Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Επεσε η κυβέρνηση του Λιβάνου

Ο Λίβανος μπαίνει ξανά στο σκοτεινό τούνελ της πολιτικής έντασης και της αβεβαιότητας μετά τις παραιτήσεις των 11 υπουργών της κυβέρνησης (φωτ. Reuters)
Η 30μελής κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου κατέρρευσε, με τη χθεσινή παραίτηση 11 υπουργών της Χεζμπολάχ και συμμάχων της, με αφορμή διαφωνίες σχετικές με την έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Λίβανο, από την οποία ανεπισήμως έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής της σιιτικής οργάνωσης στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι το 2005.


Ο Λίβανος μπαίνει ξανά στο σκοτεινό τούνελ της πολιτικής έντασης και της αβεβαιότητας μετά τις παραιτήσεις των 11 υπουργών της κυβέρνησης (φωτ. Reuters) Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι (γιο του δολοφονηθέντος) ότι υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις, απορρίπτοντας την επί μήνες διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Συρίας και Σαουδικής Αραβίας για να αποσοβήσει την πολιτική κρίση: Η Χεζμπολάχ, που αρνείται κάθε ρόλο στη δολοφονία, έχει αποκηρύξει το δικαστήριο ως «ισραηλινό σχέδιο» και έχει ζητήσει από τον Χαρίρι να αποκηρύξει κάθε πόρισμά του, παρά το γεγονός ότι τίποτε ακόμα δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί.
Ενώ στη Βηρυτό ανακοινώνονταν οι παραιτήσεις, ο Χαρίρι συναντιόταν με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Αμέσως, διέκοψε την επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον επιστρέφοντας στη Βηρυτό, μέσω Παρισιού.

Ο «ουδέτερος»

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η κυβέρνηση διαλύεται αν παραιτηθεί πάνω από το ένα τρίτο των υπουργών της. Τη διάλυση ανακοίνωσε ο (παραιτηθείς) υπουργός Ενέργειας Τζιμπράν Μπασίλ, ζητώντας από τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν να σχηματίσει νέα. «Εγινε βάρος για τον Λίβανο, καθώς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε περιστοιχισμένος από τους άλλους υπουργούς της Χεζμπολάχ. Ο Επικρατείας Αντνάν Σαγιέντ Χουσεΐν, σιίτης και σύμμαχος του προέδρου Σουλεϊμάν, θεωρείται ουδέτερος. Είπε ότι παραιτήθηκε για λόγους ισορροπιών γιατί η θέση του απαιτούσε να συμφωνούν όλοι οι υπουργοί στο πρόσωπό του.
«Η άλλη πλευρά υπέκυψε στις ξένες πιέσεις, κυρίως στις αμερικανικές», δήλωσε ο Μπασίλ για τον Σαάντ Χαρίρι. Ο υπουργός Εργασίας Μπούτρος Χαρμπ, που δεν είναι με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε έπειτα από συνάντηση υποστηρικτών του Χαρίρι ότι η πλευρά αυτή είναι ανοιχτή σε διάλογο, «αλλά δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε θέματα δικαιοσύνης και δικαστηρίου». Το Διεθνές Δικαστήριο για τον Λίβανο πολύ σύντομα αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, το 2005, τότε πρωθυπουργού. Θεωρείται βέβαιο ότι στο κατηγορητήριο θα περιλαμβάνονται στελέχη της Χεζμπολάχ. Η οργάνωση είχε δώσει μερικές ώρες διορία στον Σαάντ Χαρίρι να αποκηρύξει το δικαστήριο.

Πυρετός επαφών

Συρία και Σαουδική Αραβία είχαν αναλάβει πρωτοβουλία για εκτόνωση της έντασης που είχε προκαλέσει η σύσταση ειδικά για τον Λίβανο του Διεθνούς Δικαστηρίου. Δεν είναι σαφές το αντικείμενο της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία πάντως θεωρούνταν αραβικής και όχι δυτικής προέλευσης. Ο Μπασίλ λέει ότι ο Χαρίρι την είχε απορρίψει, γι' αυτό και η ομαδική παραίτηση. Ο Χαρίρι διέκοψε την επίσκεψη στις ΗΠΑ και πήγε στο Παρίσι για διαβουλεύσεις. Πυρετώδεις επαφές με Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και άλλες χώρες άρχισε αμέσως για το θέμα η Χίλαρι Κλίντον. Τουρκία και Σαουδική Αραβία κάλεσαν τη Χεζμπολάχ να σκεφτεί τη στάση της. * 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ