Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Αυξάνεται το ποσοστό των πολιτικών γάμων

http://www.gamoskriti.gr/images/wgflashow/politikos.jpg
Της Ιωαννας Φωτιαδη

Λειτουργεί άραγε ο γάμος ως αντίδοτο στην κρίση; Οι πρώτες μήνες λιτότητας έστειλαν περισσότερα ζευγάρια στα σκαλιά της εκκλησίας ή στο δημαρχείο; Ή, αντίθετα, τα πενιχρά οικονομικά απομάκρυναν την προοπτική οικογένειας; Ενας πρώτος απολογισμός βάσει των αδειών γάμου που εκδόθηκαν αποδεικνύει ότι η περιρρέουσα οικονομική κατάσταση δεν έχει ακόμη επηρεάσει ιδιαίτερα τις αποφάσεις στην προσωπική μας ζωή. Ωστόσο, είναι σαφές ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες των νεόνυμφων. Κατ’ αρχάς, παρατηρείται μεγαλύτερη προτίμηση στον πολιτικό γάμο, που από τη φύση του είναι πιο οικονομικός. «Η τάση είναι σταθερά αυξητική», σημειώνουν οι αρμόδιοι από τον Δήμο Πειραιά. «Πολλοί προβάλλουν τον πολιτικό γάμο σαν το πρώτο βήμα, που θα ακολουθηθεί από τη θρησκευτική τελετή. Αλλά, τελικά, η σκέψη αυτή παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες». Ιδια εικόνα και στον Δήμο Ιλίου. «Οι πολιτικοί γάμοι έχουν αυξηθεί 10%», παρατηρεί ο επικεφαλής στο γραφείο γάμου, «μετά ένα μέχρι τρία χρόνια οι μισοί και μόνο θα ζητήσουν τη θεία ευλογία».
Κόστος μόνον 50 ευρώ
Φυσικά, η τάση αυτή δεν σχετίζεται τόσο με τα  «πιστεύω» των νεόνυμφων, αλλά με το πορτοφόλι τους. Ο πολιτικός γάμος αυτός καθαυτός κοστίζει 50 ευρώ: από 15 ευρώ παράβολο ο κάθε σύζυγος συν τα έξοδα της δημοσίευσης. «Μέχρι και πέρυσι, η συντριπτική πλειονότητα των ζευγαριών τελούσαν πολιτικό γάμο, προκειμένου να κάνουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο», συμπληρώνουν από τον Δήμο Αμαρουσίου, όπου τα ποσοστά των γάμων έχουν μείνει σταθερά από πέρυσι, όπως και στον Δήμο Αθηναίων. «Τώρα πια η δικαιολογία αυτή έχει εκλείψει». Πίσω, βέβαια, από τη στροφή στον πολιτικό γάμο συχνά «κρύβονται» και συγκυριακοί λόγοι. «Οσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα αυξάνεται πολύ ο αριθμός των αιτούμενων, καθώς η εκκλησία δεν τελεί μυστήρια», υπογραμμίζουν από τον Δήμο Νέας Σμύρνης, όπου σημειώνεται αύξηση του ενδιαφέροντος σε σχέση με το 2009.
Πάντως και όσοι πιστεύουν ότι ο γάμος πρέπει να γίνεται με παπά και με κουμπάρο, έχουν αρχίσει να «κόβουν» και να «ράβουν» την «πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής τους» στις οικονομικές τους δυνατότητες. «Κάνουν πλέον τα απολύτως απαραίτητα», λέει στην «Κ» ο πατέρας Νικόλαος, υπεύθυνος στο γραφείο γάμου της Ιεράς Μητρόπολης Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Ωρωπού. «Εχουν ξεχάσει πλέον στολισμούς, χορωδίες, χαλιά και βέβαια έχουν μειώσει αισθητά τους καλεσμένους και τα... κεράσματα», συμπληρώνει. Η χαρά του γάμου συχνά δεν φαίνεται ικανή να συγκαλύψει τις οικονομικές δυσκολίες. «Πολλές φορές οι κουμπάροι μάς λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν χρήματα για την εκκλησία, γιατί είναι άνεργοι». Αυτοί που ίσως δεν έχουν ακόμη αλλάξει «μυαλά» είναι οι εκπρόσωποι της προηγούμενης γενιάς. «Αν και προβάλλουμε στους ενορίτες μας τον λιτό χαρακτήρα της θρησκευτικής τελετής, είναι οι γονείς που εμμένουν στις υπερβολές και τις πολυτέλειες», λέει ο υπεύθυνος ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ