Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πρωτοφανής ήττα για τους Σοσιαλιστές της Καταλωνίας

http://galizacig.com/imxact/2006/01/catalonia_is_not_spain590.jpg
Reuters, A.P., AFP

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Τη μεγαλύτερη ήττα της ιστορίας του υπέστη το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλωνίας στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες επανέφεραν στην εξουσία της αυτόνομης περιοχής το κόμμα του μετριοπαθούς καταλανικού εθνικισμού CiU. Τα κέρδη που επίσης σημείωσε το τοπικό Λαϊκό Κόμμα, ολοκλήρωσαν τη μαύρη εικόνα για τον σοσιαλιστή Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο.

Η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και η υψηλότατη ανεργία έχουν διαβρώσει τη βάση υποστήριξης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού σε πανεθνικό επίπεδο, ενώ οι εκλογές της Καταλωνίας θεωρήθηκαν από τους πολιτικούς αντιπάλους του Θαπατέρο ως προανάκρουσμα των βουλευτικών εκλογών του 2012. «Οι Καταλανοί ψήφισαν αλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας αλλαγής και για την υπόλοιπη Ισπανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος.
Οι Καταλανοί σοσιαλιστές περιορίστηκαν στις 28 έδρες ενώ ο επικεφαλής του κόμματος και πρωθυπουργός της Καταλωνίας, Ζοζέ Μοντίγια, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Σημαντικές ήταν οι απώλειες και των δύο άλλων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού. Το CiU, που είχε απόσχει από την ψηφοφορία για την επιβολή του πακέτου λιτότητας 15 δισ. ευρώ, συγκέντρωσε για πρώτη φορά υπερδιπλάσιες έδρες από τους σοσιαλιστές, φθάνοντας τις 62. Η θεαματική νίκη του Αρτούρ Μας, διαδόχου του ιστορικού ηγέτη της Καταλωνίας, Τζορντί Πουτζόλ, στην ηγεσία του κόμματος CiU, ερμηνεύεται με βάση και τοπικές παραμέτρους. «Το CiU μεσουρανεί εξαιτίας της ανόδου των αυτονομιστικών αισθημάτων μεταξύ του πληθυσμού», έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα El Pais. «Οι εθνικιστές του Μας δεν πρόκειται να στηρίξουν για την ώρα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, αλλά ασκώντας την εξουσία θα προβούν σε σταδιακές ενέργειες».
Στην Καταλωνία, που μέχρι το 2009 ήταν η πλουσιότερη επαρχία της Ισπανίας (την ξεπέρασε οριακά η περιοχή της Μαδρίτης), προέκυψε μέγα θέμα το καλοκαίρι, όταν το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο περιέκοψε το καθεστώς αυτονομίας. Στις εκλογές της Κυριακής, τα εθνικιστικά και αποσχιστικά κόμματα συγκέντρωσαν 76 από τις 135 έδρες της Βουλής, από 69 που είχαν έως τώρα. «Οι σοσιαλιστές κινδυνεύουν να πάψουν να είναι το μεγάλο μαζικό κόμμα–γέφυρα ανάμεσα στην Καταλωνία και την υπόλοιπη Ισπανία», συμπληρώνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι οι σοσιαλιστές προβλέπεται να χάσουν, μετά 30 χρόνια, και τη δημαρχία της Βαρκελώνης. Σημειώνεται πάντως ότι το Ciu απέσπασε έξι έδρες λιγότερες από όσες θα απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μεταβλητές κοινοβουλευτικές συμμαχίες. Η συμμετοχή στις κάλπες άγγιξε το 60% και ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ