Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζεται η κρίση Αίγυπτο


Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό την πίεση των αναταραχών στις μεγάλες πόλεις της χώρας . Παραμένει στη θέση του ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ωστόσο, μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του πραγματοποιούνται στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στρατός και αστυνομία προσπαθούν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις με δακρυγόνα και πυρά.
 
Διαδηλωτές προσπαθούν να εισέλθουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπαθούν να εισέλθουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο Κάιρο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Aλ Τζαζίρα, το οποίο προσθέτει ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους.
Εξάλλου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο Κάιρο ζητώντας την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μεταδίδει ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, την πέμπτη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.
«Ο λαός θέλει να αποχωρήσει ο πρόεδρος», φωνάζουν οι διαδηλωτές υπό το βλέμμα του στρατού που έχει αναλάβει από χθες Παρασκευή τη διατήρηση της τάξης.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Την παραίτησή της υπέβαλε το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση της Αιγύπτου, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέντ Ναζίφ, ύστερα από εντολή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Η παραίτηση των υπουργών και του πρωθυπουργού, έρχεται ύστερα από μέρες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του 82χρονου προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις και την παύση της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, επέστρεψε από την Ουάσικγτον στο Κάιρο και ο αρχηγός του στρατού, Σαμί Ενάν, διακόπτοντας το επίσημο ταξίδι που πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ.

Τα άρματα μάχης παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου

Η κατάταση στις αιγυπτιακές πόλεις είναι δραμτική. Τα άρματα μάχης να παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου, το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος να συνεχίζει να φλέγεται και τον κόσμο να παραμένει συναθροισμένος κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τις άλλες μέρες προσπαθώντας να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς.
Πολλοί πολίτες βρίσκονται γύρω ή και ακόμα πάνω στα αιγυπτιακά τανκς επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στους στρατιώτες καθώς πιστεύουν ότι με τη δική τους βοήθεια θα μπορέσουν να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς. Πολύς κόσμος πάντως εξακολουθεί να συναθροίζεται στην περιοχή Ταχρίρ και κοντά από το αιγυπτιακό μουσείο.
Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλους κεντρικούς δρόμους παραμένουν τα καμμένα αυτοκίνητα είτε της αστυνομίας, είτε ιδιωτικά και γενικότερα η κίνηση στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς.
Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.
Έχει επίσης επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το ίντερνετ παραμένει ανενεργό προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται το πως το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.
Αυτό που κάνει εντύπωση αυτή την ώρα είναι ότι σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας η αστυνομία είναι απούσα. Και ο κόσμος είναι αυτός που τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο είχε αναλάβει την διευθέτηση της κυκλοφορίας στους δρόμους καθώς απλοί πολίτες παίζουν το ρόλο του τροχονόμου.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η ανακοίνωση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος προσπάθησε χθες με τηλεοπτικό του διάγγελμα να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα του κόσμου και θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με πρωταρχικό σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας.
Το τελευταίο ερώτημα που απομένει είναι τελικά η σύγχυση που επικρατεί για τον αριθμό των νεκρών από τις χθεσινές βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας και πολιτών.

Νέες μαζικές διαδηλώσεις το πρωί του Σαββάτου

Παρά την υποχώρηση του Χ. Μουμπάρακ και τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις, οι Αιγύπτιοι κατέβηκαν και το Σάββατο στου δρόμους των μεγάλων πόλεων διαδηλώνοντας κατά χιλιάδες του προέδρου της χώρας.
Στο Κάιρο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην πλατεία Ταχρίρ, την κεντρικότερη της πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μουμπάρακ. «Φύγε, φύγε», τραγουδούσαν οι πολίτες ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. «Ειρηνικά, ειρηνικά», φώναζαν.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, κατέφθασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που με τη συνδρομή του στρατού άρχισαν να πυροβολούν κατά του πλήθους, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν πρόκειται για πραγματικά πυρά ή πλαστικές σφαίρες.
Η διαδήλωση είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις στους δρόμους δεν ικανοποιήθηκαν από τις παρατηρήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981.
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν εκ νέου και στην πόλη Ισμαηλία, στο κανάλι του Σουέζ, ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και χιλιάδες διαδηλωτές που απαιτούν την αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου από την εξουσία. Ίδια η εικόνα και στην Αλεξάνδρεια, όπου παρά την παρά την απαγόρευση κυκλοφορίες, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση με χιλιάδες πολίτες. Η αστυνομία δεν άργησε να εμφανισθεί ρίχνοντας δακρυγόνα και πυροβολώντας εναντίον των διαδηλωτών.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν σήμερα σε ανακοίνωσή τους «το μεγάλο λαό της Αιγύπτου» να «σεβαστεί την απαγόρευση κυκλοφορίας» και να μην συγκεντρώνεται σε δημόσιους χώρους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
«Μεγάλε λαέ της Αιγύπτου, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια εκτός νόμου στοιχεία διαπράττουν πράξεις βανδαλισμού εναντίον της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και τρομοκρατούν τους πολίτες, οι ένοπλες δυνάμεις καλούν όλο τον κόσμο να μην συγκεντρώνεται στους δρόμους και στις κεντρικές πλατείες», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Επιπλέον οι ένοπλες δυνάμες ζητούν από όλο τον κόσμο να αρχίσει να σέβεται την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 16:00 έως τις 08:00 της επομένη μέχρι νεωτέρας υπό ποινή νομικών κυρώσεων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Στους 38 οι νεκροί της Παρασκευής σύμφωνα με την κυβέρνηση 


Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων και των ιδιαίτερα βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές από το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.
Χθες Παρασκευή 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ένας στη Γκίζα κοντά στην πρωτεύουσα, 3 στο λιμάνι Σάιντ, 8 στην Αλεξάνδρεια, 12 στο Σουέζ και 2 στη Μανσούρα.
Εξάλλου 1.900 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, ανάμεσά τους περίπου 500 αστυνομικοί, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο απολογισμός των τραυματιών από την Τρίτη ανέρχεται σε 2.500, από τους οποίους 1.000 είναι αστυνομικοί, είχαν δηλώσει νωρίτερα ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας.

Πλησιάζει τους εκατό ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα από την Τρίτη φτάνει τους 48.
Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς που βασίζεται τις αναφορές από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου.
Περίπου 68 θάνατοι έχουν αναφέρθηκαν στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων. Νωρίτερα, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι τουλάχιστον 6 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, είχαν χάσει τη ζωή τους.
Σήμερα ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.
Από τη μεριά του το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό των ανταποκριτών του.
Το αλ Τζαρίρα προσθέτει ότι επίσημες πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο 27 ανθρώπων στο Σουέζ, ενώ 23 σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια.

Τρεις αστυνομικοί νεκροί από διαδηλωτές στην Κρατική Ασφάλεια στη Ράφα

Διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.

Μπαραντέι: Ο πρόεδρος Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, την ώρα που στην Αίγυπτο συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
«Θα κατέβω σήμερα (Σάββατο) στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μου για να συμβάλλω στον ερχομό της αλλαγής και για να δηλώσω στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει», δήλωσε στο France 24 ο ΕλΜπαραντέι πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος το 2005 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.
«Οταν ένα καθεστώς συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και ανοίγει τα κανόνια νερού εναντίον κάποιου που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αυτό δείχνει ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους του καθεστώτος και ότι είναι ώρα να αποχωρήσει», επεσήμανε αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις στο Κάιρο στις οποίες συμμετείχε ο ΕλΜπαραντέι.
Την Πέμπτη ο ΕλΜπαραντέι δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Μουμπάρακ. «Αν ο λαός επιθυμεί να ηγηθώ της αλλαγής, τότε δεν θα τον απογοητεύσω», είχε δηλώσει, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο της Βιέννης την ώρα που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Κάιρο.

Η ΕΕ ζητά να δοθεί τέλος στα βίαια επεισόδια

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι έκανε έκκληση σήμερα να «σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα» στην Αίγυπτο.
«Κάνω έκκληση να σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα, ζητώ την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων ή όσων έχουν τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό για πολιτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προσωπικοτήτων και τη δρομολόγηση της απαραίτητης διαδικασιας της μεταρρύθμισης», αναφέρει ο βαν Ρομπέι σε ανακοίνωσή του.
Ο βαν Ρόμπει πρόσθεσε ότι «ελπίζει πραγματικά οι υποσχέσεις του Αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ για άνοιγμα να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζητά ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα σε ανακοίνωσή της την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Η οργάνωση επανέλαβε την υποστήριξή της «σε μία ειρηνική εξέγερση» και ζήτησε το διορισμό «μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (το κυβερνών κόμμα) που θα διοργανώσει έντιμες εκλογές και (θα προχωρήσει σε) ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».
Εξάλλου κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Καΐρου αύριο Κυριακή, αλλά και οι τράπεζες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης το χρηματιστήριο έκλεισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το χρηματιστήριο του Καΐρου έκλεισε την Πέμπτη με πτώση μεγαλύτερη του 10%, έπειτα από μία πτώση 6% την Τετάρτη.
Κανονικά το χρηματιστήριο είναι κλειστό την Παρασκευή και το Σάββατο και ξανανοίγει την Κυριακή.

Καταστροφές στο Αιγυπτιακό Μουσείο

Δύο μούμιες φαραώ καταστράφηκαν την Παρασκευή στο Αιγυπτιακό Μουσείο από διαδηλωτές. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ορισμένοι διαδηλωτές εισήλθαν το κτίριο αργά το βράδυ και άρχισαν να καταστρέφουν δύο μούμιες φαραώ. Ωστόσο, στο σημείο έφτασαν κι άλλοι διαδηλωτές οι οποίοι επιτέθηκαν στους εισβολείς και μαζί με την τουριστική αστυνομία τους απώθησαν από το μουσείο.
Το Αιγυπτιακό Μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφείου του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και οι επιδρομείς δεν δυσκολεύθηκαν να φτάσουν μέχρι το κτίριο μουσείου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP και AFP