Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Πρόσφυγες στη Νομική σχολή...

Δραματική η κατάσταση στη Νομική με εκατοντάδες ανθρώπους στοιβαγμένους
Δραματική η κατάσταση στη Νομική με εκατοντάδες ανθρώπους στοιβαγμένους

Το άσυλο στα εκπαιδευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και η κατάχρησή του, βρίσκονται στο επίκεντρο για πολλοστή φορά, καθώς περίπου 300 μετανάστες που ζητούν άδεια παραμονής έχουν καταλύσει στο κτίριο της Νομικής Σχολής συνεπικουρούμενοι από κομματική νεολαία.

Οι παράνομοι μετανάστες δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.


Μιλώντας την Τρίτη στο ΣΚΑΪ ο κοσμήτορας της Σχολής
Μιχάλης Τσινιζέλης, τόνισε ότι παρότι η πρυτανεία και η κοσμητεία είπαν ομόφωνα «όχι» στη νεολαία του ΣΥΝ για την εγκατάσταση των μεταναστών, στη Νομική Σχολή η απόφαση δεν τηρήθηκε.
«Το κτίριο δεν έχει παραδοθεί ακόμη σε μας, είναι υπό ανακαίνιση, δεν έχει αποχετευτικό σύστημα ούτε ρεύμα. Είπαμε ομόφωνα ότι δεν μπορούμε να το δώσουμε, και η πρυτανεία ακολούθησε τη συμβουλή της κοσμητείας» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσινισιζέλη η απόφαση αγνοήθηκε: «Ο καθένας κάτι ό,τι γουστάρει σε αυτή τη χώρα, χωρίς να ζητάει άδεια από κανέναν μόνο επειδή έτσι θέλει» τόνισε χαρακτηριστικά.


Όπως τόνισε ο κοσμήτορας της Νομικής, «οι μετανάστες είναι σε αθλία κατάσταση, στο τελευταίο σκαλοπάτι της ανθρώπινης δυστυχίας. Τους προτείναμε να τους βοηθήσουμε σε νομικό και οικονομικό πεδίο, να τους βρούμε εναλλακτικό χώρο, αλλά αρνήθηκαν τα πάντα τόσο οι φοιτητές, όσο και οι εκπρόσωποι του δικτύου για τα δικαιώματα των μεταναστών».


«Ζούμε μία κατάσταση παραλόγου. Έχουμε 300 ανθρώπους που ξεκινούν απεργία πείνας. 50 στη Θες, 250 στην Αθήνα. Το γεγονός ότι 300 άνθρωποι θα κάνουν σκληρή απεργία πείνας μας αφήνει αδιάφορους;» ανέφερε το μέλος του δικτύου για τα δικαιώματα των μεταναστών και δημοσιογράφος
Πέτρος Γιώτης, ενώ εξήγησε ότι η Νομική Σχολή επελέγη γιατί πληρούσε τις συνθήκες υγιεινής.

Έκκληση στην πολιτεία να κάνει κάτι ώστε να μεταφερθούν οι μετανάστες από τη νομική σε ασφαλή χώρο έκανε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της νομικής σχολής
Θεόδωρος Φορτσάκης.

Όπως είπε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Τώρα», ο ίδιος είχε ενημερωθεί από τους φοιτητές και από ομάδας στήριξης μεταναστών και ζητήθηκε μάλιστα η άδεια να μπουν στο κτίριο.


Όπως σημείωσε, τους εξήγησε πως όλοι βλέπουν με συμπάθεια τα αιτήματα των μεταναστών αλλά η είσοδο τους στο κτίριο δεν ήταν δυνατόν να γίνει και να χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως κατάλυμα.


Σημείωσε πως οι αρχές δεν έκαναν τίποτα και διερωτήθηκε αν υπήρχε εισβολή στο κοινοβούλιο δεν θα έκαναν τίποτα;


Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας
Φώφη Γεννηματά τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι τα τεκταινόμενα στη Σχολή δεν είναι «εικόνα για ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κατανοώ την απόγνωση αυτών των ανθρώπων, αλλά το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι χώρος που να εμπνέει σεβασμό και κύρος».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, το ΥΠΑΙΔ δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» σημείωσε.

 ΣΚΑΙ