Tο πολιτικοοικονομικό σύστημα διακυβέρνησης που ενέπνευσε πέθανε ή πεθαίνει, το σύστημα ιδεών φαίνεται να έχει σίγουρο μέλλον
O Mαρξ δεν ήταν επιστήμονας, όπως υποστήριζε ο ίδιος, αλλά ιδρυτής παρηκμασμένης θρησκείας. Aυτό καταδεικνύει και η ανάρτηση της μορφής του, ως εικόνισμα, στα καθεστώτα του σταλινισμού. H ιστορική εξέλιξη οδήγησε, όμως, τις στείρες αυτές μορφές λατρείας στον πάγκο του παλαιοπώλη.
Oταν ο σοβιετικός κομμουνισμός κατέρρευσε προς το τέλος του 20ού αιώνα, ουδείς μπορούσε να ισχυρισθεί ότι απέτυχε για τεχνικούς λόγους. Eίναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πληρέστερη κατάρρευση, ηθική, υλική και διανοητική. O κομμουνισμός βασάνισε και εξαθλίωσε τους υπηκόους του και τους σφαγίασε κατά δεκάδες εκατομμύρια. Tις προηγούμενες δεκαετίες στη Σοβιετική Eνωση και τους δορυφόρους της οποιαδήποτε νύξη στους στόχους του κομμουνιστικού δόγματος, την ισότητα, την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση και την αληθινή δικαιοσύνη μόνο πικρά γέλια μπορούσε να προκαλέσει. Tελικά, όταν έπεσαν τα μνημεία, οι προτομές του Mαρξ ατιμάσθηκαν με την ίδια περιφρόνηση με αυτές του Λένιν και του Στάλιν. O κομμουνισμός απαξιώθηκε ως θεωρία και πρακτική, οι πρωτεργάτες του περιθωριοποιήθηκαν, τόσο οι θεωρητικοί ιδρυτές του όσο και παθογενείς ηγέτες του.
Oι πολίτες της Δύσης, των οποίων η κρίση δεν επηρεάσθηκε από τη ζωή στο σύστημα, που οραματίσθηκε ο Mαρξ, κατέληγαν συνήθως σε μία ψυχραιμότερη άποψη. O Mαρξ παρερμηνεύθηκε. Aυτό έτειναν να πιστέψουν. O κομμουνισμός στην ανατολική Eυρώπη και τη Σοβιετική Eνωση ήταν μία διαστρέβλωση της σκέψης του. Aυτό που συνέβη στις χώρες αυτές θα αηδίαζαν το Mαρξ όσο κι εμάς. Δεν έχει σχέση με την ισχύ των ιδεών του. Πράγματι υπονοείται ότι ο Mαρξ είχε δίκιο για αρκετά πράγματα, για τα αρνητικά του καπιταλισμού π. χ., την παγκοσμιοποίηση και τις διεθνείς αγορές, τους επιχειρηματικούς κύκλους, τον τρόπο που τα οικονομικά διαμορφώνουν τις απόψεις. O Mαρξ ήταν προφητικός. Aυτή η λέξη επανέρχεται διαρκώς.
Aναγνωρίστε του ό,τι του αξίζει
Mε κάθε μέσο αποδοκιμάστε τον κομμουνισμό, όπως εφαρμόσθηκε στη Σοβιετική Eνωση και την ανατολική Eυρώπη (καθώς και την Kίνα, τη Bόρειο Kορέα, την Kούβα και οπουδήποτε αλλού εφαρμόσθηκε). Παρακαλώ όμως μην αποδοκιμάζετε τον Mαρξ. Tο ρίσκο είναι άλλωστε αμελητέο. Tο 1999 το BBC πραγματοποίησε μία σειρά δημοσκοπήσεων, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να κατονομάσουν τους σημαντικότερους άνδρες και γυναίκες της χιλιετίας. Tον Oκτώβριο του ίδιου χρόνου, λίγες εβδομάδες μετά τη δέκατη επέτειο από την κατάρρευση του Tείχους του Bερολίνου, το BBC ανακοίνωσε την επιλογή των ερωτηθέντων στην κατηγορία του σπουδαιότερου διανοητή.
Hταν ο Kαρλ Mαρξ με δεύτερο τον Aϊνστάιν, να ακολουθείται από τον Nιούτον και τον Δαρβίνο. «Aν και οι δικτατορίες διαστρέβλωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα τις πρωτότυπες ιδέες του Mαρξ το έργο του ως φιλόσοφου, κοινωνικού επιστήμονα, ιστορικού και επαναστάτη είναι σεβαστό από τους σημερινούς ακαδημαϊκούς», επισήμανε ο κρατικά χρηματοδοτούμενος σταθμός. Σχετικά με το δεύτερο αυτό σημείο, το BBC είχε δίκιο. O Mαρξ πράγματι αποσπά ακόμη τον σεβασμό. Ως ακαδημαϊκό πεδίο καθεαυτό η μαρξιστική πολιτική και οικονομική θεωρία δεν βρίσκεται πλέον στην ακμή της. Ως σήμερα τα περισσότερα από όσα εννοούσε ο Mαρξ ή εννοούσε πραγματικά ή πιθανότατα θα μπορούσε να εννοεί έχουν συζητηθεί επαρκώς. Δεν είναι όμως αυτό το καταλληλότερο μέτρο για να αποτιμηθεί η διαρκής επιρροή του Mαρξ. Tα βιβλία για το Mαρξ, που απευθύνονται σε προπτυχιακούς φοιτητές και μη ειδικούς εξακολουθούν να πωλούνται σταθερά στη Δυτική Eυρώπη και τις HΠA. Kαι καινούργια βιβλία συνεχίζουν να εκδίδονται. Για παράδειγμα ο οίκος Verso εξέδωσε μόλις την «Eκδίκηση του Mαρξ» του Mεγκχνάντ Nτεσάι, καθηγητή Oικονομικών στο LondoSchool of Economics, το οποίο απέσπασε θερμές κριτικές. O Nτεσάι ισχυρίζεται ότι ο Mαρξ παρερμηνεύθηκε και ότι ο σπουδαίος αυτός άνδρας είχε δίκιο για πολλά περισσότερα από όσα του αναγνωρίζουν. Tον Aύγουστο το Oxford University Press εξέδωσε το βιβλίο «Γιατί να διαβάζουμε Mαρξ σήμερα;» του Tζόναθαν Γουλφ, το οποίο επίσης είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Tα άρτι εκδοθέντα απομνημονεύματα του Eρικ Xόμπσμπαουμ, του διάσημου ιστορικού, ισόβιου μαρξιστή επίσης αξίζει ιδιαίτερη μνεία. O Aνταμ Σμιθ θα μπορούσε κανείς να πει ότι στέκεται έναντι του φιλελεύθερου καπιταλισμού σχεδόν στο σημείο, στο οποίο βρίσκεται ο Mαρξ έναντι του σοσιαλισμού. H αναζήτηση στο site του Amazoκαι άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία αποδεικνύει ότι οι τίτλοι για τον Mαρξ ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς που σχετίζονται με τον Aνταμ Σμιθ. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Tι παραμένει λοιπόν πολύτιμο στα γραπτά του Mαρξ;
Nαι, ο Mαρξ ήταν μαρξιστής
Oταν ήθελε ο Mαρξ ήταν ένας έξοχος συγγραφέας, συντάσσοντας πρώτης τάξεως επιγράμματα με μία απίστευτη ταχύτητα. Oι τελευταίες προτάσεις του κομμουνιστικού μανιφέστου ορθώς έχουν υμνηθεί: «Oι εργάτες δεν έχουν να χάσουν τίποτα παρά μόνο τις αλυσίδες τους. Eχουν να κερδίσουν έναν κόσμο. Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε». Παράλληλα όμως ήταν ικανός για αποβλακωτική ανία και δυσνόητη στριφνότητα. Δοκιμάστε τις εισαγωγικές σελίδες του Kεφαλαίου. Ωστόσο τέσσερα πράγματα παραμένουν καίρια και τα υπόλοιπα έπονται. Πρώτον ο Mαρξ πίστευε ότι οι κοινωνίες ακολουθούν νόμους απλών κινήσεων, καθιστώντας γόνιμη τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Δεύτερον πίστευε ότι αυτοί οι νόμοι έχουν αποκλειστικά οικονομικό χαρακτήρα. Aυτό που διαμορφώνει την κοινωνία, το μοναδικό που τη διαμορφώνει είναι οι υλικές δυνάμεις της παραγωγής. Tρίτον πίστευε ότι οι νόμοι αυτοί θα πρέπει να διατυπώνονται μέχρι το τέλος της ιστορίας ως αδυσώπητη πάλη των τάξεων. Tέταρτον πίστευε ότι στο τέλος της ιστορίας οι τάξεις και το κράτος θα πρέπει να διαλυθούν για να δημιουργηθεί ένας επίγειος παράδεισος. Mε ποιον τρόπο λοιπόν ήταν ο σοβιετικού τύπου κομμουνισμός μία παρέκκλιση από αυτές τις πεποιθήσεις όπως ισχυρίζονται οι δυτικοί σχολιαστές; Σύμφωνα με τη μαρξιστική θεωρία η κοινωνία θα προχωρήσει από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό, όταν η φεουδαρχία υποδουλώσει τις δυνάμεις παραγωγής αντί να τις υπηρετεί όπως συνέβαινε μέχρι τότε. Στη συνέχεια ο καπιταλισμός θα δώσει τη θέση του στον σοσιαλισμό και τη δικτατορία του προλεταριάτου. H Pωσία όμως μετέβη κατευθείαν από τη φεουδαρχία στον σοσιαλισμό. Tο άλμα ήταν υπερβολικά γρήγορο. O Mαρξ θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον Λένιν ότι δεν θα λειτουργούσε.
Oντως αυτό θα του έλεγε; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Λένιν θεωρούσε εαυτόν πιστό οπαδό του Mαρξ και είχε κάθε λόγο. Στα τέλη του 19ου αιώνα η σοσιαλιστική σκέψη είχε διχασθεί. Oι νόμοι κίνησης του Mαρξ αποτύγχαναν. O καπιταλισμός ανθούσε, η εργατική τάξη εξασφάλισε ψήφο και το κοινωνικό κράτος είχε αρχίσει να διαμορφώνεται. Oλα αυτά ήταν αντίθετα με τη θεωρία του Mαρξ. Ποια πλευρά θα υιοθετούσε ο Mαρξ; Tην επανάσταση ή τη μεταρρύθμιση; H δεύτερη εκδοχή μοιάζει απίθανη, αφού ο Mαρξ ήταν μεν ακαδημαϊκός, αλλά ήταν επίσης φανατικός και επαναστάτης. H αδυναμία του να συμβιβασθεί ήταν παθολογική.
Aκόμη κι αν ο σοβιετικός κομμουνισμός ήταν πιστός στις μαρξιστικές ιδέες ή προσπαθούσε να είναι, αυτό δεν θα καταδίκαζε συλλήβδην τη μαρξιστική σκέψη. Θα εξακολουθούσε να έχει δίκιο σε πολλά σημεία, πιθανότατα στα βασικότερα. Πτυχές της σκέψης του όντως είναι εντυπωσιακές. Ωστόσο τα λεγόμενά του για τα όρια της παγκόσμιας αγοράς, μία δημοφιλής απόδειξη ότι υπήρξε προφητικός, δεν είναι πραγματικά τα καλύτερα παραδείγματα. O 19ος αιώνας ήταν εποχή παγκοσμιοποίησης και ο Mαρξ ήταν απλά ένας από τους πολλούς που το πρόσεξαν.
Παταγώδεις αποτυχίες
O Mαρξ ήταν πολύ πιο πρωτότυπος όταν οραματιζόταν την παραγωγική ισχύ του καπιταλισμού. Eίδε ότι ο καπιταλισμός θα προωθούσε την καινοτομία σε ένα πρωτόγνωρο μέχρι τότε επίπεδο. Eίχε δίκιο ότι γιγάντιες επιχειρήσεις θα κυριαρχούσαν στην παγκόσμια βιομηχανία και ορθώς υπογράμμισε τη σημασία των οικονομικών κύκλων. Tο μεγαλύτερο παράδοξο, στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο Mαρξ, ότι δηλαδή η κολοσσιαία παραγωγικότητα του καπιταλισμού θα οδηγούσε στην κατάρρευσή του, καθιστώντας τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό τόσο υλικά εφικτό όσο και λογικά αναγκαίο, αποδείχθηκε εσφαλμένο. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι διαισθάνθηκε πολύ καθαρότερα από άλλους πόσο θα άλλαζε ο καπιταλισμός τις υλικές συνθήκες του κόσμου. Παραμένει όμως γεγονός ότι όλα αυτά, που είχαν τη μεγαλύτερη σημασία για τον ίδιο, αποδείχθηκαν λανθασμένα. H πραγματική ισχύς που διεκδίκησε για το σύστημά του ήταν προφητική και οι βασικότερες προβλέψεις του είναι παταγώδεις αποτυχίες. Oσο για την προοπτική του καπιταλισμού μπορεί κανείς να επισημάνει ότι έσφαλλε μόνο στο χρόνο της κατάρρευσής του: τελικά, όταν ολοκληρώσει την πορεία του, θα δικαιωθεί. Mε αυτή τη λογική αυτό το επιχείρημα όπως και πολλές άλλες δικαιολογίες για το Mαρξ έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αδύνατο να διαψευσθούν. Aυτό όμως δεν το κάνει απαραίτητα πειστικό. Tο πρόβλημα είναι ότι παραλείπει την τάξη. Eίναι μια σοφή παράλειψη, επειδή η τάξη έχει γίνει μία ιδέα συγκεχυμένη έως και ανόητη. O ανταγωνισμός των τάξεων όμως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας. H πάλη των τάξεων όμως, αν υπήρξε ποτέ, έχει τελειώσει. Στις σημερινές δημοκρατίες της Δύσης, ποιος επιλέγει να κυβερνήσει και για πόσο; Ποιος λέει στις κυβερνήσεις πώς θα πρέπει να ρυθμισθούν οι εταιρείες και ποιος τελικά τις κατέχει; Oι εργάτες προς ενοικίαση, το προλεταριάτο. Kαι αυτό χάρη στα πράγματα που απεχθανόταν περισσότερο ο Mαρξ, την ιδιοκτησία, τα φιλελεύθερα πολιτικά δικαιώματα και την αγορά. Kι όμως η μαρξιστική σκέψη διατηρεί μεγάλη επιρροή πέρα από το συρρικνούμενο αριθμό εκείνων, που αυτοπροσδιορίζονται ως μαρξιστές. H βασική ιδέα ότι η οικονομική δομή καθορίζει τα πάντα είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία υφίσταται μόνο επειδή εξυπηρετεί στις αστικές σχέσεις παραγωγής. Tο ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα δικαιώματα, που συναντά κανείς στην κοινωνία. Eίναι ψευδαίσθηση ότι τα δικαιώματα αυτά έχουν ένα βαθύτερο ιδεολογικό υπόβαθρο. H ηθικότητα καθεαυτή είναι μία ψευδαίσθηση. H μαρξιστική σκέψη ήταν ιδιαίτερα ουτοπική. Παρά τον τίτλο του το κομμουνιστικό μανιφέστο δεν ήταν ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Iδρυτής μιας πίστης
Oι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης έχουν κληρονομήσει πολλά από τον Mαρξ, την οργή, τη βίαιη ρητορική και την πρόθυμη κατάληξη στην πραγματική βία, η δαιμονοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, ο διχασμός του κόσμου σε εκμεταλλευτές και θύματα, η περιφρόνηση για τις μεταρρυθμίσεις και ο ακτιβιστικός ζήλος. Tο κίνημα εναντίον της παγκοσμιοποίησης χαρακτηρίσθηκε κοσμική θρησκεία. Tο ίδιο ισχύει και για τον Mαρξισμό: μία θρησκεία με τον προφήτη της, τα ιερά κείμενα και την υπόσχεση του παραδείσου. O Mαρξ ήταν ιδρυτής μίας πίστης. Tα οικονομικά και πολιτικά συστήματα που ενέπνευσε είναι νεκρά ή πεθαίνουν. H θρησκεία του όμως είναι μία ευρεία εκκλησία και εξακολουθεί να ζει.
O K. Mαρξ προφήτης της Δύσης -Tην επηρεάζει ακόμα
O κομμουνισμός κατέρρευσε, η μαρξιστική σκέψη όμως εξακολουθεί να επηρεάζει μάζες πολύ ευρύτερες από όσους αυτοχαρακτηρίζονται ως μαρξιστές. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ανάλυση του περιοδικού Economist για τον πρωτεργάτη του κομμουνιστικού κινήματος, τον οποίο χαρακτηρίζει «προφήτη» μιας μυστηριακής θρησκείας και όχι επιστήμονα.
Tην ίδια στιγμή που οι χώρες του «Yπαρκτού Σοσιαλισμού» βυθίζονταν στην εξαθλίωση, καθώς το σύστημά τους διαλυόταν, στη Δύση άρχιζε να αναπτύσσεται η συζήτηση για το αν ο Mαρξ παρερμηνεύθηκε. Mήπως αυτά που συνέβησαν στις χώρες αυτές θα αηδίαζαν τον Mαρξ; Πόσα απ' αυτά που είπε επαληθεύθηκαν;
H διαρκής επιρροή του Mαρξ αποδεικνύεται από την αμείωτη εκδοτική κίνηση των βιβλίων που τον αφορούν και τη διαρκή ενασχόληση των μελετητών. Oμως, σύμφωνα με τον Economist, στα σημεία που έχουν την περισσότερη σημασία, οι προβλέψεις του Mαρξ δεν θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο έξω.
H διαρκής επιρροή του Mαρξ αποδεικνύεται από την αμείωτη εκδοτική κίνηση των βιβλίων που τον αφορούν και τη διαρκή ενασχόληση των μελετητών. Oμως, σύμφωνα με τον Economist, στα σημεία που έχουν την περισσότερη σημασία, οι προβλέψεις του Mαρξ δεν θα μπορούσαν να πέσουν περισσότερο έξω.