Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την Αίγυπτο

    Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

    Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

    Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο. Έδωσαν επίσης άδεια να φύγουν από τη χώρα οι οικογένειες των μελών της αμερικανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο, αλλά και το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν, και πάλι την Κυριακή, στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

    Τουλάχιστον 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίσηκαν, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων.

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω "ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών", δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία "σήμερα" ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

ΑΠΕ