Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Φωτιά στην κυβέρνηση Κάμερον

Φωτιά στην κυβέρνηση Κάμερον
Δημοσιογράφοι της εφημερίδας εμφανίστηκαν ως ψηφοφόροι και μέλη του κόμματος και κατάφεραν να αποσπάσουν από τον υπουργό Σκοτίας, Μάικλ Μουρ, τον υπουργό Επιχειρήσεων Εντ Ντέιβι και τον υπουργό Συντάξεων, Στιβ Γουέμπ, άκρως επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση Κάμερον. Μάλιστα, ένας εξ αυτών χαρακτηρίζει απεχθές μέτρο την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Μία ημέρα νωρίτερα, αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα του τομέα των ΜΜΕ από τον υπουργό Ανάπτυξης, Βινς Κέιμπλ, ο οποίος είχε κι αυτός ηχογραφηθεί να κηρύσσει «πόλεμο» στον επικεφαλής του οργανισμού News Corp, Ρούπερτ Μέρντοχ. Αν και δέχτηκε έντονες επικρίσεις από τον πρωθυπουργό για τα σχόλιά του, δεν καθαιρέθηκε, καθώς αυτό ενδεχομένως να αποσταθεροποιούσε την υπό τους συντηρητικούς κυβέρνηση συνασπισμού.
Στο στόχαστρο των τριών υπουργών και υφυπουργών βρέθηκε, επίσης, η απόφαση για κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος σε υψηλόμισθους φορολογούμενους. Τόσο ο Μουρ όσο και ο αρμόδιος υπουργός για επιχειρηματικά ζητήματα, Εντ Ντέιβι, χαρακτήρισαν το μέτρο άδικο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ εμφανίστηκαν με «κοινό μέτωπο», λέγοντας ότι ενώ υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, ο συνασπισμός είναι σταθερός. «Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε κάποιος να εκπλήσσεται από τη δημοσιοποίηση του τι έχουν πει άλλοι υπουργοί, ότι, δηλαδή, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε έναν συνασπισμό, όπως συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού», δήλωσε ο Κλεγκ στο «Sky News».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Μάικλ Μουρ, υπ. Σκοτίας
Φρικιαστικό το μέτρο για τα δίδακτρα
«Πρόκειται για το πλέον απεχθές και φρικιαστικό μέτρο που έχει ληφθεί», εμφανίζεται να λέει για την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων ο υφυπουργός Μάικλ Μουρ. «Είχα δεσμευτεί ότι δεν θα το κάναμε. Μόλις τώρα διέπραξα το χειρότερο έγκλημα που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός», φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους της «Ντέιλι Τέλεγκραφ», που εμφανίστηκαν ως ψηφοφόροι και μέλη του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Εντ Ντέιβι, υπ. Επιχειρήσεων
Λάθος οι περικοπές στην πρόνοια
Καταγγέλλοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης να περικόψει τα επιδόματα πρόνοιας στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος λιτότητας, εξεπλάγη από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας. Επιπλέον, φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ότι πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Στιβ Γουέμπ, υπ. Συντάξεων
Θα έπρεπε να αντιδράσουμε δημοσίως
Ο ίδιος είχε αποστείλει επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του στις προτάσεις της κυβέρνησης να περικόψει τα επιδόματα πρόνοιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλές δεν είναι σωστές. Επιπλέον, φέρεται να είπε ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έπρεπε να εκφράσουν δημόσια την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό έργο και όχι να κάθονται με... σταυρωμένα τα χέρια.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

ΕΘΝΟΣ