Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ ζητά η Τρόικα


Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015 ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάζοντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, τα βασικά συμπεράσματα της τρίτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ο κ Ντερούζ, θα έχει ως "πηγή" εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς και εμπορικά ακίνητα και ακίνητη περιουσία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ.

    Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για τη μείωση το χρέους, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι σε καμμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό αλλά εκτιμά ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».

    Κοινή ήταν η διαπίστωση και των τριών εκπροσώπων της Τρόικας, ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να εξακολουθήσει να παραμένει σε θετική τροχιά η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας. Η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού γνωρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και για αυτό και τις στηρίζει είπε ο Π.Τόμσεν, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επηρεάσουν όλους τους κλάδους του Δημοσίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Ντερούζ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την στήριξη του οικονομικού προγράμματος από τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις είναι πολύ περιορισμένες, σε σχέση με αντίστοιχες προσπάθειες εφαρμογής μέτρων στο παρελθόν.

    Από την πλευρά του ο κ. Ντερούζ σημείωσε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά παραμένει ακόμη μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την επαναφορά στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

    Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν είπε ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι "τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε" αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης. Ο κ.Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις του για τον ακριβή χρόνο εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, είπε πάντως ότι με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αισιόδοξός ότι θα μπορέσει να βγει μέχρι τις αρχές του επομένου έτους.

    Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ χαρακτήρισαν το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής ως "ένα ζωντανό οργανισμό" που προσαρμόζεται, τροποποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες που προκύπτουν, εξέφρασαν δε την ικανοποίηση τους για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά το έλλειμμα.

Αναλυτικότερα:

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, έδωσαν οι ελεγκτές της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή. Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, από την αποστολή τους στην Ελλάδα για την τρίτη επανεξέταση. 

Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.
 
Οι επικεφαλής της τρόικα ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, καθώς και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

"Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του. Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος. Εντούτοις παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα, που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη", επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής κλιμακίου στελεχών τους στην Ελλάδα για την τρίτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής που υλοποιεί η χώρα μας.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "όσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση μέχρι σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις. Ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός, παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων. Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους αναμένεται να συμβάλει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν πρόσφατα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τα τέλη του 2011"

    Για το δημοσιονομικό τομέα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα, παρατηρήθηκαν όμως ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και σημειώνεται πρόοδος"

    "Η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαράσσει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας θα οριστεί ένα χρονικά δεσμευτικό πρόγραμμα δράσεων, ώστε ως το 2014 να έχει υλοποιηθεί πλήρως η δημοσιονομική προσαρμογή. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σύνθετες και καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τη φορολογία, την υγεία, την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κινείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, αφήνοντας χρόνο για διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, πριν περάσει από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή των μέτρων. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολύπλοκη αυτή διαδικασία θεσμικών αλλαγών, ιδίως δε η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας", αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

    Στον τομέα της χρηματοδότησης, επισημαίνεται ότι "η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται, για να διασφαλίσει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές ομολόγων με αποδεκτά επιτόκια. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος με την οικονομική συμβολή της διεθνούς κοινότητας παραμένει το κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού. Είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη".

    Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, αναφέρει η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ "η έλλειψη ρευστότητας και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, ως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια. Είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης, όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών, που είναι υπό τον έλεγχό της. Το Ευρωσύστημα απετέλεσε βασική πηγή ρευστότητας για το σύστημα και τούτο επιτρέπει στις τράπεζες να κινηθούν σταδιακά προς ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο μοντέλο χρηματοδότησης. Το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο, για να παράσχει υποστήριξη σε τράπεζες στο πλαίσιο του συστήματος, αν παραστεί ανάγκη".

    Κοινή διαπίστωση είναι ότι "οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο. Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί κυρίως ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά φιλόδοξες και εκτεταμένες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου, που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις".

    Επόμενα βήματα είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Η έγκριση των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και 4,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2011".

ΔΝΤ-Μπομπ Τράα: Πουλήστε κρατική περιουσία για να μειωθεί το χρέος

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τράα συνέστησε για την μείωση του Δημοσίου Χρέους επιθετικότερη πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

    Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Ολλανδός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον με περικοπές στις συντάξεις και πως το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, για να μειώσει το χρέος, να βάλει τους κανόνες που θέλει και μετά να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη λειτουργία και εκμετάλλευση οργανισμών, λιμανιών κ.λπ.

    Επικριτικός ήταν ακόμη στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα της διαφάνειας. Όπως είπε: "παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ακόμη που πηγαίνουν οι κρατικές δαπάνες και κατά πόσο αξιοποιούνται. Επιπροσθέτως άσκησε κριτική γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει τις οφειλές του Δημοσίου".

    Δηλώσεις πρωθυπουργού στη Βουλή

    "Δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας. Γι΄ αυτά έδωσα τη μάχη και θα την ξαναδώσω όποτε χρειαστεί. Αλλάζουμε τα πράγματα όχι για να ικανοποιήσουμε τις Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα να τελειώνουμε".

    Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ότι στις 25 Μαρτίου θα κληθεί να πει το μεγάλο "όχι" ή το μεγάλο "ναι" στην εκχώρηση των εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως ζητά η κυρία Μέρκελ.

    Σχολιάζοντας ο πρωθυπουργός τις επικρίσεις για τις συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικα, τους ελέγχους και την επιβολή σκληρών μέτρων που απαιτούν για τη χώρα μας, επεσήμανε χαρακτηριστικά: "Καμία τρόικα δεν φταίει για την εξάρτηση της χώρας μας από κάθε δόση του δανείου, αλλά φταίει η ανομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση πολλών ετών. Εμείς κάνουμε προσπάθειες ώστε ποτέ πια να μην χρειάζεται η χώρα "τρόικες". Ποτέ πια να μην χρειαστεί "δάνειες" δυνάμεις η Ελλάδα. Αυτή την επιλογή δεν μας την επιβάλλει κανείς. Κάνουμε βαθιές αλλαγές για μια ισχυρή Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο".

    Και ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε: "Κανένας έλληνας και κανένας βουλευτής από τους 300 δεν αισθάνεται υπερήφανος και δεν μπορεί να βλέπει να έρχονται κάθε τρεις μήνες οι υπεύθυνοι της τρόικας για να ελέγχουν τη χώρα για να δώσουν το δάνειο".
 
express.gr