Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

NASA: Μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση


Η Nasa έβγαλε χθες ανακοίνωση, που την έπαιξαν όλα τα ενημερωτικά μέσα του κόσμου, για την press conference που θα δώσει σήμερα στις 2μμ (ώρα Ουάσιγκτον), δηλ. 9μμ ώρα Ελλάδας (αν δεν απατώμαι), σχετικά με μια βιολογική ανακάλυψη που πιθανόν να σχετίζεται με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.
Η Nasa δεν είναι η πρώτη φορά που καλεί δημοσιογράφους για να τους ενημερώσει σχετικά με κάποια καινούργια ανακάλυψη. Είναι αδρά χρηματοδοτούμενος, με δημόσιο χρήμα, οργανισμός, και ως εκ τούτου αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώνει τακτικά τους χρηματοδότες της, δηλαδή τους αμερικανούς φορολογούμενους για το έργο της.


Δεν γνωρίζω τι πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα, και πόσο σημαντικό θα είναι. Εικάζεται, από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων στο πάνελ ότι μπορεί να πρόκειται για μια ανακάλυψη ότι μορφές ζωής μπορεί να αναπτυχθούν με βάση και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το αρσενικό, στοιχείο το οποίο βρίσκεται εν αφθονία στον Τιτάνα. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε πρώτα τι έχουν να πουν.


Ο λόγος όμως που γράφω τούτες τις αράδες είναι άλλος, και συγκεκριμένα ο πολύ προσεγμένος τρόπος με τον οποίο έχει διατυπωθεί η ανακοίνωση. Τι ακριβώς λέει; Ότι,


"...η ανακάλυψη θα έχει συνέπειες στην έρευνα για την αναζήτηση αποδείξεων σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής..."


Ότι δηλαδή, η ανακάλυψη που θα ανακοινωθεί ΔΕΝ θα αποδείξει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ΟΥΤΕ ότι θα ενισχύσει τις αποδείξεις για την ύπαρξη άλλων μορφών ζωής.


Αλλά, ότι θα έχει θετική συνεισφορά στις ΕΡΕΥΝΕΣ που τρέχουν αυτά τα χρόνια με στόχο να αποδείξουν ότι υπάρχει ή ότι δεν υπάρχει εξωγήινη ζωή, ότι δηλαδή θα δώσει μια κατεύθυνση, μια κατευθυντήρια γραμμή για το προς τα πού θα πρέπει να αναζητηθούν οι αποδείξεις.


Κι αυτό, για να φρενάρει όλους όσους θα ήταν έτοιμοι να πλάσουν σενάρια ότι τάχατες βρισκόμαστε πολύ κοντά στον Ε.Τ. και στην επέλαση των aliens.


Φαντάζομαι ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης θα έφαγαν πολύ ώρα μέχρι να της δώσουν αυτή τη μορφή που θα απέκλειε αισιόδοξες ή εκφοβιστικές παρερμηνείες. 
 
e-cynical