Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

O Γερουλάνος «ξέχασε» την Κέρκυρα από τα 20 εκ. € για μνημεία

altΈνα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, αναφερόμενος ονομαστικά σε πολλά ελληνικά μνημεία της UNESCO, όχι όμως στην Κέρκυρα! Δήλωση η οποία αφήνει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την Κέρκυρα και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πολιτείας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο διεθνή οργανισμό για το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του μεσαιωνικού ιστορικού κέντρου.

20 εκ. ευρώ για μνημεία, ούτε «φράγκο» για Κέρκυρα


Ο κ. Γερουλάνος ανακοίνωσε ένα ευρύ σχέδιο αναβάθμισης των ιστορικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας, όπου για τη χρηματοδότησή τους προτεραιότητα θα δοθεί στα σημεία κατατεθέντα της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τουρίστες. Ως τέτοια, ανέφερε την Ακρόπολη, την Κνωσός, την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς, την Επίδαυρος, τις Μυκήνες, τη Βεργίνα, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο για τα οποία θα υάρξει χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, στα μνημεία αυτά, αν και ο Υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για αλλαγές που θα ξεκινήσουν πρώτα από τους δέκα χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και από τα μνημεία της UNESCO, άφησε έξω την Κέρκυρα από το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που σε αυτή τη φάση του, θα αγγίξει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θα προέρχονται από τον ΟΠΑΠ που έχει δεσμευθεί να δίνει 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια: «Παρότι τα μνημεία είναι μία διαχρονική πηγή πλούτου για τη χώρα μας, μέχρι σήμερα δεν είχαμε βάλει κριτήρια ποιότητας που να καθορίζουν τη δυνατότητα αυτών των μνημείων να εξυπηρετούν τους επισκέπτες τους. Ενώ λοιπόν ένα μνημείο διεθνούς εμβέλειας, όπως η Ακρόπολη, τραβάει την προσοχή όλου του κόσμου, δεν παρέχει σήμερα βασικές υπηρεσίες για τυφλούς επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.


Μικάλεφ: Γιατί μας απέκλεισαν;


Βολές κατά του Π. Γερουλάνου εξαπέλυσε σήμερα σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σ. Μικάλεφ, ο οποίος εξέφρασε την απορία του γιατί εξαιρέθηκε η Κέρκυρα από τις ανακοινώσεις Γερουλάνου ως μνημείο της UNESCO, αντίθετα με άλλα αντίστοιχα μνημεία όπως η Ρόδος: «Αξίζουν συγχαρητήρια στο ΥΠΠΟΤ για την απόφασή του να στηρίξει οικονομικά τους χώρους ευθύνης του και ιδιαίτερα τα μνημεία που έχουν ενταχθεί στους καταλόγους της Unesco. Μας προκαλεί όμως πολλά ερωτηματικά η επιλογή των χώρων αυτών και ιδιαίτερα ο αποκλεισμός της Κέρκυρας από την συγκεκριμένη χρηματοδότηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κερκυραίων.

Η δημοτική αρχή σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από το ΥΠΠΟ και θα απαιτήσει την ένταξη και της Κέρκυρας στο υπό χρηματοδότηση πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ


Το ΥΠΠΟ, προχωρώντας σε μια καταγραφή των υπηρεσιών που θα πρέπει να προσφέροντα, τις χώρισε σε τρεις κατηγορίες:

βασικές υπηρεσίες (ενημερωτικό φυλλάδιο, κυλικείο ή αυτόματο πωλητή νερού και αναψυκτικών, χώρος στάθμευσης, τουαλέτες)
επιθυμητές υπηρεσίες (ενημέρωση και προσβασιμότητα, δίγλωσσες πινακίδες, επίσημος οδηγός ή κατάλογος και πωλητήριο ή πωλητές οδηγών στην είσοδο)
εξειδικευμένες υπηρεσίες (συστήματα αυτόματης ξενάγησης, εκπαιδευτικά προγράμματα, μηχανογραφημένα σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, απτικές διαδρομές ή χώροι αφής).
Πρώτη προτεραιότητα του προγράμματος είναι κάθε επισκέψιμος χώρος να παρέχει, όπου αυτό είναι εφικτό, όλες τις βασικές υπηρεσίες. Δεύτερη προτεραιότητα είναι να παρέχουν οι χώροι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τα μεγάλα μουσεία της χώρας όχι μόνο τις βασικές και τις επιθυμητές υπηρεσίες αλλά και όλες τις εξειδικευμένες.

Corfupress