Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Ένοχος για βιασμό ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ

 
Ο Μοσέ Κατσάβ αρνείται το κατηγορητήριο

Ένοχος τον βιασμό μίας υπαλλήλου του υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ τη δεκαετία του '90 κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μοσέ Κατσάβ, καταδίκη που επισύρει ποινή μακράς φυλάκισης. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Κατσάβ και για τη σεξουαλική παρενόχληση άλλων γυναικών.

Σύμφωνα με το BBC, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου του Ισραήλ αναμένεται να ασκήσουν έφεση και έτσι η υπόθεση πιθανότατα θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μοσέ Κατσάβ κατηγορείτο για τον βιασμό της ίδιας γυναίκας δύο φορές, τον Απρίλιο του 1998, οπότε βρισκόταν στη θέση του υπουργού Τουρισμού. Η ενάγουσα ήταν υπάλληλος του υπουργείου.

Παράλληλα, του είχε ασκηθεί δίωξη και για σεξουαλική παρενόχληση άλλων γυναικών, το 2003 και το 2005, αφού είχε αναλάβει δηλαδή την προεδρία της χώρας.

Ο Κατσάβ διετέλεσε πρόεδρος του Ισραήλ από το 2000 ώς το 2007, οπότε παραιτήθηκε εν μέσω του σκανδάλου.

Το 2008 αρνήθηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις εισαγγελικές αρχές και να δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2009. Στην απόφασή του το δικαστήριο κάνει δεκτά τα επιχειρήματα της κατηγορούσας αρχής και απορρίπτει τα στοιχεία που παρουσίασε η υπεράσπιση, κρίνοντάς τα ως «ψευδή».


ΤΟ ΒΗΜΑ