Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Δέκα μηνών φυλάκιση με τριετή αναστολή σε Εφραίμ και Αρσένιο για το Βατοπέδιο

Πάλι έκανε το θαύμα του....

Το Εφετείο Θράκης επέβαλε σήμερα Τετάρτη, ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή στον Ηγούμενο Εφραίμ, τον Μοναχό Αρσένιο και την πρώην πρόεδρο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρία Ψάλτη, για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, παραβίασης δικαστικού απορρήτου και ηθικής αυτουργίας στην υπόθεση Βατοπεδίου.
Το δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση δέκα μηνών με τριετή αναστολή στην Μαρία Ψάλτη για τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και παραβίασης δικαστικού απορρήτου και την ίδια ποινή στους Εφραίμ και Αρσένιο, για ηθική αυτουργία.
Το δικαστήριο είχε αρχικά ζητήσει την εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης, δηλαδή την επιβολή ποινής 15 μηνών φυλάκισης και δικαίωμα άσκησης έφεσης, αλλά η Μαρία Ψάλτη ζήτησε μείωση της ποινής με την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης, καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού. Συγκεκριμένα, η υπόθεση είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο και τα δύο μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν πως πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου. Από την πλευρά τους, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος παρενέβησαν με τηλεφωνήματά τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έκδοση της εις βάρος τους απόφασης.
Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί με προσφυγές στον Άρειο Πάγο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)