Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Στον ΟΤΕ με πατρόν τρόικας ράβουν γερμανικό κουστούμι

 ΟΤΕ: Οι Γερμανοί θέλουν το πηδάλιο...

Στον ΟΤΕ με πατρόν τρόικας ράβουν γερμανικό κουστούμι
 «Βούτυρο στο ψωμί» των Γερμανών της Deutsche Telekom υπήρξε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τις διοικήσεις των εισηγμένων κρατικών εταιριών για να εφαρμόσουν και αυτές τους περιορισμούς στο μισθολόγιό τους που ψηφίστηκε για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά από τις δηλώσεις των Γερμανών φάνηκε πως ζητούν και «κάτι παραπάνω», αποβλέποντας στο να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος, σε μια πολύ «πονηρή» περίοδο, όπου θα κριθούν πολλά για το μέλλον του Οργανισμού όπως και των άλλων εταιριών του τηλεπικοινωνιακού χώρου.

Όταν προ ολίγων ετών οι Γερμανοί απέκτησαν τον ΟΤΕ έδειξαν ενθουσιασμένοι:

Πληρώνοντας -έστω και κάπως «αλμυρά»- μόλις για το 30% των μετοχών, απέκτησαν ουσιαστικό έλεγχο στο management, ηγετική παρουσία στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν μεγάλες συνέργιες και επιπλέον έβαλαν «μεγάλο πόδι» στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Όσο για τις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονταν, κανένα πρόβλημα: αυτές θα προέκυπταν από τις υψηλές θετικές ταμειακές ροές του ΟΤΕ!
Η συνέχεια όμως δεν επιβεβαίωσε τα σενάριά τους. Η εμπλοκή της ΕΕΤΤ, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ψαλίδισε δραματικά την κερδοφορία και τις θετικές ταμειακές ροές του Οργανισμού και έτσι οι μεγάλες επενδύσεις που σήμερα σχεδιάζονται δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη λειτουργία του ίδιου του ΟΤΕ.

Έτσι, όχι μόνο υπάρχει πρόθεση για πώληση του 20% της συμμετοχής στην Telekom Srbija για να αντληθεί ρευστότητα, αλλά παραμένουν και ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα γίνει και με το 54% της RomTelecom. Όμως, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα μιλάμε για «πόδι» του ΟΤΕ στη ΝΑ. Ευρώπη, αλλά απλώς για «δάχτυλο»...

Και φυσικά, οι Γερμανοί έχουν να απολογούνται στους μετόχους τους για μία επένδυση που απέκτησαν έναντι 26 και 29 ευρώ ανά μετοχή και τώρα αποτιμάται γύρω στα 6 - 6,5 ευρώ...
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, η επιστολή Παπακωνσταντίνου είναι μάννα εξ ουρανού για τους Γερμανούς, που δεν είναι τυχαίο ότι δημοσιοποίησαν οι ίδιοι τις προθέσεις τους μέσω του ξένου Τύπου και όχι μέσω του management του ΟΤΕ. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Ότι θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, να δούμε την Deutsche Telekom να πιέζει στο μέλλον ακόμη πιο έντονα την κυβέρνηση για παύση της διαρχίας και για εξαγορά ενός ακόμη ποσοστού του Οργανισμού από το ελληνικό δημόσιο...

euro2day.gr

Της Ρόης Χάικου

Η πολυαναμενόμενη επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών για περικοπές αποδοχών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες στα χέρια της διοίκησης του ΟΤΕ. Αλλά εάν θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου εξαρτάται από το ελληνικό δημόσιο.

Η πρώτη κίνηση που έκαναν οι επικεφαλής του Οργανισμού άμα την παραλαβή του αιτήματος της κυβέρνησης για επέκταση και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ των περικοπών που έχουν γίνει ήδη στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα ήταν να ενεργοποιήσουν τη νομική υπηρεσία.

Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ΟΤΕ ανέφεραν στο Capital.gr πως οι δικηγόροι του θα γνωμοδοτήσουν εάν μπορεί να εφαρμοστεί «ψαλίδι» αποδοχών κατόπιν αποφάσεως της γενικής συνέλευσης των μετόχων, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Και αυτό γιατί ο ΟΤΕ αποτελεί ειδική περίπτωση εξαιτίας του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού που εφαρμόζεται σε αυτόν και ο οποίος έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, άρα έχει ισχύ νόμου.

Αυτό που εξηγούσαν αρμόδια στελέχη του Οργανισμού είναι πως για να αλλάξει το μισθολογικό καθεστώς ή για να γίνει περιστολή επιδομάτων θα πρέπει είτε να συμφωνήσει η ΟΜΕ-ΟΤΕ, κάτι στο οποίο δεν συναινεί το προσωπικό του Οργανισμού, είτε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτές τις... ιδιαιτερότητες του ΟΤΕ η διοίκηση τις έχει ήδη επισημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, γι’ αυτό και ουσιαστικά στο αίτημα του υπουργείου θα «απαντήσει» με τη γνωμοδότηση της νομικής του υπηρεσίας.

Η διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται με τα χέρια «δεμένα», αφού παρά την επιθυμία των δύο βασικών μετόχων, δημοσίου και Deutsche Telekom, για μισθολογικές αναπροσαρμογές, ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό δε, πώς με βάση αυτόν τον κανονισμό ορίζεται η μονιμότητα στον ΟΤΕ, όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές, αφού προβλέπεται πως οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού είναι ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης την ημέρα συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση που μια σύμβαση καταγγελθεί, χωρίς να έχει υπάρξει ιδιαίτερα σοβαρός λόγος, τότε ο εργαζόμενος αποζημιώνεται για τη συνολική διάρκειά της, δηλαδή για όσα χρόνια υπολείπονται μέχρι να συνταξιοδοτηθεί ο υπάλληλος του ΟΤΕ.

Ούτε και είναι στις προθέσεις της νέας διοίκησης του ΟΤΕ να ανοίξει πάλι «μέτωπο» με τους εργαζομένους, όταν μάλιστα αυτή την περίοδο έχει υπάρξει ένας πρώτος δίαυλος επικοινωνίας για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την συλλογική σύμβαση εργασίας.

Από τον ΟΤΕ σημείωναν δε, πως ό,τι μπορούσε να γίνει για τη μείωση του μισθολογικού κόστους από πλευράς διοίκησης έγινε, μετά την απόφαση του κ. Τσαμάζ να κόψει τα μπόνους των διευθυντών και τις επαγγελματικές πιστωτικές κάρτες, όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr, αλλά και της δική του μείωσης αποδοχών κατά 15% σε σχέση με τις απολαβές του προκατόχου του, κ. Π. Βουρλούμη.

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Στον ΟΤΕ με πατρόν τρόικας ράβουν γερμανικό κουστούμι

Μαχαίρι στους μισθούς και απολύσεις σε βάθος έτους στον ΟΤΕ αξιώνει η Deutsche Telekom από την κυβέρνηση.
Η επιμονή της τρόικας για ανατροπές, πέραν από τους μισθούς, και στις εργασιακές σχέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχει ενεργοποιήσει τους Γερμανούς που επιμένουν να ζητούν νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος στον ΟΤΕ.

Μπορεί η διοίκηση του Οργανισμού να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, την ίδια ώρα όμως η Deutsche Telekom διαμηνύει ότι, για να παραμείνει υγιής ο ΟΤΕ, θα πρέπει να επέλθει μείωση του προσωπικού και ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η άρση της μονιμότητας για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προσλήφθηκαν προ του 2005.
Την ώρα που ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ διαπραγματεύεται με τους εργαζομένους για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης η D.T. στις επαφές της με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητά δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας.
Επιστολή
 
Την ώρα που ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ διαπραγματεύεται με τους εργαζομένους για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης η D.T. στις επαφές της με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητά δραHδη πάντως, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε τελικά και στη διοίκηση του ΟΤΕ επιστολή με συστάσεις για μείωση αποδοχών, ανάλογες με αυτές που επιβλήθηκαν στις ΔΕΚΟ με το πρόσφατο νομοσχέδιο.
Μάλιστα, το επιχειρησιακό πλάνο των Γερμανών προβλέπει τη μείωση, κατά 1.500 - 2.000 εργαζομένους, του προσωπικού του Οργανισμού, επειδή το μισθοδοτικό κόστος του ΟΤΕ έχει ξεπεράσει και τα επίπεδα προ της μεγάλης εθελούσιας εξόδου, παρά μάλιστα το υψηλό κόστος της (200.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που αποχώρησε το 2005).
Ενδεικτικές των γερμανικών πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση για εργασιακές αλλαγές στον ΟΤΕ ήταν οι δηλώσεις του Γκουίντο Κέρκοφ, επικεφαλή επενδύσεων της Deutsche Telekom στη νοτιοανατολική Ευρώπη, για δραστική θεραπεία.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος τόνισε πως στη σταθερή τηλεφωνία υπάρχουν πολλά διαρθρωτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, επισημαίνοντας ότι το κόστος προσωπικού αποτελεί συνολικά το 37% των εσόδων του ΟΤΕ, ενώ το αντίστοιχο για τον γερμανικό όμιλο κινείται στο 20%.

ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ Συγχώνευση με Cosmote

Στο όνομα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών του ομίλου έχει ενταχθεί στο γερμανικό σχέδιο και η συγχώνευση του ΟΤΕ με την Cosmote. Η ανάγκη μείωσης του κόστους έχει οδηγήσει τους Γερμανούς στην απόφαση ενοποίησης των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στην Ελλάδα.
Αυτό το μοντέλο έχουν υιοθετήσει και στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχει ήδη κάνει η D.T. και στις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, στέλνοντας μήνυμα αντίδρασης στους βασικούς μετόχους και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν υλοποιηθούν τα σχέδια των Γερμανών.

ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -Σκληρό παζάρι για το 10% των μετοχών

Η Deutsche Telekom έχει ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως θέλει να αυξήσει το ποσοστό της στον ΟΤΕ.
Αυτό μέχρι και τα τέλη του 2011 μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενεργοποίηση από την κυβέρνηση της δεύτερης οψιόν για πώληση επιπλέον 10% των μετοχών, από το 20% που κατέχει σήμερα. Το επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το οικονομικό επιτελείο είναι πως και μετά την πώληση το Δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί το ουσιαστικό δικαίωμα της αρνησικυρίας.
Το «αγκάθι» ήταν και παραμένουν τα προβλεπόμενα έσοδα από την πώληση. Με την τιμή της μετοχής στα 6.30 ευρώ που είναι σήμερα και καθορισμένο υπερτίμημα βάσει της συμφωνίας μετόχων της τάξης του 15-20% ανάλογα με το χρόνο εξάσκησής του, τα έσοδα από την πώληση δεν θα υπερβαίνουν τα 370 εκ. ευρώ, όταν πέρυσι η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε στα ταμεία 674 εκ. ευρώ από την πώληση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.
Ωστόσο, οι Γερμανοί ζητούν μετ’ επιτάσεως να αυξήσουν το ποσοστό τους, διότι μόνο για φέτος καλούνται να διαγράψουν περί το μισό δισ. ευρώ από την επένδυσή τους στον ΟΤΕ εξαιτίας της απώλειας σημαντικού μέρους της κεφαλαιοποίησης.
Αγοράζοντας και άλλο ποσοστό μετοχών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, θα μειωθεί σημαντικά η μέση αξία κτήσης των μετοχών (27,5-29,75 ευρώ) και δεν θα αναγκασθεί να «σβήσει» μέρος της επένδυσής της. Αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ θεωρείται η πιο «ακριβή» εμπλοκή των Γερμανών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς το 2008 διέθεσε σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ για το 30% του μετοχικού κεφαλαίου.

Κ. ΝΑΝΟΣ - ΕΘΝΟΣ

ote_logoΟΜΕ – ΟΤΕ: Αντιδρά σε ενδεχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

 Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Deutsche Telecom για την Ν.Α. Ευρώπη Γκουίντο Κέρκοφ περί μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ΟΤΕ, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΟΜΕ – ΟΤΕ.
Μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ Π.Κούτρας προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις και σημείωσε πως οι δηλώσεις του στελέχους της Deutsche Telecom δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση εργασίας στον Οργανισμό.
«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε μειώσεις», δήλωσε ο κ. Κούρας, τονίζοντας πως οι δηλώσεις Κέρκοφ για απολύσεις των εργαζομένων, μείωση των απολαβών τους και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση εργασίας στον Οργανισμό.
«Ήδη δεχόμαστε μηδενικές αυξήσεις. Αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε μειώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΤΕ.
Ο ίδιος έκανε αναφορά στην πάγια θέση της ΟΜΕ - ΟΤΕ η οποία συνίσταται στο ότι «η Deutsche Telecom αυτόν τον ΟΤΕ αγόρασε, γνωρίζοντας ποιες ήταν οι εργασιακές σχέσεις, ποιοι ήταν οι νόμοι της χώρας και ποιοι ήταν οι εργαζόμενοι».
 Σ10