Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Ψαλίδι στις 980 φοροαπαλλαγές

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΕΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ 'Η ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ 3-5 ΔΙΣ.

Επανεξετάζουν 980 φοροαπαλλαγές

Το κόψιμο ή ακόμα και την κατάργηση ορισμένων από τις 980 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν πάνω από 7,87 δισ. ευρώ ετησίως, ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων, για τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, η κυβέρνηση.
Η υποχρέωση μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, βάσει του Μνημονίου, θα εκφραστεί με το πακέτο μέτρων, περίπου 12 δισ. ευρώ, της τριετίας 2012 -2014. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται αυτές τις ημέρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και της τρόικας. Στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτει η επανεξέταση των 980 φοροαπαλλαγών.
«Υπάρχουν μια σειρά από φορολογικά προνόμια τα οποία, ενδεχομένως, η κοινωνία να θέλει να τα αξιολογήσει εάν σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης θα πρέπει να παραχωρούνται» έλεγε με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, εξηγώντας πως αναφέρεται σε απαλλαγές που επιχορηγούνται από την πολιτεία με τη μορφή κινήτρων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο υπολογισμός του υφυπουργού Οικονομικών: «Αυτές οι φορολογικές απαλλαγές εάν καταργηθούν, για παράδειγμα, στο σύνολό τους, μπορεί να αποφέρουν 5 δισεκατομμύρια· εάν κρατηθούν οι μισές, μπορεί να αποφέρουν 3 δισ. ευρώ».
Από μηδενική βάση πλην «κοινωνικών»
Η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών δεν αποκλείεται να γίνει από μηδενική βάση και να οδηγήσει είτε στην ολική κατάργησή τους είτε στην περικοπή ορισμένων εξ αυτών. Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επισημάνει κατά το παρελθόν ότι δεν τίθεται θέμα κοψίματος των απαλλαγών «κοινωνικής υφής».
Εν τούτοις, εν μέσω οικονομικής κρίσης και δεδομένων των αυξημένων αναγκών σε έσοδα, λόγω της ανάγκης μείωσης τόσο του ελλείμματος όσο και του δημόσιου χρέους, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βάλει μαχαίρι και στις φοροαπαλλαγές.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό Δημόσιο χάνει 7,87 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από τις 980 φοροαπαλλαγές που έχει νομοθετήσει για 901 κατηγορίες φορολογουμένων.
Το κονδύλι είναι μεγάλο και ως εκ τούτου φαίνεται πως τόσο οι επιτελείς της οδού Νίκης όσο και η τρόικα βλέπουν περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών. Αλλωστε, ο περιορισμός των δαπανών αποτελεί τη βατή και σίγουρη λύση, κατά την τρόικα, εν αντιθέσει με τα έσοδα που θεωρούνται αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, όπως έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2011 που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, ο χάρτης των 980 απαλλαγών, που κοστίζουν πάνω από 7,87 δισ. ευρώ, έχει ως εξής:
1 Περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι κοστίζουν οι 248 εκπιπτόμενες δαπάνες και ειδικές απαλλαγές που απολαύουν τα φυσικά πρόσωπα. Από ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ιατρικά μέχρι το αφορολόγητο των μισθωτών - συνταξιούχων, των προστατευόμενων παιδιών, διατροφή μεταξύ συζύγων και άλλες ειδικές απαλλαγές (κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.).
Σχεδόν 1 στους 2 φορολογουμένους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα στοιχεία των δηλώσεων οικονομικού έτους 2008, που έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι εκπτώσεις από δωρεές που δήλωσαν 154.967 φορολογούμενοι ανέβασαν την απαλλαγή στα 143,78 εκατ. ευρώ και το κόστος του προϋπολογισμού στα 37,84 εκατ. ευρώ.
Οι 987.148 φορολογούμενοι με ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν έχουν συνολικό ποσό απαλλαγής 2,86 δισ. και κοστίζουν περίπου 94 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Οι 1,4 εκατ. φορολογούμενοι με ιατρικές δαπάνες έχουν απαλλαγές 826 εκατ. και κοστίζουν 135,6 εκατ. στον προϋπολογισμό.
2 Στα 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τις απαλλαγές ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα, βιομηχανοποιημένα καπνά, αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά.
3 Σε περίπου 99 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις απαλλαγές που δηλώνουν 191.256 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαλλαγές που αφορούν φόρο εισοδήματος από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων, μείωση φορολογικού συντελεστή για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους.
4 Στα 292 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προϋπολογισμού από το φόρο εισοδήματος 19.427 νομικών προσώπων. Αφορούν σε μείωση φορολογικού συντελεστή από δραστηριότητα σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους, εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.
972 εκατ. για την πρώτη κατοικία
5 Κόστος 972 εκατ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές σε πρώτη κατοικία, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και γενικώς μεταβιβάσεις ακινήτων ή από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 620 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, οι απαλλαγές από το φόρο κληρονομιών περίπου 68 εκατ. ευρώ και από το ΕΤΑΚ κοντά 165 εκατ. ευρώ.
6 Στα 564 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η απώλεια του προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ (μειωμένοι συντελεστές, απαλλαγές ειδικών κατηγοριών).
7 Στα 117 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές στο τέλος ταξινόμησης για όσους αποκτούν οχήματα (πολύτεκνοι, ανάπηροι, ταξί, τρίτεκνοι κ.ά.). *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ