Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Νein, Griechenland! Απάντηση Γερμανίας για την προσφυγή στη Χάγη για το ΔίστομοΗ κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει «κατανόηση» για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή δήλωσή του σήμερα (13.01.11) αναφέρει ότι «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη και τονίζει: «Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας. Όπως σημειώνει, «αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους».
«Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού ΥΠΕΞ.
Ο κ. Βεστερβέλε, ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το βράδυ (12.01.11) από τον ΄Ελληνα υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, για την απόφαση υποβολής παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βεστερβέλε, διπλωμάτες προσκείμενοι στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι η επίλυση του θέματος των αποζημιώσεων μέσω της δικαστικής οδού και τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης ήταν επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης η οποία προσέφυγε.


"Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων από το Δίστομο για λόγους ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς" επισήμανε το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος.


Μάλιστα μιλώντας στο protothema.gr, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης εξήγησε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε αρμοδίως για την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να συμπαραταχθεί με τις ιταλικές απόψεις στη δικαστική διαμάχη στη Χάγη.