Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αίγυπτο

Συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης από την αστυνομία

Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους Με μπαράζ συλλήψεων και με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αποθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών της χώρας στις προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν μετά την προσευχή της Παρασκευής. Παρά την πρωτοφανή προσπάθεια της κυβέρνησης Μουμπάρακ να «εξαφανίσει» την Αίγυπτο από το διαδίκτυο φαίνεται πως υπάρχει έστω και με δυσκολίες ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στη χώρα. 

Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις:
 
Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους 13.10: Διαδηλώσεις στη Φαγιούμ και στο Σουέζ, όπου γίνεται λόγος για 4.000 αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα καίρια σημεία της πόλης.
► 13.00: Χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διαδήλωση που ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια. Σε 20.000 υπολογίζονται οι πολίτες που μετέχουν σε διαδήλωση λίγο μετά την προσευχή στο τζαμί Αλ Αζχάρ, το παλαιότερο της πόλης του Καϊρου, οι οποίοι κατευθύνονται προς το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Γίνεται λόγος για χρήση κανονιών νερού από τις αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη διαδήλωση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως από ένα κανόνι νερού χτυπήθηκε ο Ελ Μπαραντέι.
13.00: Οι πρώτες διαδηλώσεις έχουν αρχίσει να σχηματίζονται μετά την ολοκλήρωση των προσευχών σε τζαμιά του Καϊρου. Διαδηλώσεις αναφέρονται και στη βιομηχανική πόλη του Καφρ ελ Νταουάρ.
12.55:  Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι "απολύτως σεβαστή" στην Αίγυπτο, δήλωσε από το Νταβός ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν. "Μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου", επισήμανε ο ίδιος, καλώντας τις πολιτικές αρχές της Αιγύπτου να θεωρήσουν την κατάσταση αυτή ως "μια ευκαιρία για να βρουν τους τρόπους που θα ικανοποιήσουν τα νόμιμα αιτήματα των λαών τους".

12.45: Αστυνομικές δυνάμεις φέρονται να έχουν περικυκλώσει κάποια τζαμιά σε πόλεις της Αιγύπτου. Σύμφωνα με μηνύματα που καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το twitter, στην Αλεξάνδρεια ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων, σε μια προσπάθεια να μην ακούγεται η πρόσκληση των ιμάμηδων για την προσέλευση των πιστών στην προσευχή της Παρασκευής.
12.40: Σύμφωνα με το κανάλι Αλ Τζαζίρα ο Ελ Μπαραντέι προσεύχεται σε ανοικτό χώρο μαζί με 2.000 συμπατριώτες του.
12.30: Το wikileaks δίνει στη δημοσιότητα 40 τηλεγραφήματα που προέρχονται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο
11.40: Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ πνέει τα λοίσθια εξέφρασε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που βρίσκεται από χθες στο Κάιρο.
11.30: Προσπάθεια ελέγχου των ξένων δημοσιογράφων που βρίσκονται στο Κάιρο. Αναφορές για περιορισμό τους στα ξενοδοχεία, ενώ σε άλλους δεν επετράπη η είσοδός τους στη χώρα.
11.00: Συνεχίζονται οι προσπάθειες παράκαμψης του "φιμώτρου" που επέβαλε η κυβέρνηση Μουμπάρακ, στη μάχη έχουν μπει και οι ραδιοερασιτέχνες. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία Ταχίρ, γύρω από την οποία βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.
10.30:  Αν και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποκόψει την επικοινωνία των Αιγυπτίων με τον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν κάποιοι θύλακες που διατηρούν ακόμα επαφή. Εκτός από τις εγκαταστάσεις μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών στο Κάιρο, πρόσβαση στο διαδίκτυο εξακολουθούν να έχουν ορισμένα μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ το... Χρηματιστήριο του Καϊρου λειτουργεί κανονικά.
10.00: Γίνεται λόγος για μεγάλο αριθμό βαρέων οχημάτων με πάνοπλους αστυνομικούς στους περισσότερους δρόμους του Καϊρου
Από τις 8 το πρωί υπάρχουν αναφορές για αστυνομικούς και παρακρατικούς που περιλούζουν με εύφλεκτο υλικό σταθμευμένα οχήματα.
Οι Μουσουλμάνοι ιερείς απευθύνουν έκκληση στους πιστούς να "αποφύγουν την αντιπαράθεση και πράξεις βανδαλισμού". Προσθέτουν πως "η ελευθερία που εγκρίνει η θρησκεία μας είναι η ελευθερία της έκφρασης, με την προϋπόθεση πως δεν οδηγεί στο χάος" και τονίζουν την "ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Την ανησυχία της για την "εξαφάνιση" της Αιγύπτου από το διαδίκτυο εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
► Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά και στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και υπογράμμισε ότι θεωρεί "πολύ σημαντική" τη σχέση του με τη γειτονική χώρα στα νότια σύνορά του και εταίρο του στην ειρηνευτική διαδικασία.
 
Συλλήψεις στη διάρκεια της νύχτας
 
Τουλάχιστον 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει "ανοικτή στο διάλογο" προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος του εκτός νόμου κόμματος έκανε λόγο για δεκάδες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών της Αδελφότητας με εκπρόσωπό της να μιλά για "σαρωτικούς ελέγχους ασφαλείας".

Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ η πρόσβαση των Αιγυπτίων σε δημοφιλείς online πλατφόρμες, όπως το Facebook και το twitter, έχει διακοπεί, προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια συντονισμού των διαδηλωτών αλλά και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, απ' όσους θα συμμετάσχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η κυβέρνηση προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κυριολεκτικά αποσυνδέοντας την Αίγυπτο από το διαδίκτυο. Οπως όλα δείχνουν, από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής σταμάτησε η λειτουργία όλων των συνδέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του υπόλοιπου κόσμου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη χώρα.


Στο Κάιρο βρίσκεται από χθες ο Αιγύπτιος νομπελίστας και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προκειμένου να ενώσει τη φωνή του με αυτές των διαδηλωτών. 
 
Οι πρώτες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς παρακολουθούσαν τις πορείες χωρίς να επεμβαίνουν. Το σκηνικό άλλαξε άρδην αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, με αστυνομικούς να επιτίθενται κατά ομάδων διαδηλωτών, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης. Στη διάρκεια της εβδομάδας τουλάχιστον 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για περίπου 800 συλλήψεις, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 1.000 - 2.000 συλλήψεις. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ