Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Σαφείς κυβερνητικές αποστάσεις από τον Θ. Πάγκαλο

http://www.otherside.gr/wp-content/uploads/2010/12/pagkalos.jpg
Εμμεση πλην σαφέστατη ενόχληση για τις δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου εξακολουθεί να μεταδίδει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και υπουργοί της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΠΑΣΟΚ είναι πως η συζήτηση για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου περί δημοσίων υπαλλήλων εξακολουθεί να συντηρείται. Ιδίως μετά τα προχθεσινά δημοσιεύματα για τον τρόπο με τον οποίο γιόρτασε το ρεβεγιόν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αν και από το Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των «εκρήξεων» του κ. Πάγκαλου, δεν κρύβουν ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, σε μια δύσκολη περίοδο, να ανοίγουν μέτωπα εσωστρέφειας.
Χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής διαχώρισε εκ νέου τη θέση της κυβέρνησης από εκείνη του κ. Πάγκαλου. Τόνισε ενδεικτικά ότι «ο κ. Πάγκαλος δεν επιχείρησε να εκφράσει απόψεις της κυβέρνησης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι δηλώσεις αυτές «χαρακτηρίζουν αυτόν που τις κάνει και φυσικά είναι απόψεις αυτού που τις λέει». Σε μία από τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Πεταλωτής, εμφανώς υποβαθμίζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε για το ρεβεγιόν του αντιπροέδρου, είπε ότι «εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση ασχολείται με σοβαρά ζητήματα». Στο περιβάλλον του κ. Πάγκαλου δεν εξέλαβαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου ως έμμεση αποδοκιμασία, ενώ απέδιδαν σε λεκτική αστοχία τη χρήση της λέξης «χαρακτηρίζουν» από τον κ. Πεταλωτή. Ως προς τα δημοσιεύματα περί του ρεβεγιόν, κύκλοι της αντιπροεδρίας έκαναν λόγο για μια εξελισσόμενη προσπάθεια κατασυκοφάντησης, που ξεκίνησε από μπλογκ και κατέληξε σε συγκεκριμένες εφημερίδες. Οι ίδιοι κύκλοι απέδιδαν τις επιθέσεις αυτές σε όσους δεν επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις καθώς, όπως μετέδιδαν, ο κ. Πάγκαλος «είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής των αλλαγών».
Χθες, πάντως, την ενόχλησή του για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του κ. Πάγκαλου εξέφρασε και ο κ. Π. Μπεγλίτης, αναφερόμενος ιδίως σε όσες αφορούσαν στελέχη του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι «κατά καιρούς με ενοχλούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου». Εκτίμησε μάλιστα ο κ. Μπεγλίτης ότι ο κ. Πάγκαλος εκπέμπει έναν καταγγελτικό λόγο, «ο οποίος δεν συμβάλλει στο να λύνουμε προβλήματα στη δημόσια διοίκηση», ενώ –όπως έκρινε– «δεν βοηθά την κυβέρνηση». Εν τω μεταξύ, σε επίπεδο κόμματος, μέχρι και την αποπομπή του κ. Πάγκαλου ζητεί η Αριστερή Πρωτοβουλία (Γ. Παναγιωτακόπουλος). Τέλος, ως ευρισκόμενο εκτός γραμμής τοποθετούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα διά της αρθρογραφίας του έχει εκφράσει διαφορετική άποψη για κρίσιμα ζητήματα, όπως ο εκλογικός νόμος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ