Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παιχνίδια κατασκόπων και διπλωματών στην Αίγυπτο πριν την παραίτηση

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στην Αίγυπτο, είναι ο Frank G. Wisner II, μέλος μιας γνωστής οικογένειας με πλούσια συμμετοχή στις μυστικές υπηρεσίες, και γιος ενός από τους πλέον διαβόητους κατασκόπους, του Frank Gardiner Wisner (1909- 1965), που θεωρείται ο ιθύνων νους της ανατροπής του Mohammed Mossadegh στο Ιράν το 1953, για λογαριασμό της CIA. Τον  Mossadegh διαδέχθηκε η μαριονέτα των ΗΠΑ, Σάχης Rezā Pahlavi. Ο μυστηριώδης απεσταλμένος Frank G. Wisner II, πρώην διπλωμάτης, στάλθηκε κρυφά και εσπευσμένα στο Κάιρο στις 31 Ιανουαρίου, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Hosni Mubarak.
Οι δυο τους είναι καλοί φίλοι, από την εποχή της δεκαετίας του `80, όταν ο Wisner ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο. Η θητεία του μάλιστα συνέπεσε και με την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου». Έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις βάσει των οποίων η Αίγυπτος όχι μόνο συμμετείχε στον πόλεμο του Κόλπου, αλλά συμφώνησε και σε πακέτο καταστροφικών μακροοικονομικών μεταρρυθμιστικών μέτρων, υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ. Αυτά τα δυο υπαγορεύτηκαν από τη Ουάσιγκτον και πραγματοποιήθηκαν μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.
Ο Frank G. Wisner στάλθηκε στην Αίγυπτο κατ` απαίτηση του Ομπάμα, προκειμένου «να συζητήσει, ώστε να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των διαδηλώσεων».
Οι συζητήσεις που είχε με τον Mubarak, ακολουθήθηκαν από την ομιλία του δεύτερου τη Τρίτη 1η Φεβρουαρίου, με την οποία επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, μέχρι να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2011. Ο Αμερικανός απεσταλμένος επιβεβαίωσε δημοσίως, πως ο Mubarak θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος παρενέβη, διευκρινίζοντας πως αυτή δεν είναι η επίσημη θέση των ΗΠΑ, αλλά μια προσωπική άποψη του Wisner.
Οι κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις μεταξύ Wisner και Mubarak αποτελούν μέρος μιας ατζέντας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Η Ουάσιγκτον δεν είχε ούτε έχει πρόθεση να πιέσει για την άμεση επίλυση της κρίσης. Η προτεραιότητά της είναι η αλλαγή καθεστώτος. Η αποστολή του Wisner ήταν να πείσει τον Mubarak να μη παραιτηθεί, συνεισφέροντας έτσι στη μεγέθυνση του κλίματος αναταραχής και αύξησης του χάους και της αβεβαιότητας. Και να μη ξεχνάμε και την εξ επίτηδες αποσταθεροποίηση του νομισματικού συστήματος της Αιγύπτου, εξαιτίας της φυγής τεράστιων ποσοτήτων κεφαλαίων λόγω των αναταραχών.
Ο Frank. G. Wisner II δεν είναι κάποιος τυχαίος διπλωμάτης. Είναι μέλος οικογένειας που υπηρέτησε τη CIA. Ο πατέρας του ήταν ο επικεφαλής της OSS (Office of Strategic Services), προδρόμου της CIA, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη διάρκεια του Β`Π.Π. Στη διάρκεια του πολέμου ηγήθηκε πολλών επιχειρήσεων αντικατασκοπείας, οι οποίες καθιέρωσαν τον τρόπο λειτουργίας της μετέπειτα CIA. Οι αρμοδιότητες τους συμπεριλάμβαναν τη προπαγάνδα, το σαμποτάζ, και τη παραπληροφόρηση. Ήταν μάλιστα ο ιθύνων νους της επιχείρησης Mockingbird, ενός προγράμματος της CIA που αφορούσε στη διείσδυση μέσα στα αμερικανικά αλλά και στα ξένα ΜΜΕ.
Το 1952, ορίστηκε ως επικεφαλής της  Διεύθυνσης Σχεδιασμού της CIA, μαζί με τον Richard Helms, που ορίστηκε επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα.

S.A. – Global Research
strategyreport.gr