Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Νέα εμπλοκή με τα απορρίμματα: Κλειστός ο ΧΥΤΑ από απλήρωτους εργαζόμενους


alt
Κι ενώ ακόμη τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου απέκλεισαν τον χώρο διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη όχι μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και για την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο της Αυτοδιοίκησης αφενός, και για την λειτουργία της Κέρκυρας από την άλλη. Ακόμη καλά – καλά δεν τελείωσε η απεργία των εργαζομένων στο Δήμο Κερκυραίων και ξεκίνησαν απεργία οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου Καθαριότητας στον χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Οι εργαζόμενοι στον Σύνδεσμο αντιμετωπίζουν εκτός από το πρόβλημα της καθυστέρησης των μισθών τους και αβεβαιότητα για τη συνέχιση της εργασίας τους, καθώς είναι αμφίβολο αν θα υφίσταται Σύνδεσμος με τον νέο Καλλικράτειο δήμο.


Ταμεία άδεια…
Οι δήμοι της Κέρκυρας που οφείλουν στον Σύνδεσμο Καθαριότητας (από 650.000 € έως περίπου 150.000€ έκαστος) μοιάζουν ανήμποροι να καταβάλλουν ακόμη και το ελάχιστο προκειμένου να μαζευτούν τα χρήματα της μισθοδοσίας. Περισσότεροι δε εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα καταβολής και της μισθοδοσίας και στο προσωπικό (συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου, προνοιακές δομές κλπ.) των ίδιων των δημοτικών επιχειρήσεων.
Οι προμηθευτές των δήμων επίσης σπεύδουν να διεκδικήσουν τώρα τα χρήματά τους καθώς δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να το πράξουν μετά τη συγχώνευση των ΟΤΑ.

Κλειστός ο ΧΥΤΑ
Κλειστός ΧΥΤΑ σημαίνει απουσία αποδέκτη των απορριμμάτων, τα οποία είναι ήδη τόσο πολλά που δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να μαζευτούν παραμένοντας μέσα στα απορριμματοφόρα. Ο κατ’ ευφημισμόν «σταθμός μεταφόρτωσης» (στην πραγματικότητα ένας άνευ άδειας χώρος, που λειτουργεί παράνομα στις παρυφές του Νέου Φρουρίου, προς τέρψη των τουριστών) δεν μπορεί να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο απορριμμάτων και αυτοί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Κερκυραίων δεν ξέρουν τι να πρωτομαζέψουν και από πού…
Η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εικόνα της πόλης, καθώς αν δεν γίνει άμεσα κάτι, θα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καθαρίσει η πόλη έως – τουλάχιστον – την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η γνώμη μου
Ο επιθανάτιος ρόγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – σχεδόν σε όλη την Ελλάδα – είναι απότοκο του πρόχειρου, αποσπασματικού και ανεύθυνου σχεδιασμού της κυβέρνησης. Είναι απορίας άξιον πως ένας υπουργός που έχει διατελέσει και δήμαρχος κατάφερε τόσο μεγάλο χτύπημα στον θεσμό, όσον δεν κατάφεραν όλες οι άλλες κυβερνήσεις μαζί.
Ποια μελέτη, ποιοι ειδικοί και ποιοι εγκέφαλοι συνέλαβαν και υλοποίησαν το σχέδιο περικοπής – δραματικής και εγκληματικής – όσων πόρων και εσόδων είχε κατακτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια η Αυτοδιοίκηση;
Οι συνέπειες πέραν την καταβαράθρωσης του ίδιου του θεσμού είναι αυτές που βιώνουμε τώρα. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι προμηθευτές το ίδιο, τα χρέη συσσωρεύονται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνά ίσως τις χειρότερες ημέρες της.
Μαζί της αργοπεθαίνει και η πόλη. Η λειτουργία της βρίσκεται σε μηδενικό σημείο, οι υπηρεσίες της μοιάζουν ανήμπορες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και πριν κλείσει μια πληγή, μια νέα γεννιέται στα σπλάχνα της.
Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί από την 1η του χρόνου, που στα υπάρχοντα προβλήματα θα προστεθούν κι εκείνα της δημιουργίας της νέας διοικητικής δομής και σίγουρα και των απολύσεων εργαζομένων – των συμβασιούχων για αρχή, μετά βλέπουμε.
Τα λόγια εκείνων που έλεγαν ότι ο Καλλικράτης είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης που έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και πολύ καιρό ηχούν ακόμη στ’ αυτιά μου. Μόνο που τώρα μοιάζουν σαν ένα πολύ κακόγουστο αστείο…

corfupress