Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Επιπλέον 44 εκατ. άνθρωποι κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας

http://1.bp.blogspot.com/_O3SkysCpw6Y/TSjldZPQCNI/AAAAAAAADQ4/kHZuW3LtfF8/s1600/951057-1.jpg
Η αύξηση των τιμών των τροφίμων μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν ακόμη 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προέβη σε αυτήν την εκτίμηση χάρη σε στατιστικές για το εισόδημα και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες με χαμηλά έως μέτρια εισοδήματα.
Το όριο της ακραίας φτώχειας ορίζεται από τη δαπάνη 1,25 δολαρίων την ημέρα ανά άτομο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από αυτό το όριο της φτώχειας.
«Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε κατά 15% μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011, και δεν είναι παρά μόνο 3% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του το 2008», αναφέρει η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί απότομες αυξήσεις στις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη και τα βρώσιμα έλαια, και μια σχετικά μικρότερη αύξηση της τιμής του ρυζιού», τόνισε η ίδια πηγή.
Αυτές οι αυξήσεις ήταν προς όφελος των αγροτών και ορισμένων χωρών εξαγωγής. Όμως, για την Παγκόσμια Τράπεζα, ο αντίκτυπός τους στο σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη είναι αρνητικός: έχουν βγάλει μόνο 24 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, ενώ έχουν βυθίσει σε αυτήν 68 εκατομμύρια άλλους.
Οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι σήμερα μικρότερες μόλις κατά 3% από τις ανώτατες τιμές που είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι του 2008.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2008, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας εκτιμούσαν τότε ότι 105 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν οδηγηθεί κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, η οποία τότε είχε καθοριστεί σε ένα δολάριο την ημέρα κατά άτομο.
 
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ