Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Εκπλήξεις στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η Κapa Research για το Δήμο της Κέρκυρας



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου παρουσιάζουν τα συμπεράσματα που εξάγονται απο την πρόσφατη Δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Kapa Research και παρουσιάστηκε από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Corfu Channel στις 4/10/2010, για το Δήμο της Κέρκυρας.
Πιο συγκεκριμένα, έστω και αν μεταξύ των ερωτώμενων, τις περισσότερες προτιμήσεις φαίνεται πως συγκεντρώνει η υποψηφιότητα του ΚΚΕ και του Μπάμπη Χαραλάμπους, εντούτοις αυτή παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις μεταξύ των αλλεπάλληλων ερωτημάτων που τέθηκαν. Ο κ. Χαραλάμπους φαίνεται να υπερισχύει στις προτιμήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, ωστόσο στην συγκριτική εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος η συγκεκριμένη υποψηφιότητα καταγράφει σημαντική πτώση. 
Απο την άλλη ιδιαίτερα απογοητευτικά μπορούν να θεωρηθούν τα ευρήματα για τον έτερο υποψήφιο της Ν.Δ. κ. Τρεπεκλή, ο οποίος καταγράφει απογοητευτικά ποσοστά, με πτωτική πορεία, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Τρεπεκλής μάλλον θα αναγκαστεί να επανεξετάσει –μεταξύ των άλλων- και την επικοινωνιακή του τακτική. 
Τα δε ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνει ο "ατάρτικος" συνδυασμός των Δημάρχων, δεν μπορούν να θεωρηθούν έκπληξη, καθώς αποδεικνύουν την διαφαινόμενη έλλειψη δυναμικής που διαθέτουν στην Κερκυραϊκή κοινωνία, έστω και αν ο εν λόγω συνδυασμός έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς τον προεκλογικό του αγώνα.
Ως εκ τούτων βεβαιώνεται η εκτίμηση ότι τα ποσοστά που λαμβάνει ο συνδυασμός των Δημάρχων, αποτελούν και την "οροφή" για το συγκεκριμένο Αυτοδιοικητικό σχήμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο την άποψη ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να συνεχίσουν στην ιδιαίτερα απαιτητική προεκλογική κούρσα.
Και τούτη η εκτίμηση ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ο εν λόγω συνδυασμός έπεται με αισθητή διαφορά του επίσημου συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το Χρύσανθο Σαρλή, γεγονός που αναμένεται να συσσωρεύσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα συνοχής στο εσωτερικό του συνδυασμού του κ. Αυλωνίτη, με το φαινόμενο της αποσυσπείρωσης να αποτελεί πλέον  καθημερινό εφιάλτη.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, συγκρίνοντας τους ποιοτικούς δείκτες της έρευνας, οι υποστηρικτές του Χρύσανθου Σαρλή μπορούν να νιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι για την συνέχεια, καθώς η υποψηφιότητα του έμπειρου Αυτοδιοικητικού καταγράφει αξιοσημείωτη δυναμική, με στοιχεία ανοδικής τάσης.
Στα παραπάνω πρέπει να σημειωθεί αφενός μεν το γεγονός ότι η εν λόγω υποψηφιότητα ανακοινώθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ένταξή του στην προεκλογική διαδικασία, αφετέρου δε ότι ο Χρύσανθος Σαρλής μέχρι σήμερα δεν έχει εκφραστεί δημόσια, κάτι που πρόκειται να πράξει στην πολιτική του ομιλία την ερχόμενη Πέμπτη, με βαρυσήμαντο πολιτικό λόγο, όπως εξάλλου του το επιτρέπει η αδιαμφισβήτητη  ρητορική του δεινότητα.
Το σίγουρο είναι πως στο νησί των Φαιάκων η προεκλογική περίοδος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο θα εντείνεται ημέρα με την ημέρα, ειδικότερα δε όταν οι συνδυασμοί θα έχουν αρχίσει να ολοκληρώνουν την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου τους και τη σκυτάλη θα παίρνει η αντιπαράθεση επί των προγραμματικών θέσεων των συνδυασμών. Κάτι που πρόκειται να καθορίσει και τη στάση του μεγάλου αριθμού αναποφάσιστων, ειδικότερα όταν η επιδείνωση της καθημερινότητας των Κερκυραίων καταγράφει ποσοστά που ξεπερνούν το 60%.  

Τέλος, η δημοσκοπική αναφορά στους συνδυασμούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι ανάξια σχολιασμού, καθώς αποτελεί μόνον ένα μέρος ενός ενιαίου συνόλου, άρα σε επιστημονική βάση είναι εντελώς έωλη,  ενώ επικοινωνιακά η επίκληση της μπορεί να θεωρηθεί αντιδεοντολογική, αρκούντως ύποπτη και σίγουρα παραπλανητική.