Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ:Ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή-Πρώτη Συνεδρίαση του Δ.Σ.

alt
Επίσημη πρώτη του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας, με εκλογή προεδρείου, τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων και κοινή διαπίστωση αναγκαιότητας συνεργασίας λόγω δυσχερειών και κρίσης.
Μαραθώνια η συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας για εκλογή προεδρείου και επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής που αντικατάστησαν την πρώην δημαρχιακή επιτροπή. Χρειάστηκαν περίπου 4 ώρες για να διεξαχθούν οι ψηφοφορίες, να τοποθετηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων και ο Δήμαρχος Κέρκυρας, ενδεικτικό του τι θα επακολουθήσει στις επόμενες συνεδριάσεις οπότε και θα λαμβάνουν το λόγο και οι δημοτικοί σύμβουλοι, 49 τον αριθμό.
Στενότητα χώρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μον Ρεπό, διαφορετικές προσεγγίσεις από τις 5 παρατάξεις αλλά και απρόσμενη σύγκλιση απόψεων σε κάποιες περιπτώσεις, συνέθεσαν το κλίμα της πρώτης συνεδρίασης, στην οποία, σε γενικές γραμμές, επικράτησαν χαμηλοί τόνοι.

Πρόεδρος ο Γ. Ρίγγας
alt
Ο Πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Ρίγγας, μετά την εκλογή του, απευθύνθηκε στους δημοτικούς συμβούλους υποσχόμενος δίκαιη μεταχείριση, δημοκρατικές διαδικασίες και καταβολή κάθε προσπάθειας για γόνιμες και παραγωγικές συνεδριάσεις.

Ψηφοφορίες, πολλές ψηφοφορίες...

Τα μέλη των επιτροπών εκλέχθηκαν έπειτα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, αφού ο Καλλικράτης προβλέπει ορισμό μελών από την αντιπολίτευση, έπειτα από κοινή πρόταση, γεγονός που δημιούργησε τριβές στις 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης, περί του αναλογικού ή μη της εκπροσώπησης.
Τελικά κοινή γραμμή πλεύσης «βρήκαν» οι παρατάξεις Χαραλάμπους και Σαμοΐλη, ουδετερότητα προτίμησε η πλευρά Υδραίου και ο Αλέκος Αυλωνίτης εμφανίστηκε αδιαπραγμάτευτος στη διατήρηση όσων θέσεων δικαιούται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Χρειάστηκε έτσι μια ψηφοφορία περισσότερη ώστε να οριστούν οι προτεινόμενοι της αντιπολίτευσης, που εκ νέου συμπεριλήφθησαν στη δεύτερη ψηφοφορία εκλογής μελών! Με τούτα και με κείνα μετρήσαμε (μαζί με την εκλογή προεδρείου) 6 ψηφοφορίες μέσα σε μια συνεδρίαση, με την απαραίτητη καταμέτρηση και στη συνέχεια ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Απομένει ο ορισμός προέδρων των επιτροπών

Τα μέλη των δύο εκτελεστικών επιτροπών έχουν πια εκλεγεί και απομένει ο ορισμός από τον Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή των δύο προέδρων. Ο Δήμαρχος εκ του νόμου μπορεί να κρατήσει την προεδρία ή να ορίσει ως πρόεδρο αντιδήμαρχο. Οι αντιδήμαρχοι αναμένεται να οριστούν εντός των επομένων 7 – 8 ημερών, οπότε και θα γνωρίζουμε ποιος ο επικεφαλής κάθε επιτροπής. Μέχρις ώρας πάντως ο Γ. Τρεπεκλής δεν έχει ανακοινώσει ούτε καν στους στενούς του συνεργάτες τους εκλεκτούς, ενώ ελάχιστα σενάρια (κι όχι για όλους τους αντιδημάρχους) έχουν κυκλοφορήσει.
Με δεδομένο βέβαια τον μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων απομένει να μάθουμε αν ο Δήμαρχος προτίθεται να χρησιμοποιήσει τους δημοτικούς του συμβούλους, ως υπευθύνους πρώην δημοτικών ενοτήτων ή ως θεματικούς υπεύθυνους.

Ενότητα – συνεργασία...

Ενότητα, συνεργασία, δυσχερής οικονομική και κοινωνική συγκυρία και ευχές για παραγωγικές συνεδριάσεις ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Αλ. Αυλωνίτης: Αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες
alt
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αλέκος Αυλωνίτης έκανε λόγο για ιστορική στιγμή προσθέτοντας όμως ότι «το πρώτο δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας θα εργαστεί υπό δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες». Είναι ιστορικές οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε, τόνισε, τονίζοντας ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένο η αντιπολίτευση να προσπαθήσει να βοηθήσει τη δόμηση του μεγάλου δήμου. «Θα συμπαραταχθούμε όπου είναι το συμφέρον του τόπου, γιατί από την προεκλογική περίοδο δηλώσαμε ότι μόνο η συμπαράταξη μπορεί να βγάλει τον τόπο από το τέλμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αυλωνίτης εξέφρασε και την πικρία του γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση το προηγούμενο διάστημα πέρασε την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της και ζήτησε «να σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας και να φανούμε διεκδικητικοί στην κεντρική εξουσία».

Μπ. Χαραλάμπους: Ανυπακοή στον Καλλικράτη
alt
Σε διαφορετικό μήκος κύματος η τοποθέτηση του Μπάμπη Χαραλάμπους, με κοινό στοιχείο μόνο τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Ο κ. Χαραλάμπους επανέλαβε τη θέση της παράταξής του για ανυπακοή στον Καλλικράτη δηλώνοντας κατά της μεταρρύθμισης. «Θα γενικευτεί η σύμπραξη με ιδιώτες, θα χειροτερέψουν οι συνθήκες στην παιδεία και την υγεία, θα καταργηθεί κάθε μορφή κοινωνικής παροχής» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χαραλάμπους υποστήριξε ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα θα περάσουν με όχημα τον Καλλικράτη και ανακοίνωσε ότι η παράταξή του θα παλέψει μέσα αλλά κυρίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο για δημιουργία μετώπου ανατροπής της κατρακύλας και της αντιλαϊκής λαίλαπας.

Μ. Υδραίου: Κρίση θεσμών
altΗ Μερόπη Υδραίου στη δική της τοποθέτηση έκανε λόγο για εποχή κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και θεσμών. Είναι πρόκληση το στήσιμο και η αναδιοργάνωση του δήμου με τρόπο που θα εξυπηρετεί τους δημότες, υποστήριξε, θέτοντας ως ζητούμενο και την αναπτυξιακή τροχιά της Κέρκυρας. Δήλωσε ότι η παράταξή της δεν θα λειτουργήσει με στείρα αντιπολίτευση, «δεν θα λέμε όχι σε όλα», είπε χαρακτηριστικά, και ζήτησε προκειμένου να είναι γόνιμοι και παραγωγικοί να υπάρχει σωστή και αντικειμενική πληροφόρηση.

Στ. Σαμοΐλης: Αντιμνημονιακός ρόλος

Ο Στέφανος Σαμοΐλης ζήτησε ουσιαστικό ρόλο του δημοτικού συμβουλίου κυρίως στον κοινωνικό τομέα, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας. «Μας υποτιμά ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ρόλος που μας έχει αναθέσει η κεντρική πολιτική σκηνή» δήλωσε ζητώντας από το Σώμα να τηρήσει αντιμνημονιακό ρόλο.

Γ. Τρεπεκλής: Η χειρότερη περίοδος για την Αυτοδιοίκηση
alt
«Είναι συγκινητική ημέρα. Υπήρξα και δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης και γνωρίζω καλά και τους δύο ρόλους» δήλωσε, κλείνοντας την συνεδρίαση ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής. Απαντώντας σε όσα δήλωσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων έκανε λόγο για δημοκρατικές διαδικασίες, διαφάνεια, και συνεργασία υποστηρίζοντας ότι «δεν μας χωρίζει τίποτα».
Ο Δήμαρχος πάντως τόνισε ότι είναι η χειρότερη περίοδος των τελευταίων 50 χρόνων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αναγκαιότητα συστράτευσης όλων για τον κοινό σκοπό. Έδωσε το στίγμα της δημαρχίας του κάνοντας λόγο για κοινωνική πολιτική και αναπτυξιακές δράσεις.
«Στις κοινωνικές δομές δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις» είπε ενώ και για τους τομείς της Υγείας και Παιδείας δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή διεκδίκηση.  Πάντως η δυσχέρεια συνεδρίασης του πολυάριθμου σχήματος δεν ξέφυγε από τον λόγο του κ. Τρεπεκλή ο οποίος προέβλεψε ότι «θα είναι δύσκολη η διαδικασία λόγω του αριθμού των εκλεγμένων».

Η ανθρωπογεωγραφία των αιρετών

Τελικά παρά τις αιχμές που δέχθηκαν οι δήμαρχοι και λοιποί αξιωματούχοι κατά την προεκλογική περίοδο ο κερκυραϊκός λαός έστειλε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου αρκετούς από τους πρώην «άρχοντες».
Οι μέχρι πρότινος δήμαρχοι Αλ. Αυλωνίτης, Μιχ. Κάρρας, Σπ. Βάρελης, Ερ. Καρύδης, Γ. Πανταζής και οι δήμαρχοι προηγουμένων θητειών Γ. Τρεπεκλής, Αν. Σαγιάς, Β. Αρμενιάκος εκλέχθηκαν, καθώς και οι πρώην αντινομάρχες Κ. Λέσση και Μ. Υδραίου.
Μαζί τους 7 τουλάχιστον πρώην αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων: Αχ. Μάζης, Β. Βλάσση, Σπ. Μωραΐτης, Σπ. Μουζακίτης, Β. Μαγουλάς, Γ. Μάμαλος, Αν. Ποταμίτης.
Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς και τους διατελέσαντες δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι (αν υπάρχει) ανανέωση προσώπων είναι πολύ μικρή, αφού έτσι αποφάσισαν οι ψηφοφόροι...

corfupress