Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Πόρισμα-κόλαφος για το δήμο Αθηναίων

 Πόρισμα-κόλαφος για το δήμο Αθηναίων   Καταγγελίες ότι οι ημέρες της απεργίας στον τομέα καθαριότητας πέρυσι είχαν περάσει ως ρεπό
 

Του Ηλία Μπενέκου

Στοιχεία - σοκ για τα έργα και τις ημέρες της απερχόμενης δημοτικής αρχής της Αθήνας, αλλά και τους χειρισμούς της στο θέμα της καθαριότητας, ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, μέσα από πόρισμα των επιθεωρητών - ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Επί σειρά ετών ο δήμος κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα καθαριότητας με συμβασιούχους έργου, πολλοί από τους οποίους μάλιστα απασχολούνταν κατά κανόνα σε έργα ή εργασίες άσχετες με εκείνες που περιγράφονταν στις συμβάσεις τους. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων και συμβασιούχων της καθαριότητας (συνολικά 204 ή πάνω από το 33% του συνόλου των εργαζόμενων στην καθαριότητα) έχει διατεθεί μη νομίμως σε άλλες υπηρεσίες του δήμου και σε νομικά πρόσωπα αυτού, με συνέπεια να δυσχεραίνεται η εκπλήρωση του έργου της καθαριότητας και να επιβαρύνονται οι πιστώσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
Ευθύνες
 
Για τους λόγους αυτούς, με το πόρισμα καλείται ο περιφερειάρχης Αττικής να αναζητήσει πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος του αντιδημάρχου καθαριότητας Γ. Δημόπουλου, ενώ -όπως έγινε γνωστό- αναμένεται να διεξαχθεί και συμπληρωματικός έλεγχος από τους επιθεωρητές, καθώς υπήρξαν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες στην περσινή απεργία στον τομέα καθαριότητας του δήμου δεν έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, αλλά οι μέρες της απεργίας χρεώθηκαν ως ρεπό.

http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20101222/low/assets_LARGE_t_942_34120787.JPGΟ υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε κραυγαλέα περίπτωση παράβασης καθήκοντος το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν μερίμνησε έγκαιρα να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας με προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα λόγω της λήξης των συμβάσεων, εκφράζοντας μάλιστα την απορία του για το ότι όλοι οι υπόλοιποι δήμοι εγκαίρως φρόντισαν να ρυθμίσουν το θέμα.
Απαντώντας δε, στις αιτιάσεις του Ν. Κακλαμάνη για το «πάγωμα» της πρόσληψης 307 μονίμων υπαλλήλων στο δήμο, ο υπουργός Εσωτερικών παραθέτοντας σειρά στοιχείων ξεκαθάρισε πως η κωλυσιεργία και σε αυτό το θέμα αφορά το δήμο. Από τις 7 Μαΐου του 2009 οπότε και δημοσιεύθηκε η προκύρυξη, χρειάσθηκαν 10 μήνες, μέχρι τις 2 Μαρτίου του 2010 για να βγάλει προσωρινά αποτελέσματα ο δήμος. Στις 9 Μαρτίου τα στοιχεία εστάλησαν στο ΑΣΕΠ, ενώ στις 3 Ιουνίου ο δήμος απέστειλε και συμπληρωματικά έγγραφα μετά και την κατάθεση των ενστάσεων και μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει οριστικά αποτελέσματα λόγω λαθών που έχουν εντοπισθεί. Στο διάστημα αυτό μάλιστα, πήρε ελάχιστα άτομα από τους κυλιόμενους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων γενικότερα στην Αττική και την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι μετά τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφέρεια θα δημοπρατήσει το έργο της κατασκευής των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, αφού ληφθεί απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο.

Διαφάνεια
 
Ο υπουργός Εσωτερικών μάλιστα χαρακτήρισε το έργο, ύψους έως 400 εκατ. ευρώ, ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης ενώ, όπως σημείωσε, για λόγους διαφάνειας πριν τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού τα τεύχη δημοπράτησης θα τεθούν σε διαβούλευση, ώστε ο καθένας που θεωρεί πως υπάρχει κάποια φωτογραφική διάταξη να μπορεί να το καταγγείλει. Ο κ. Ραγκούσης στηλίτευσε και τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την κατασκευή του ΧΥΤΑ της Κερατέας, τονίζοντας ότι δεν μπορούν κάποιοι να αντιδρούν στην κατασκευή οργανωμένου χώρου για τα απορρίμματα την ώρα που λειτουργούν ανεξέλεγκτη χωματερή, λίγα μέτρα από κατοικημένη περιοχή. Ως προς τη χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ εξάλλου, διευκρίνισε πως δεν κινδυνεύουν πλέον να χαθούν κοινοτικοί πόροι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να πεισθούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και να μην επιβληθούν από τις αρχές του νέου έτους αυστηρά πρόστιμα για τις εναπομείνασες ανεξέλεγκτες χωματερές.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ