ουάσιγκτον καιτις Βρυξέλλες, αλλά αυτόπου τον ενδιαφέρειείναι να διατηρήσειστη ζωή όσο το δυνατόν µεγαλύτερο µέρος του παλιού κατασταλτικού µηχανισµού. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από τον αιγυπτιακό λαό και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους υποστηρικτές της Αιγύπτου στη ∆ύση».

Την περασµένη εβδοµάδα, ο πρόεδρος Οµπάµα ζήτησε η δηµοκρατική αλλαγή στην Αίγυπτονα αρχίσει«αµέσως». Τις επόµενες ηµέρες, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι η όποια αλλαγή «θα πάρει κάποιο χρόνο», γεγονός που είχε ως αποτέλεσµα να χαλαρώσει η πίεση προς το Κάιρο.

Τώρα, ο Οµπάµα ξαναβρίσκει τη φωνή του και διαµηνύει στον Σουλεϊµάν ότι πρέπει ή να αρχίσει µια σοβαρήδιαδικασία µεταρρυθµίσεων ή να φύγει από τη µέση.

Αυτή η αλλαγήτόνου σηµειώνεταιπαρά τις πιέσεις που ασκούν τις τελευταίες ηµέρες το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και ταΕνωµένα ΑραβικάΕµιράτα. Οι χώρες αυτές ζητούν από την αµερικανική κυβέρνηση να µη ρίξει όλο της το βάρος στην υποστήριξη του κινήµατος για τη δηµοκρατία, γιατί κάτι τέτοιο θα µπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ενας απεσταλµένος απόχώρα της Μέσης Ανατολής είπε χαρακτηριστικάότι σε µια µόνο ηµέρα πέρασε 12 ώρεςστο τηλέφωνο µε αµερικανούς αξιωµατούχους… ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ τις ασκεί το Ισραήλ, που ανησυχεί µήπως τη θέση ενός σταθερού συµµάχου, του Χόσνι Μουµπάρακ, πάρει κάποιος πολιτικός που θα διάκειται εχθρικά απέναντί του. Χθες, ο ισραηλινός υπουργός Αµύνης Εχούντ Μπαράκ συνάντησε στην Ουάσιγκτον (ύστερα από αίτηµα της κυβέρνησής του) τόσο τη Χίλαρι όσο και τον αµερικανό οµόλογό του Ρόµπερτ Γκέιτς,προς τους οποίους εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τις εξελίξεις των τελευταίων ηµερών. Η ισραηλινή ηγεσία έχει καταστήσει σαφές στην αµερικανική κυβέρνηση ότι υποστηρίζει τη βαθµιαία αλλαγή στην Αίγυπτο, και όχι την επανάσταση. Και ο καλύτερος να ενσαρκώσει αυτή την αλλαγή είναιο αντιπρόεδρος Σουλεϊµάν. «∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι το Ισραήλ ευνοεί τον Σουλεϊµάν ως διάδοχο του Μουµπάρακ», ανέφερε διπλωµατικό έγγραφο του 2008που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks.

Ενα από τα σηµαντικότερα όπλα της Ουάσιγκτον στην προσπάθειά της να επηρεάσει την «πειθαρχηµένη µετάβαση» στην Αίγυπτο είναι η ετήσια αµερικανική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων προς τον αιγυπτιακό Στρατό.

Σύµφωνα µε τον Χάουαρντ Μπέρµαν, επικεφαλής των ∆ηµοκρατικών στην Επιτροπή ∆ιεθνών Υποθέσεων της Βουλής, η χορήγηση αυτής της βοήθειας πρέπει να συνεχιστεί όσο ο Στρατός παίζει έναν εποικοδοµητικό ρόλοστη µετάβαση προς τη δηµοκρατία.

Αλλά ο Ελιοτ Εϊµπραµς, ειδικός για τη Μέση Ανατολή στο Council on Foreign Relations, έχει διαφορετική άποψη. «ΤοΚογκρέσο πρέπει να τους πει πολύ καθαρά πως δεν πρόκειται να πληρώνουµε για τηνκαταστολή τηςδηµοκρατίας στην Αίγυπτο», είπε στηχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής. «Από τη συµπεριφορά τους πρέπει να καθοριστεί πόση και τι είδους βοήθεια θα λαµβάνουν».

TA NEA