Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Προς εκτόνωση στην Υγεία - Σταμάτησαν την απεργία οι φαρμακοποιοί


Σηκώνουν τα ρολά από σήμερα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα 
 
 
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι γιατροί μετά τη χθεσινή συγκέντρωση στη Βουλή. Σήμερα στις 12 μ. θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και την επόμενη εβδομάδα. Οι γιατροί του ΙΚΑ έχουν ήδη αποφασίσει απεργία ως και την Παρασκευή.

«Θεωρούμε την ψήφιση του νομοσχεδίου όχι το τέλος των κινητοποιήσεων,αλλά την αρχή νέων. Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με κάθε ΠροεδρικόΔιάταγμα ή Υπουργική Απόφασηπου θα βγάζει, προκειμένου να υλοποιήσει τον νόμο, θα μας βρίσκει μπροστά της. Ζητάμε τουλάχιστον τα Προεδρικά Διατάγματα και οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γ. Ελευθερίου. «Δεν τρελάθηκαν όλοι οι Ελληνες, τα πολιτικά κόμματα, οι ιατρικοί φορείς και οι χρήστες των υπηρεσιών Υγείας που ζητούν να μην ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι σαφές για εμάς και θα το δούμε τις επόμενες ημέρες ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα επιδεινώσει δραματικά τις παροχές υγείας προς τους έλληνες πολίτες» σχολιάζει.

Πάντως χθες τα δημόσια νοσοκομεία λειτούργησαν κανονικά. Στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι στην απεργία συμμετείχαν 526 νοσοκομειακοί γιατροί σε σύνολο 21.458 (ποσοστό 2,4%). Στην Αθήνα απήργησαν οι 155 από τους 6.954 γιατρούς των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας (ποσοστό συμμετοχής 2,2%).

Ανοίγουν τα φαρμακεία

Ανεβάζουν τα ρολά τους σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, μετά τις θετικές για τους φαρμακοποιούς αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Ωστόσο οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους τις προσεχείς ημέρες, καθώς συνεχίζουν να διαφωνούν με τρία σημεία του νομοσχεδίου: το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το πληθυσμιακό κριτήριο και το rebate (ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία).

Σύμφωνα με τονπρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου, «το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος έκλεισε και αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Ωστόσοο υπουργός Υγείας επιμένει αδικαιολόγητα, κατά τη γνώμη μου, να αλλάξει το πληθυσμιακό κριτήριο και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων».

Χθες το πρωί γιατροί και φαρμακοποιοί έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας με βασικό σύνθημα: «Το νομοσχέδιο Λοβέρδου βλάπτει σοβαρά την υγεία». Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα συμμετείχαν δάσκαλοι και καθηγητές, καθώς και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Στη Βουλή αντιπροσωπεία των γιατρών επέδωσε το ψήφισμα της τελευταίας γενικής συνέλευσης κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

TO BHMA