Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Καπιταλιστικό βύθισμα στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ ΣΕ 430 ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ * ΑΠΟ 600 ΕΩΣ 3.200 ?

Φωτιά στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων βάζουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που ξεκινούν από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν έως τα 3.200 ευρώ στη Σαντορίνη.
Πρόκειται για μια πρωτοχρονιάτικη «κεραμίδα» που πέφτει στους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περίπου 430 -προ καλλικρατικούς- δήμους και κοινότητες (π.χ. μικρών νησιών) που μπαίνουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.
Θα κληθούν να πληρώσουν από το νέο έτος αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή. Επίσης, με βάση αυτές τις τιμές θα υπολογιστεί από το νέο έτος και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.
Στο Δήμο Καλλιθέας, στη Χαλκιδική, η τιμή ανά τ.μ. φτάνει στα 1.600 ευρώ, ενώ η υψηλότερη τιμή στη Δράμα απαντά στο Δήμο Πανοράματος, στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ. Πάντως στο Δήμο Βατοπεδίου η τιμή ανά τ.μ. είναι 700 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει σε κανέναν από τους 25 νομούς που ανακοινώθηκαν τιμή κατώτερη από 600 ευρώ.
Από Δευτέρα η «κεραμίδα»
Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα και αφορά περιοχές εντός αλλά και εκτός σχεδίου πόλης που δεν είχαν ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα. Μέχρι σήμερα, σε περίπτωση μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γινόταν με συγκριτικά στοιχεία (που διέθετε η Εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων).
Στελέχη αναφέρουν ότι αυτό το γεγονός κάποιες φορές είχε αποτέλεσμα η αξία να προσδιορίζεται αυθαίρετα από τους εφόρους, πρακτική που οδήγησε ακόμη και σε προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια.
Ακόμη όμως και αν αρκετοί ωφεληθούν από ένα αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού, εκτιμάται πλέον ότι θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. Δεν υπάρχει σε κανένα νομό ή δήμο τιμή κατώτερη από τα 600 ευρώ ανά τ.μ.
Με την τιμή αυτή θα καθορίζονται οι φορολογητέες αξίες για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων δεν καλύπτει όλη την επικράτεια, αλλά 25 νομούς της χώρας. Επίσης, εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής.
Αφορά περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης) και συντελεστών αυξομείωσής τους. Εγιναν εισηγήσεις από αρμόδιες επιτροπές βάσει συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων εφοριών και δεδομένων της κτηματαγοράς.
Ωστόσο παρατηρούνται διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων αξιών και των νέων, οι οποίες θα... εξομαλυνθούν με την αύξηση των αντικειμενικών που έχει προγραμματίσει βάσει Μνημονίου η κυβέρνηση για το καλοκαίρι του 2011, την 1η μετά το 2007... 


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ